NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe energie-opwekkers voor daken met beperkt draagvermogen
Met FLEXI-panel biedt ENGELS een oplossing voor daken waar tot nu geen (traditionele) PV-installatie op geplaatst kan worden.

Nieuwe energie-opwekkers voor daken met beperkt draagvermogen

De ‘FLEXI Panel’-zonnepanelen voegen een nieuwe definitie van ‘flexibiliteit’ toe aan het aanbod ENGELS project PV-panelen. Deze innovatieve flexibele zonnepanelen bieden een oplossing voor daken met een (zeer) beperkt draagvermogen, of voor platte daken waarbij het uitzicht een grote rol speelt. Bovendien zijn de FLEXI-panelen buigzaam, flexibel, esthetisch, extreem weersbestendig en eenvoudig te installeren. 

Het unieke aan de FLEXI-panelen is dat het zonne­panelen met een bijzonder laag gewicht zijn: “Een conventioneel zonnepaneel weegt om en bij de 20 kilogram. FLEXI Panel weegt amper 2,4 kilogram per vierkante meter. Bovendien zijn de panelen amper 2 millimeter dik”, zegt Dirk Van Kerkhoven, Business Developer bij Thermo Comfort. 

‘FLEXI Panel weegt amper 2,4 kilogram per vierkante meter. Bovendien zijn de panelen amper 2 millimeter dik.’

Zeven kunststoflagen

Het verschil schuilt in de manier waarop de pa­nelen zijn opgebouwd. “Een klassiek paneel be­staat uit siliciumcellen, de zogenaamde zonne­cellen. De opbouw bestaat uit een soort serre, be­staande uit een aluminium kader en glas­plaat. Licht­gewicht panelen zijn anders opgebouwd. Ze gebruiken dezelfde siliciumcellen, maar deze zitten ingekap­seld in zeven kunststoflagen, meer bepaald: polymeren gebaseerd op glasvezel. Deze con­structie weegt heel wat minder dan de combi­natie van een glasplaat en een aluminium kader.” De FLEXI-panelen hebben boven­dien het voor­deel dat ze minder warmte cumuleren door de afwezigheid van glas.

Zo biedt ENGELS een oplossing voor daken waar tot nu geen (traditionele) PV-installatie op geplaatst kan worden. “Dat gaat vooral om daken met een beperkt draagvermogen, vooral platte daken. Een studie heeft uitgewezen dat ongeveer 28 procent van de daken in de Benelux geen klassieke PV-panelen kunnen dragen”, gaat Van Kerkhoven verder. “Vooral in industriële of oudere gebouwen wordt men vaak met dit euvel geconfronteerd. FLEXI Panel biedt voor deze situaties een oplossing en opent hierdoor een volledig nieuwe markt.”

Lichtgewicht panelen bestaan uit siliciumcellen, ingekapseld in zeven kunststoflagen.

De FLEXI-panelen worden op identiek dezelfde manier elektrisch aangesloten als traditionele zonnepanelen. Er zijn geen andere kabels, connectoren of omvormers nodig. De montage is wel anders, legt Van Kerkhoven uit: “Traditionele panelen worden mechanisch bevestigd, door middel van bouten, moeren, klemmen en rails. FLEXI-panelen worden daarentegen verlijmd. Hierbij is het van cruciaal belang om vooraf te weten op welk type dakhuid of ondergrond de panelen komen te liggen. Op basis daarvan moet je de juiste lijm selecteren, die voldoende adhesie biedt. Ook voor die lijm kan de klant bij ENGELS terecht. We bieden de keuze uit zeventig verschillende lijmsoorten.”

De FLEXI-panelen zijn buigzaam, flexibel, esthetisch, extreem weersbestendig en eenvoudig te installeren.

Flexibele montage

“FLEXI-panelen kunnen dichter (1 centimeter) bij elkaar geplaatst worden, omdat er geen onder­constructie en ballasten -in geval van platte daken- met tussenafstanden aan te pas komen. Zo kunnen op een en dezelfde opper­vlakte méér FLEXI-panelen dan klassieke zonne­panelen geplaatst worden”, aldus nog ingenieur Van Kerkhoven.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details