NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuw: monobloc lucht/water-warmtepomp van 16/20 kW 
De CHA range.

Nieuw: monobloc lucht/water-warmtepomp van 16/20 kW 

Warmtepomptechniek wordt ook haalbaar voor grotere en oudere woningen

WOLF Energiesystemen staat al jaren bekend als een betrouwbare leverancier van warmtepompen, waarmee woningen efficiënt en energiezuinig verwarmd en gekoeld kunnen worden. In 2019 introduceerde zij bovendien als één van de eersten in de markt een monoblocsysteem met R290 koudemiddel.

“Onze CHA-monobloc lucht/water-warmtepomp is heel specifiek ontwikkeld met oog op een hoog rendement, een stille werking en een eenvoudige en veilige installatie”, vertelt Teamleider Verwarming Maarten Ouwehand. “Aanvankelijk gestart met warmte­pompen van 7 en 10 kW, is binnen­kort ook een vermogen van 16/20 kW leverbaar. Daarmee lopen wij opnieuw voorop in de markt.”

Rendementen van de CHA.

De inzet op monoblocsystemen is volgens Ouwehand een logische, omdat als gevolg van veranderende wet- en regelgeving splitsystemen steeds meer onder druk komen te staan. “Splitsystemen moeten altijd on-site gevuld worden met koudemiddel. Ook moeten in het veld verbindingen worden gemaakt, waardoor er altijd een (miniem) risico op koudemiddellekkage is. In de huidige tijd, waarin duurzaamheid, milieubewustheid, uitfasering van F-gassen en de transitie naar natuurlijke koudemiddelen belangrijke topics zijn, past een dergelijk systeem niet meer. Met de CHA-monobloc lucht/water-warmtepomp sorteren wij hier al enkele jaren op voor, waarbij de nieuwste vermogens interessante nieuwe mogelijkheden bieden.”

Nieuwe mogelijkheden

De CHA-monobloc was in eerste instantie verkrijgbaar in vermogens van 7 en 10 kW. “Met deze vermogens spelen we al enkele jaren in op de verduurzaming van nieuwbouwwoningen”, aldus Ouwehand. “Omdat de warmtepompen een hoge aanvoertemperatuur tot 70°C kunnen leveren, bij een buitentemperatuur van -10°C, zijn zij bovendien perfect geschikt voor renovatieprojecten waarin bijvoorbeeld de buitenschil al nageïsoleerd is. Met de CHA-monoblocs van 16/20 kW gaan we nu een stap verder en wordt ook warmtepomptechniek mogelijk voor grotere en oudere woningen die niet aan de isolatiewaarden voor nieuwbouw kunnen voldoen.” De enige oplossing voor deze woningen was tot voor kort om warmtepompen in cascade te plaatsen. “Echter brengen twee warmtepompen van 7 KW hogere kosten met zich mee dan één warmtepomp van 16 kW”, weet Ouwehand. “Met de CHA-monoblocs van 7 en 10 kW konden we tot vijf warmtepompen in cascade plaatsen. Dit betekent dat een warmtepompvermogen van 50 kW de grens was. Dankzij de CHA-monobloc van 16/20 kW wordt ook dit bereik groter. Hierdoor kunnen we de kleine utiliteitsmarkt nog beter bedienen.”

Feestje van herkenning

De productie van de CHA-monobloc van 16/20 kW is inmiddels in volle gang, vertelt Ouwehand. “In de loop van het derde kwartaal zal de warmte­pomp leverbaar zijn. En dat is fijn, want de belangstelling voor deze warmtepomp is groot. Onze klanten zien heel duidelijk de meerwaarde van de uitbreiding met dit nieuwe vermogen. Zeker ook omdat het regelplatform, de installatie en de inbedrijfstelling onveranderd zijn gebleven. De nieuwe warmtepomp is echt een feest van herkenning. Installateurs kunnen er direct mee aan de slag!”

Impressie van een cascadeopstelling.

Hoog rendement, stille werking, eenvoudige installatie

De CHA-monobloc 16/20 kW onderscheidt zich net als de andere vermogens uit de serie door een zeer hoog rendement, een uiterst stille werking en een eenvoudige installatie, aldus Ouwehand. “Bovendien maakt de lucht/water-warmtepomp gebruik van het natuurlijke, milieuvriendelijke en toekomstgerichte koudemiddel Propaan (R290, GWP = 3). Hiermee sluiten we bijvoorbeeld aan op de Europese F-gassenverordening, dat het gebruik van synthetische koudemiddelen stap voor stap wil uitbannen. R290 is tot in de lengte van jaren gevrijwaard van restricties. Ook ten aanzien van de komende CO2-taks, waarmee een investering in propaan ook financieel steeds interessant wordt. Naar wens kan de CHA-monobloc warmtepomp van 16/20 kW ook gecombineerd worden met ons CHC-warmtepompcentrum; waarin een 300 liter warmwater voorraadvat, expansievat, pomp en alle regeltechniek slim samenwerken.” Een mooie extra bonus zijn de esthetische keuzes die WOLF ook bij de ontwikkeling van deze warmtepomp heeft gemaakt. Dankzij de grijze kleurstelling valt het buitendeel mooi weg op de gevel.

De CHA-monobloc 16/20 is als de andere producten uit het WOLF ver­warmingsassortiment in België exclusief verkrijgbaar via Van Marcke.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details