NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuw lijnrooster dringt stofafzetting terug

Nieuw lijnrooster dringt stofafzetting terug

Met het nieuwe lijnrooster PureLine biedt TROX een innovatief antwoord op het probleem van stofafzetting, een ongewenst neveneffect van de keuze voor lijnroosters. PureLine dringt de hoeveelheid stof die wordt afgezet sterk terug. Zeker in grote gebouwen kan deze vernieuwing voor een sterke besparing in onderhoudskosten zorgen. Ook het energieverbruik wordt hiermee teruggedrongen.

Bart Pennewaert, Sales Director bij TROX Belgium, legt uit hoe deze innovatie tot stand is gekomen: “Lijnroosters zijn geliefd bij architecten. Deze roosters zijn immers makkelijk te integreren in hun ontwerpen, omdat ze vrij discreet geplaatst kunnen worden. Maar voor de eindgebruiker, of de mensen die instaan voor het onderhoud, gaan ze soms gepaard met een probleem: lijnroosters kunnen voor overdreven stofafzetting zorgen. Het stof is niet afkomstig uit de inblaaslucht, want die wordt voorbereid en gefilterd. Het gaat hier om stof uit de omgeving. De precieze hoeveelheid stofpartikels hangt af van de activiteit die in de ruimte plaats vindt. Stofafzetting vindt vooral plaats in turbulente zones, waar er een verschil in snelheid van de luchtbewegingen is. Die turbulentie is niet te vermijden, want we hebben die nodig om de binnengebrachte lucht snel te mengen met de omgeving. Alleen dan kunnen we een comfortabele temperatuur en luchtverdeling garanderen.”

Minder energieverbruik

TROX

De R&D-afdeling van TROX ging op zoek naar een geoptimaliseerde vormgeving van de lijnroosters, die de stofafzetting gevoelig kon terugdringen.

 

Daarom ging de R&D-afdeling van TROX in Duitsland op zoek naar een geoptimaliseerde vormgeving die de stofafzetting gevoelig kon terugdringen. PureLine is het resultaat. “In vergelijking met het vorige model brengen we de stofafzetting terug van 25% naar 5%. Je zou dus kunnen stellen dat het vijf keer langer duurt vooraleer je het plafond moet reinigen”, stelt Pennewaert. “Bovendien beperken we het energieverbruik omdat er minder drukverlies optreedt. PureLine geniet verder van een bijzonder stille werking.”

Aan de ontwikkeling van PureLine ging heel wat onderzoek vooraf. Een intensieve testmethode nam ongeveer één jaar in beslag. “In een speciaal daarvoor gecreëerde testruimte in de universiteit van Aken brachten we stof binnen. Na verloop van tijd maten we op fotografische wijze de concentratie en contrast van stof. We maakten vergelijkingen met andere types roosters, tot we het optimale resultaat bereikten. Dit was een intensieve testprocedure, zeker omdat we er tijd voor moesten nemen. Stof zet zich immers niet onmiddellijk af.”

Grote gebouwen

TROX

Vergelijking wat betreft stofafzetting op plafond tussen PureLine (links) en de vorige lijnroosters (rechts).

 

Het PureLine-lijnrooster kan in elk type project van pas komen om stofafzetting tegen te gaan, maar met dit product mikt TROX toch vooral op grote gebouwen, zoals luchthavens of hospitalen. Pennewaert: “Voor het onderhoudsteam van zo’n groot gebouw is het een enorm verschil om de inblaasroosters en plafonds om de 2 à 3 jaar te moeten reinigen, in plaats van tweemaal per jaar. Ook voor de installateur is de werking vereenvoudigd. Hij kan het rooster monteren zonder dat hij daarvoor een beroep moet doen op extra gereedschap.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details