NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Inzicht krijgen in je elektrische installaties 
Harmen Sikkema (fortop): “Heel wat industriële bedrijven blijven blind voor wat er in de elektrische installatie gebeurt.”

Inzicht krijgen in je elektrische installaties 

De maatschappij is in ijltempo aan het elektrificeren. Op die manier willen we af van fossiele brandstoffen en de klimaatdoelstellingen behalen. Hoera op alle banken, maar er is ook een keerzijde aan die medaille. Want hoe moet je in een wereld van decentrale energieproductie, hernieuwbare energiebronnen, batterijen … de kwaliteit en de betrouwbaarheid van stroom gaan garanderen? Een vraagstuk waarover niet alleen de netbeheerders zich moeten buigen, maar ook productieverantwoordelijken. Door te waken over je stroom en de kwaliteit ervan, verzeker je de continuïteit van je productie. Hoe je dat doet? Door te meten en te monitoren. Een domein waarin de producten van Janitza, verdeeld door fortop, uitblinken.

We zullen met zijn allen onze elektrische instal­laties zwaarder belasten. Zowel thuis als op het werk. Of je nu investeert in een elektrische wagen of jouw stoomproductie voortaan met elektrische energie gebeurt, er is meer elektrisch vermogen nodig. Elektrisch vermogen dat bovendien steeds vaker in twee richtingen verloopt en dat door de elektronica meer vervuild raakt. 

“Tekorten in capaciteit of problemen met de kwaliteit van de stroom kunnen in het ergste geval leiden tot volledige uitval, maar zullen sowieso voor onnodige energie­verliezen en onnodige onderhoudskosten zorgen”, waar­schuwt fortop-directeur Harmen Sikkema. “De com­plexiteit neemt toe. Daarenboven is er steeds meer regelgeving, moeten we steeds meer gaan besparen en worden er hogere eisen gesteld aan de uptime. Vakkennis is dan cruciaal, maar moeilijker te vinden, met als gevolg dat heel wat industriële bedrijven blind blijven voor wat er in de elektrische installatie gebeurt.”

Fortop werkt samen met een hogeschool in Nederland om een studieboek over netoptimalisatie te schrijven en de kennis beter te helpen borgen.

Meten, monitoren en verbeteren van vier managementaspecten

fortop werkt daarom samen met een hogeschool in Nederland om een studieboek over net­optimalisatie te schrijven en de kennis beter te helpen borgen. Het uitgangspunt zijn de vier managementaspecten van elektriciteit. Sikkema: “Daaronder verstaan we capaciteit, kwaliteit, energie-efficiëntie en uptime. In functie daarvan kan je gaan bepalen wat jouw installatie precies nodig heeft. Meten is weten en vormt de basis. Met power analyzers kunnen alle parameters die ingrijpen op die vier aspecten in kaart gebracht worden. Door te monitoren weet je wat je meet. De verzamelde data worden vervolgens omgezet in inzichten door middel van analysetools, notificaties en rapportages. En dat leidt dan weer tot verbeteringen: door de installatie aan te passen of uit te breiden, maar ook door de toepassing van UPS’en, spanning- en stabilisatiesystemen of actief harmonische filtersystemen.”

fortop kiest resoluut voor de kwaliteit van de Duitse marktleider Janitza voor energiemetingen en -monitoring.

Netten slimmer, ook jouw machines?

Een continu proces dus, dat alleen maar aan belang zal winnen. “De netten worden wel slimmer, maar de industrie moet ook weten wat er binnen de eigen fabrieksmuren gebeurt. Hoe dichter installaties bij hun maximale belasting zitten, hoe meer problemen er zullen komen. Vergelijk het met een auto die constant 200 per uur rijdt. Dat eist zijn tol. Je moet echt inzicht krijgen in je machines, wat ze verbruiken en waar er optimaliseringen liggen”, vertelt Sikkema. 

Een proces, ook, dat vraagt om betrouwbare apparatuur. fortop kiest daarvoor resoluut voor de kwaliteit van de Duitse marktleider Janitza. “Energiemeting en -monitoring is hun corebusiness. Door die scherpe focus onderscheiden ze zich met kennis en met een navenante kwaliteit. Ze hebben een heel breed leveringsprogramma, van groot naar klein, van hoofddistributie tot eindverbruikers. Bovendien beschikken de meters over een geïnte­greerde webinterface, waar er al een eerste analyse op de data gebeurt, zonder nood aan extra software. Een uitstekend vertrekpunt om aan die cirkel van meten, monitoren en verbeteren te beginnen, dus.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details