NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Meetspecialist lanceert app en ­nieuwe luchtdebietmeters voor inregelen en controleren balansventilatie
De drie nieuwe trechters om luchtdebieten te meten.

Meetspecialist lanceert app en ­nieuwe luchtdebietmeters voor inregelen en controleren balansventilatie

Testo, specialist in elektronische meetapparatuur, lanceert twee innovaties die ventilatie-installateurs en -verslaggevers het leven gemakkelijker moet maken: de Climate Balancing-app en drie trechters op maat om gemakkelijker luchtdebieten te kunnen meten.  

Wie bouwt of verbouwt, moeten tegenwoordig aan steeds strengere eisen voldoen. Hoeveel lucht er weggezogen kan worden, hoeveel verse lucht binnengebracht kan worden, welke soort ventilatiebuizen te gebruiken …: dat alles is vastgelegd in de ventilatie-eisen van de Federale Overheidsdienst Economie die in Vlaanderen van kracht zijn voor residentieel vastgoed. Heeft een woning onvoldoende ventilatie of functioneert het systeem niet naar behoren, dan kunnen er sancties worden opgelegd. En dus dient elke ventilatiesysteem door een officiële ventilatieverslaggever gecontroleerd te worden.

In de praktijk wordt een nauwkeurige controle echter vaak bemoeilijkt door de variatie aan verschillende ventilatieroosters die zich bovendien vaak ook nog eens op moeilijk bereikbare plaatsen bevinden. “De bestaande trechters of conussen die gebruikt worden om luchtdebieten te meten, zijn daardoor niet in elke situatie even bruikbaar”, vertelt Jeroen Van Der Kelen, CEO van Testo België, dat meetinstrumenten ontwikkelt die wereldwijd voor zeer uiteenlopende toepassingen worden gebruikt, waaronder voor HAVC. “Daardoor is het voor de ventilatie-installateurs zelf en ventilatieverslaggevers moeilijk om een nauwkeurige meting te doen en dat noopt hen soms tot improviseren, met nulmetingen en boetes als mogelijk gevolg.”

Om dat euvel te verhelpen, ontwikkelde Testo drie aangepaste trechtermonden voor anemometers of windmeters voor specifieke meetsituaties die zich regelmatig voordoen bij het inregelen van balansventilatie. “Daarmee komen we tegemoet aan een heel reële nood vanuit de markt”, aldus de CEO. Het gaat om een ronde trechter met een diameter van 165 mm, een vierkante trechter van 210 op 210 mm en een rechthoekige trechter van 180 op 460 mm.

Links: De trechters schuiven eenvoudig over de ventilatieroosters heen. Rechts: Een screenshot van een meetresultaat in de Climate balancing-app.

Climate balancing-app

De nieuwe trechters zijn echter niet de enige innovatie waar Testo recent mee uitpakte. “De ventilatie van een woning stopt niet bij individuele ventilatieroosters. Elke ruimte dient steeds binnen het grotere geheel gezien te worden”, licht Jeroen Van Der Kelen die toe. “Bij het bouwen van een woning wordt altijd gekeken naar de ventilatienoden van een kamer in functie van het volledige gebouw, en niet in functie van elke ruimte afzonderlijk. Om de coördinatie daarvan te vergemakkelijken, ontwikkelden we de Climate balancing-app. Die brengt het geheel van ruimtes en de onderlinge dynamieken automatisch in kaart. De installateur moet daardoor de verhoudingen en debieten niet meer zelf berekenen. De app neemt die taak over en geeft aan waar bijgesteld moet worden.”

Eerste windtunnel voor kalibratie anemometers in België

Eerder dit jaar zorgde Testo België nog voor een primeur toen het in zijn hoofdkantoor een nieuwe windtunnel in gebruik nam voor de kalibratie van anemometers, de eerste op Belgische bodem. Dankzij de tunnel kunnen alle windmeters van Testo België voortaan in Ternat gekalibreerd worden, zowel op luchtsnelheid als luchtdebiet. Dat spaart niet alleen transport naar Duitsland en terug en dus vele kilometers uit, maar brengt ook de servicetijd gevoelig naar beneden, van meerdere weken naar nauwelijks enkele dagen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details