NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Leerlingen PTS Maasmechelen krijgen ‘energieles’ van Vasco

Leerlingen PTS Maasmechelen krijgen ‘energieles’ van Vasco

Power IT Up-project wil jongeren warm maken voor opleiding/job in energietransitie

Het grote tekort aan professionals op de arbeidsmarkt is een spelbreker voor de energietransitie. Om jongeren warm te maken voor een beroep gekoppeld aan de overgang naar groene energie, is Vasco petergeworden van het Vlaamse project Power IT Up. Concreet geeft de specialist in energie-efficiënt wonen les aan de vijfde- en zesdejaars van de Provinciale Technische School Maasmechelen. “De jeugd van vandaag zal de drijvende kracht zijn achter de energietransitie die onze wereld nodig heeft. We willen hen de juiste vaardigheden en kennis aanreiken om deze verandering te leiden”, vertelt coördinator Peter Schreurs.

Ventileren is nodig voor schone en gezonde lucht in huis. Maar hoe doe je dat op een slimme en energie-efficiënte manier, vandaag én morgen? Dat komen de leerlingen van de derde graad van PTS Maasmechelen dezer dagen te weten. Vier voormiddagen zijn ze te gast bij Vasco in Dilsen, gespecialiseerd in innovatieve en energiezuinige oplossingen voor een optimaal binnenklimaat. Vasco heeft zich dan ook geëngageerd als peter voor het Power IT Up-project, een professionaliseringstraject voor leerkrachten en leerlingen rond duurzaamheid, energietransitie en digitale transformatie.

Peter Schreurs, technisch-commercieel afgevaardigde bij Vasco: “Met onze deelname willen we jongeren inspireren en hen warm maken voor een opleiding of job in de wereld van energietransitie. Want alleen zo kunnen we samen werk maken van een snellere overgang naar schonere energie. Het onderwijs en de opleiding van jonge talenten is een belangrijke pijler. Met onze ervaring en expertise op het vlak van energie-efficiënt wonen willen we ons steentje bijdragen. Power IT Up is een eerste ervaring met een beperkt aantal scholen en bedrijven. De bedoeling is om dit volgend schooljaar breed uit te rollen in het onderwijs met STEM-richtingen. We engageren ons dan graag opnieuw!”

De lessen zijn erg toegankelijk, met een combinatie van theorie en praktijk, en laten zien hoe je een wereld kan creëren waarin energiebewustzijn en gezond binnenklimaat hand in hand gaan. “Onze doelgroep is de derde graad met dubbele finaliteit, het vroegere elektromechanica. Deze leerlingen gaan straks verder studeren of stappen de bedrijfswereld in, bijvoorbeeld als servicetechnieker. Zij zullen de oplossingen ontwerpen en implementeren die ons kunnen helpen om de klimaatuitdagingen van morgen aan te pakken. En dat begint met het aanleren van de juiste vaardigheden en kennis. Het is echt een plezier om samen te werken met een technische school en de jongeren te ondersteunen. Samen kunnen we het verschil maken en een positieve impact hebben op onze planeet en de generaties die na ons komen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?