NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Neutrale datapool in volle groei: ‘Werk van lange adem’

Neutrale datapool in volle groei: ‘Werk van lange adem’

Een jaar na de oprichting van de neutrale, onafhankelijke datapool InstallData, wisselen al 74 bedrijven uit de sanitaire sector hun data uit. Een mooi resultaat, maar FESAH, de Belgisch beroepsfederatie van de groothandel in sanitair- en verwarmingstechnieken, kijkt reikhalzend uit naar de toekomst.

InstallData.be zag in 2018 het levenslicht. Het platform werd gemodelleerd naar de Nederlandse tegenhanger 2BA. Met InstallData wil FESAH een antwoord bieden op de groeiende vraag naar actuele en complete artikel- en productdata. In deze neutrale datapool kunnen producenten, importeurs en groothandels informatie met de centrale database uitwisselen. Groothandels gebruiken de data voor publicatie op hun eigen website en ter verrijking van hun eigen artikelinformatie. Voor fabrikanten en importeurs fungeert InstallData als één centraal punt waar product- en handelsgegevens worden beheerd en geëxploiteerd. 

Arnold Kampstra, die zich namens FESAH over InstallData bekommert, licht toe. “De noodzaak voor een platform als InstallData is ontstaan door de wirwar aan databestanden die bedrijven in de bedrijfskolom met elkaar uitwisselen (wisselden). Het komt erop neer die bestanden te stroomlijnen (vereenvoudigen). Dat gebeurt via de ETIM Classificatiestandaard (het uniform indelen van producten zodat er niet op verschillende plaatsen verschillende interpretaties kunnen plaatsvinden) en de BMEcat 2005 ETIM en INSBOU-communicatiestandaard (standaardaarden om informatie uit te wisselen, met veldindelingen die volledig vastgelegd zijn). Beide standaarden kunnen niet zonder elkaar: zonder data geen gegevens uitwisseling en vice versa.” 

74 Belgische bedrijven maken intussen reeds actief gebruik van FESAH. Toch is er nog een lange weg af te leggen, zegt Bruno Vanderstappen, Project Manager bij FESAH. “De groothandels moeten fabrikanten overtuigen om hun data online te plaatsen. Dit is echter een werk van lange adem. Gelukkig is de data van de meeste fabrikanten in het buitenland reeds geclassificeerd. Nederland en Duitsland staan immers veel verder met ETIM-classificatie dan België. Maar soms gaapt er een grote kloof tussen de hoofdzetel van een firma in Duitsland en/of Nederland, en het Belgische filiaal. Soms zijn dat twee gescheiden werelden.” 

Kampstra: “We merken dat partijen druk in de weer zijn met het InstallData-ready te maken van hun eigen systemen. Dat vergt tijd en inspanningen, en dus kunnen ze rekenen op begeleidingen vanuit InstallData.”

‘Een badkamer en verwarmingsinstallatie blijven een grote investering.’ (Beeld: Shutterstock)

Proximiteit blijft belangrijk

Intussen is de sanitaire sector in volle evolutie, en zoeken ook de groothandels mee naar oplossingen voor de uitdagingen waar de sector voor staat. Pascale Curias, Marketing Manager bij FACQ: “De concentratie wordt steeds groter, maar de proximiteit naar de professionele klanten blijft enorm belangrijk. Groothandels zijn niet gewoon box movers, al maakt dit uiteraard deel uit van het takenpakket. Groothandels zijn mee met hun tijd, ook qua logistiek. Dat vraagt een strikte organisatie, maar we kunnen vandaag niet meer zonder. En de groothandels hebben ook de digitale trein niet gemist. Een betere website, mobiele applicatie en andere tools zijn tegenwoordig onmisbaar.”

Bovendien zal er steeds meer aandacht van de groothandels gaan naar het helpen van de eindklanten, meent Curias. “Installateurs blijven immers het liefste op de werf. Onze verkopers kunnen de klanten dan helpen bij hun keuze. Klanten gaan steeds meer op zoek naar informatie: ze vergelijken prijzen en ze richten zich ook tot e-commerce. Toch geloven we er sterk in dat de adviesverlening in de showrooms daar het beste antwoord op is. Een badkamer en verwarmingsinstallatie blijven een grote investering, en eindklanten hebben nog altijd nood aan persoonlijk advies.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details