De milieudoelstellingen op de voet volgend, wil Panasonic, ’s werelds grootste producent van elektronica, het energieverbruik van al zijn oplossingen verminderen. Zo ook dat van de producten ontwikkeld door de heating & cooling-divisie, die in Europa zijn gelijke niet kent. “Onze warmtepompen zijn illustratief voor ons streven naar meer duurzaamheid”, schuift Rudi Van Hemelrijck van Panasonic Benelux een van die HVAC-oplossingen naar voren. “Al onze lucht-luchtwarmtepompen brengen bijvoorbeeld meer energie op dan ze verbruiken, zelfs in de winter.”
Hoewel het Japanse Panasonic, dat wereldwijd meer dan 260.000 mensen tewerkstelt, zijn naamsbekendheid vooral te danken heeft aan zogenaamde consumer goods, zoals tv’s, keukenapparatuur of batterijen, heeft het vandaag ook de allergrootste heating & cooling-divisie van Europa. En ook wat het thema HVAC betreft, zit het elektronicaconglomeraat met de neus op de regelgeving, wat zich vertaalt in een gamma dat een wezenlijke rol speelt in het verduurzamen van de sector.
“Neem nu onze lucht-luchtwarmtepompen, waarmee men volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen kan verwarmen, koelen en ventileren”, begint Rudi Van Hemelrijck, sales manager bij Panasonic Benelux, te vertellen. “Dankzij de omgevingslucht als belangrijkste energiebron brengen die meer energie op dan ze verbruiken, zelfs in de winter.”
“Ook onze nieuwste lucht-waterwarmtepompen, de Aquarea K- en L-serie, vormen een revolutie op het vlak van duurzaamheid. Met een energieklasse A+++ en een SCOP-score (SCOP, wat staat voor seasonal coefficient of performance, is een coëfficiënt die de prestaties van een warmtepomp uitdrukt, red.) tot 5,12, dragen ze fundamenteel bij een koolstofneutrale wereld”, gaat hij voort. “De K- en L-serie tillen warmtepompen niet enkel naar een hoger niveau op het vlak van efficiëntie, maar ook op het gebied van comfort en design, met geavanceerde functies en een indrukwekkend ontwerp. De pompen uit de K-serie vormen een uitstekende oplossing in nieuwe woningen, die uit de L-serie lenen zich het beste voor retrofittoepassing in bestaande woningen met radiatoren, waar een hogere wateruittredingstemperatuur vereist is. Andere troeven van de K- en L-serie-warmtepompen zijn hun installatie- en onderhoudsgemak, dankzij een breed aanbod aan beheer- en connectiviteitstoepassingen, en hun bereik bij extreme buitentemperaturen.”
Niet alleen door hun specifieke werking, maar ook door het koudemiddel dat ze gebruiken, dragen de warmtepompen uit de K- en L-serie bij aan de klimaatdoelstellingen. Rudi Van Hemelrijck: “De K-serie-warmtepompen werken met het koudemiddel R32. Dat heeft een bijzonder laag GWP, wat staat voor global warming potential, een maat die aangeeft hoe hard een product bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De pompen uit de L-serie doen zelfs nog veel beter met hun koudemiddel R290, dat een GWP heeft dat 225 keer lager ligt dan dat van R32. Dat grote verschil is te verklaren door het feit dat R290 een natuurlijk koudemiddel is, propaan, en geen synthetisch.”
Dankzij de toepassing van de nieuwstegeneratiewarmtepompen van Panasonic in zowel de nieuwbouw- als renovatiemarkt kunnen we volgens Rudi Van Hemelrijck, mits de belangrijke voorwaarde dat ook gekozen wordt voor groene stroom, slagen in het streven van Europa om tegen 2050 over een koolstofneutraal gebouwenpatrimonium te beschikken, met tegen 2040 al een nuluitstoot op het vlak van gebouwenverwarming. Maar dan moeten we wel hoogdringend in actie schieten, vindt hij. “Europa pusht het gebruik van groene energie en Ursula Von der Leyen spreekt daarbij ambitieus van 30 miljoen elektrische warmtepompen. Daar zijn we echter nog ver van verwijderd. Gelukkig wordt de toepassing van warmtepompen zowel nationaal als internationaal aangemoedigd door allerlei beleidsinitiatieven”, besluit de sales manager.