Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

HVAC

Infraroodstralers zijn een ‘hot item’

rp_ir_mood_galleria2 kopiëren
De horeca in Vlaanderen stuurt massaal aan op het behoud van de huidige terrassen gedurende de komende wintermaanden.

15 december 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De horeca in Vlaanderen stuurt massaal aan op het behoud van de huidige terrassen gedurende de komende wintermaanden. Vele horeca­zaken hebben binnen immers vaak te weinig ruimte om een afdoende groot aantal mensen te ontvangen, conform aan de veiligheidsvoorschriften in het kader van de bestrijding van Covid-19. De sector wil deze terrassen ook graag verwarmd zien, om de klanten op een veilige maar ook comfortabele manier te kunnen ontvangen. Om die reden is infrarood stralingsverwarming dan ook zeer gegeerd op dit moment.

Tekst en beeld D. Engels

Thermo Comfort komt deze piek in de vraag tegemoet en biedt een zeer uitgebreid gamma aan elektrische stralingsverwarming. De producten worden gefabriceerd door absolute topmerken in stralingsverwarming, zoals het Zweedse Frico en het Angelsaksische Dimplex, waar Thermo Comfort al sinds de jaren ’60 de grootste importeur is in België. Het gamma strekt van infraroodstralers voor terrassen, zowel binnen als buiten, tot infraroodstralers voor eerder commerciële toepassingen (voetbaltribunes, sportzalen, evenementenhallen). Zelfs voor industriële toepassingen bestaan er infraroodstralers.

Lange versus korte golf 

Er bestaat in infraroodstraling een verschil tussen stralers met een lagere elementtemperatuur (<1000 °C) en met hoge elementtemperatuur (+2000 °C). De stralers met een lagere temperatuur geven een ander soort straling af dan deze met een hogere elementtemperatuur. Hier spreekt men over lange golfstraling. Deze stralers geven een minder intens warmtegevoel en zijn voornamelijk geschikt voor toepassing in afgesloten ruimten, zoals bv. veranda’s of afsluitbare terrassen.  

Korte golf infraroodstralers geven daarentegen een straling af die meer intens aanvoelt en zijn, gezien de hoge elementtemperatuur, minder gevoelig aan circulatie van koude lucht, waardoor zij veel beter geschikt zijn voor terrassen buiten of in slechts beperkt afgesloten ruimten. Elektrische stralers hebben bovendien een veel meer consistente en gelijkmatige warmteafgifte dan stralers op gas, en geven bijgevolg een meer doelgerichte straling af. Het is veel eenvoudiger om een elektrische straler te installeren dan extra gas­leiding te voorzien voor een equivalent op gas. Bovendien is het veiliger om een elektrische straler te plaatsen dan een verplaatsbare ‘paddenstoel’ op gas. 

Frico Infraglass

Eén van de grootste publiekstrekkers is de Frico Infraglass-reeks, vanwege zijn strak design en de mogelijkheid om het toestel in te bouwen met behulp van een inbouwkit. De Infraglass heeft een vlak keramisch glazen frontpaneel in zwarte of in witte uitvoering en heeft als bijkomend voordeel dat deze niet werkt op basis van een halogeenelement, waardoor deze een minder intens licht uitstraalt. Door middel van de bijgeleverde afstandsbediening kan het toestel worden bediend en de intensiteit geregeld worden. De Infraglass-stralers hebben een beschermingsklasse IP65 en mogen dus worden geïnstalleerd op niet-overdekte terrassen.

De IHW-reeks van Frico heeft een elegant en  klassiek design en is met veiligheidsgraad IP24 geschikt voor plaatsing op overdekte terrassen. Deze halogeen infraroodstraler zorgt voor een zeer aangename en comfortabele warmte en zorgt met zijn oranje-gele straling voor een zeer grote gezelligheidsfactor. De IHW-reeks is eveneens een korte golf infraroodstraler en zeer geschikt voor niet-afgesloten, maar wel overdekte, ruimten. 

Deze twee voorbeelden vormen slechts een greep uit het enorm uitgebreide gamma dat Thermo Comfort aanbiedt.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details