NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Install Day verwelkomde dit jaar 15% meer bezoekers dan in 2022
Dit jaar bezochten 900 middelbare scholieren de beurs, dubbel zoveel als in 2022 (foto: Techlink).

Install Day verwelkomde dit jaar 15% meer bezoekers dan in 2022

Met afgerond 4.100 installatieprofessionals en 900 middelbare scholieren mocht Install Day dit jaar zo’n 15% extra bezoekers verwelkomen in vergelijking met vorig jaar, toen die aantallen respectievelijk 3.750 en 450 bedroegen. 

Techlink organiseerde de beurs al voor de zesde keer (foto: Techlink).

Install Day, dé toonaangevende beurs voor professionals uit de installatiesector, was dit jaar al toe aan haar zesde editie. De 5.000 professionals uit de sector en de 900 jongeren die een installatietechnische opleiding – elektro of HVAC – volgen, kwamen op 13 oktober uit alle uithoeken van het land naar Brussels Gate (het vroegere Brussels Kart Expo, red.) om zich bij de 230 fabrikanten en verdelers die er exposeren te informeren over de laatste ontwikkelingen, zoals nieuwe producten, nieuwe technieken, nieuwe software en nieuwe digitale tools. De studenten konden ook deelnemen aan een programma op maat, bestaande uit 10 workshops, dat organisator van de beurs Techlink met zijn partners had opgezet om de jongeren kennis te laten maken met de meest innovatieve nieuwigheden in de sector, zoals vr-simulaties, robottoepassingen en IoT-oplossingen.

Op Install Day ontdekken installateurs de laatste nieuwe trends (foto: Wouter Polspoel).

“Succes”

Techlink was blij verrast met die massale opkomst. “We hadden niet verwacht dat de zesde editie zo’n succes zou worden”, begint Carole Metzmacker, marketing & communication manager van Techlink, te vertellen. “Het is de eerste keer dat we zo’n hoog aantal bezoekers mogen verwelkomen. Dat is volgens ons een duidelijke bevestiging van de kwaliteit van de beurs, haar exposanten en het programma op maat voor de middelbare scholieren.”

“In de afgelopen zes jaar zijn de bezoekersaantallen gestaag gegroeid, wat aantoont dat we de juiste formule hebben gevonden voor zowel onze installateurs als de fabrikanten en groothandels die we vertegenwoordigen, maar dus ook voor de jongere generatie.”

Voor de middelbare scholieren was er een programma op maat (foto: Techlink).

Verdubbeling aantal bezoekende scholieren

Het aantal scholieren dat Install Day dit jaar bezocht, ligt dubbel zo hoog dan bij de vorige editie. Een vaststelling die Techlink in het licht van het arbeiders­tekort in de sector vanzelf­sprekend toejuicht. Carole Metzmacker: “Elektriciens, ver­warmings­­technici, loodgieters …: al die beroepen vullen elkaar steeds meer aan en zijn essen­tieel om de energie­transitie succesvol vorm te geven. De studenten van vandaag, of ze nu elektriciteit, verwarming of lood­gieterij studeren, zijn het menselijke kapitaal van morgen in de installatie­sector, waar steeds meer sprake zal zijn van multi­functionele installaties.”

De scholieren konden onder meer leren hoe de vr-technologie ook voor de installatiesector voordelen biedt (foto: Techlink).

“De strijd om talent is helaas een realiteit, zeker in de sector die wij vertegenwoordigen, een sector die al jaren kampt met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Verschillende installatieberoepen staan al enkele jaren systematisch op de lijst van tekorten, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. De pool van technische profielen is duidelijk leeg en de instroom vanuit scholen is ontoereikend. Het rekruteren van jong talent is een van de grootste uitdagingen waar de installatiesector vandaag de dag voorstaat. Daarom lanceerden we met Techlink in maart de campagne Install Tomorrow, gericht op jongeren van 13 tot 18 jaar en hun ouders. De campagne omvat boeiende interviews met en quotes van 14 getalenteerde jongeren die werken als installateur of het willen worden en prachtige foto’s genomen op het terrein. De Install Tomorrow-fototentoonstelling was vanzelfsprekend te bewonderen op Install Day 2023”, besluit de marketing & communication manager. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details