NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hoogwaardig woonproject perfecte thuis voor hoogwaardige ventilatie

Hoogwaardig woonproject perfecte thuis voor hoogwaardige ventilatie

Met 27 woningen en 21 appartementen heeft Maldegem er een fraai nieuwbouwproject bij. Woonproject Brielpark bevindt zich op een zuchtje van het centrum in een groene omgeving. Elke woonunit is tot in de puntjes afgewerkt met moderne en duurzame materialen, waaronder een ventilatie-unit. Het DucoTronic System ventilatiesysteem zorgt immers voor het ultieme wooncomfort. Het eigentijdse woonproject vormt vanaf heden een warme thuis voor jong en oud.

Het gloednieuwe woonproject Brielpark uit 2018 vestigde zich in een gebied waar voorheen houtzagerij G. & C. Verstringe huisde. “De site was relatief onbenut en is zo in verval geraakt”, getuigt Lieselotte De Jonge van architectenbureau Bontinck Architecture & Engineering. “Een heel jammer gegeven voor zo’n mooi perceel met een oppervlakte van meer dan 9450 m².”

Hoogwaardig woonproject perfecte thuis voor hoogwaardige ventilatie

Groen woonplezier

Acasa Projects vatte de koe bij de horens en kocht het perceel. “Dit levendige gebied ligt ten zuiden van een beek en valt op omwille van z’n groene karakter,” gaat De Jonge verder, “waarbij de omgeving vooral door wonen en kleinhandel wordt gekenmerkt. De opdrachtgever wou de site optimaliseren met voldoende aandacht voor een rustig binnengebied met autoluw karakter voor de toekomstige bewoners.”

Op de site primeert het openbaar groen. “De woningen en het appartementsgebouw werden immers zoveel mogelijk geclusterd”, vertelt de architecte. “Hierdoor kon alle overgebleven ruimte opgedeeld worden in openbare en private groenzones, waarbij alle gemeenschappelijke delen integraal via een verharde weg toegankelijk zijn.” Dat alles maakt van dit project een kindvriendelijke omgeving.

Hoogwaardig woonproject perfecte thuis voor hoogwaardige ventilatie

‘De opdrachtgever wou de site optimaliseren met voldoende aandacht voor een rustig binnengebied met autoluw karakter voor de toekomstige bewoners.’

 

Reductiefactor en prijs centraal

“De bouwopdracht vereiste een prijsinteressant systeem met een bepaalde reductiefactor”, vertelt projectverantwoordelijke Wouter Reynaert van installatiebedrijf Air Technologies. “Vele ventilatiesystemen werden daarom met elkaar vergeleken. Daaruit bleek dat het DucoTronic System met een reductiefactor van 0,43 hieraan met gemak beantwoordde.” “Het gaat hier om vraaggestuurde ventilatie met een minimum aan kanalen”, beschrijft Dirk Stevens sales manager bij Duco. “Dat laatste komt positief tot uiting in de prijs. Dit systeem vormt niet voor niets de standaard voor ventilatie in nieuwbouwprojecten.”

Optimaal binnenklimaat

“Het vraaggestuurde ventilatiesysteem maakt gebruik van de elektronisch gestuurde TronicTop 60 toevoerroosters”, legt Stevens uit. “In de huiskamers zijn dat meer bepaald geautomatiseerde raamroosters en in de slaapkamers zelfregelende roosters. De DucoBox Focus staat in voor de afvoer van vervuilde lucht vanuit badkamer, keuken en toilet. Aan de hand van de geïntegreerde vocht- en CO2-regelkleppen wordt het binnenklimaat in de gaten gehouden. De slimme sturing zorgt ervoor dat de kleppen zich sluiten vanaf het binnenklimaat opnieuw optimaal is.” Op die manier is er sprake van een ultieme energiebesparing.

Hoogwaardig woonproject perfecte thuis voor hoogwaardige ventilatie

‘Er zijn projecten waarbij we stuiten op heel wat problemen, maar hier liep alles van een leien dakje.’

 

Ontzorgen installateur

“Duco bood als fabrikant de nodige ondersteuning bij dit project”, getuigt Reynaert. “Na de instortkanalen te hebben geïnstalleerd, bleven enkel nog de raamroosters over. Hier kwam Duco in beeld. De binnendelen van de roosters worden immers op stock gehouden, waarna de service-afdeling tijdens de afwerkingsfase langskomt om ze zelf te plaatsen. Van service gesproken!” “Er zijn projecten waarbij we stuiten op heel wat problemen, maar hier liep alles van een leien dakje”, concludeert een tevreden Reynaert. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details