NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe compacte warmtepomp werkt met milieuvriendelijk koudemiddel
Met het hoge vermogensbereik speelt Stiebel Eltron in op de nakende introductie van het capaciteitstarief (januari 2022).

Nieuwe compacte warmtepomp werkt met milieuvriendelijk koudemiddel

Stiebel Eltron lanceert een nieuwe geothermische warmtepomp: HPG-I. Met deze innovatie legt Stiebel Eltron de lat opnieuw hoger op vlak van efficiëntie, duurzaamheid en installatiegemak.

Tekst Filip Van der Elst  |  Beeld Stiebel Eltron

Deze nieuwe warmtepomp is compact maatwerk, onderstreept Hans Dolfeyn, Algemeen Directeur van Stiebel Eltron België. “Met de professionalisering van de warmtepompmarkt zagen we meer en meer standaardisering. HPG-I is echter een product dat heel specifiek is toegespitst op wat we nodig hebben in de markt.” 

Stiebel Eltron biedt vier versies van de warmtepomp: met of zonder sanitair warm water, en met of zonder optie om passief te koelen.

Vier verises

HPG staat voor ‘Heath Pump Ground’, de I duidt dan weer op het invertergestuurde karakter van de warmtepomp. Stiebel Eltron biedt vier versies van de warmtepomp: met of zonder sanitair warm water, en met of zonder optie om passief te koelen. “In de versies met sanitair warm water is het boiler vat geïntegreerd in de warmtepomp. Dat maakt het geheel een stuk compacter en gebruiksvriendelijker voor de installateur”, aldus Dolfeyn. 

De compactheid van dit all-in-one systeem heeft ook een positieve invloed op de EPB-score, aldus Dolfeyn. “Kiezen voor een door de fabrikant geleverd systeem dat warmte en sanitair warm water combineert, staat altijd garant voor een betere EPB-score. Als de installateur zelf afzonderlijk de warmtepomp en het buffervat selecteert, moet je toch al snel rekenen op 3 à 7 extra E-peilpunten bij een E-peil onder 50. Voor wie streeft naar een zo laag mogelijk E-peil kan zoiets heel pijnlijk zijn.”

R454c

Een warmtepomp staat sowieso te boek als een duurzame keuze, maar met HPG-I gaat Stiebel Eltron nog een stap verder. Met deze innovatie biedt Stiebel Eltron immers een antwoord op de Europese eis om te kiezen voor milieuvriendelijke koudemiddelen. “De Europese regelgeving is een fantastische motivator om te innoveren. De zogenaamde F-gaswetgeving duwt ons weg van bijvoorbeeld R410a, dat met een GWP van 2088 niet meer realistisch is”, legt Dolfeyn uit. “Wij kiezen als eerste fabrikant van warmtepompen voor R454c: een nieuw koudemiddel dat sterk verwant is aan R-1234yf. Dit koudemiddel is reeds jaren de standaard in de auto-industrie. Met een GWP van amper 148 is R454c overduidelijk een verbetering ten opzichte van de gebruikelijke koudemiddelen. Dankzij R454c slagen we erin om een evenwicht te vinden tussen een hoog rendement en een uitzonderlijk laag GWP.” 

Met een GWP van amper 148 is R454c overduidelijk een verbetering ten opzichte van de gebruikelijke koudemiddelen.

Om de brandveiligheid te verzekeren – een belangrijk aandachtspunt bij alle A2L koudemiddelen met een laag GWP – geeft Stiebel Eltron heldere instructies omtrent de ruimte die moet vrijgehouden worden voor deze warmtepomp. “Gelukkig is de HPG-I intelligent ontworpen, zodat het toestel toch op een beperkte oppervlakte kan geplaatst worden.” De toekomstgerichte blik van Stiebel Eltron blijkt niet alleen uit de keuze voor een milieuvriendelijk koudemiddel. Ook het toestel zelf pronkt uit in duurzaamheid: “Milieuvriendelijk zijn betekent voor ons ook: producten ontwerpen die lange tijd meegaan. We garanderen dat we dienstverlening en reservestukken ter beschikking houden, zodat een warmtepomp minstens 15 jaar lang meegaat”, aldus Dolfeyn. 

Capaciteitstarief

Met het hoge vermogensbereik speelt Stiebel Eltron bovendien in op de nakende introductie van het capaciteitstarief (januari 2022). Dolfeyn licht toe: “In de nieuwe filosofie is het belangrijk om pieken in verbruik te vermijden. Een warmtepomp die gedurende lange tijd gelijkmatig kan draaien aan een heel laag vermogen biedt dan natuurlijk heel wat voordelen. Dat is het geval bij de HPG-I. Op vlak van modulatiebereik is deze warmtepomp een hele verbetering in vergelijking met toestellen die enkel over een aan/uit-functie beschikken.” 

Op dit moment zijn de eerste Belgische HPG-I-warmtepompen reeds geïnstalleerd. Om de keuze voor installateur eenvoudiger te maken lanceert Stiebel Eltron een overzichtsbrochure. Hiermee kan de vakman in één oogopslag alle relevante criteria aanduiden en verkrijgt hij meteen een kant-en-klare offerte.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details