Antwerpse scale-up bouwt digitale brug tussen HVAC-berekeningen en BIM-modellering
Hysopt, de Belgische pionier en technologisch wereldleider in HVAC-optimalisatie, stelt op donderdag 29 juni officieel de Hysopt BIM syncer© voor tijdens een gratis webinar. Met die nieuwe software overbrugt Hysopt de digitale kloof tussen HVAC-ingenieurs en BIM-modelleurs met een voortdurend gevalideerd en gesynchroniseerd model – een revolutie in HVAC-ontwerp.
Momenteel bestaat er bij het ontwerpen van HVAC-installaties weinig tot geen interactie tussen de berekeningen enerzijds, en de BIM-modellering (waarbij BIM staat voor Building Information Model, een soort digitale 3D-maquette van een gebouw en haar HVAC-installatie) anderzijds: HVAC-ingenieurs doen het rekenwerk, terwijl BIM-modelleurs zich met de ruimtelijke aspecten bezighouden. Met de lancering van de BIM syncer© brengt Hysopt die naast elkaar bestaande reken- en tekenwerelden nu samen.
“Een van de grootste problemen zijn de enorme faalkosten. Door het ontbreken van een digitale connectie komen beide designs nooit volledig overeen, wat tot problemen leidt bij de realisatie. De enige manier om dit te voorkomen is door manueel te verifiëren of alles overeenkomt, wat niet alleen enorm veel tijd kost, maar ook veel ruimte voor fouten laat. De Hysopt BIM syncer©, die beide ontwerpen samenbrengt, zorgt voor een model dat voortdurend gevalideerd en gesynchroniseerd wordt, en is daarmee niets minder dan een game changer”, stelt dr. ir. Roel Vandenbulcke, oprichter en CEO van Hysopt.
Voor Hysopt de BIM syncer© begon te ontwikkelen, ging de scale-up te rade bij haar doelpubliek van HVAC-professionals, om te luisteren naar hoe zij te werk gaan en hun noden ten volle te begrijpen.
“Uit onze bevraging bleek duidelijk dat HVAC-ingenieurs niet in een BIM-omgeving willen werken, terwijl de BIM-modelleurs van hun kant zich niet met het rekenwerk willen bezighouden. Daarom ontwikkelden we geen plug-in, maar een splitscreen-oplossing: zo kan iedereen in zijn eigen aangepaste en vertrouwde omgeving blijven werken. Maar, doordat de BIM syncer© in de achtergrond voortdurend data uitwisselt en synchroniseert tussen beide modellen, blijven beide werelden toch zo dicht mogelijk bij elkaar”, vervolgt Kristof Smits, CTO bij Hysopt.
Samengevat beschikt de BIM syncer© over drie krachtige functies: creatie, validatie en synchronisatie. Een voorbeeld: wanneer er al een BIM-model is, kan de BIM syncer© zelf het corresponderende berekeningsmodel genereren in de Hysopt Optimiser©-software. Berekeningen zoals pipe sizing kunnen zo vlot gebeuren, en automatisch gesynchroniseerd worden in het BIM-model.
Omgekeerd kunnen voor een P&ID (piping & instrumentation diagram) van een ‘stookplaats’ die al ontworpen is in de Hysopt-software, de corresponderende BIM-objecten automatisch gegenereerd worden en in de juiste ruimte geplaatst worden, waarna de BIM-modelleur ze dan eenvoudig kan verbinden. Eventuele fouten worden daarbij onmiddellijk gedetecteerd door de Hysopt BIM syncer©, dankzij de voortdurende validatie tussen beide modellen.
De Hysopt BIM syncer© is een belangrijke aanvulling op de al even unieke Hysopt Optimiser©, een physics-based Digital Twin-oplossing die door projectontwikkelaars, studiebureaus, installatiebedrijven en facility managers bovenop klassieke CAD- en BIM-tools gebruikt wordt om de configuratie van HVAC-installaties te optimaliseren. Dit kan bij bestaande installaties, waarna een fysieke tussenkomst vereist is, of vóór de bouw of installatie van nieuwe systemen, om op voorhand de optimale configuratie te bepalen en projecten op die manier te ‘de-risken’.
Op bijna tien jaar tijd werd de Digital Twin-software van Hysopt (kort voor Hydronic System Optimisation) door verschillende partners – studiebureaus, installatiebedrijven, facility managers, enzovoort – al bij 450 grote HVAC-optimalisatieprojecten ingezet, voor uiteenlopende internationale klanten als Befimmo, CBRE, City of Newcastle, GSK, de Londense Underground, Port of Antwerp-Bruges, Schiphol Airport, en heel wat Belgische ziekenhuizen en universiteiten. Daarbij werd een gemiddelde besparing van 30% op de energiefactuur gerealiseerd, en een nog grotere vermindering in CO²-uitstoot: gemiddeld 40%.
Meer info en inschrijvingen voor het webinar via deze link.