NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe Jules Bordet Instituut 
            is toonbeeld van hygiëne
Het nieuwe Jules Bordet Instituut is een parallellepipedum van 9 verdiepingen en 80.000 m², gestructureerd rond een centrale as die alle verticale circulatiesystemen bedient.

Nieuwe Jules Bordet Instituut is toonbeeld van hygiëne

Het Jules Bordet Instituut verhuist binnenkort naar een gloednieuw gebouw in Anderlecht. Screening, klinische zorg, onderzoek en onderwijs, dit openbare universitaire ziekenhuis is een referentiecentrum in Europa in de strijd tegen kanker. Meer dan in enig ander ziekenhuis werd aandacht besteed aan hygiëne, met name voor de waterinstallaties. DELABIE heeft producten en oplossingen geleverd die een hoge mate van veiligheid op dit gebied garanderen.

Het Jules Bordet Instituut, dat al 70 jaar in het­zelfde gebouw is gehuisvest, verhuist binnenkort naar een gloednieuw gebouw. “Onze huidige gebouwen zijn totaal ongeschikt”, erkent Frédéric Coteur, directeur infrastructuur van het instituut en projectleider voor deze nieuwe locatie. “Dit nieuwe gebouw zal ons in staat stellen onze ambities op het gebied van onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg verder te ontwikkelen, met alle nieuwe technologieën die nu beschikbaar zijn, om de best mogelijke zorg te kunnen bieden.”

TEMPOFIX 3 voorwandsystemen met TEMPOFLUX 2 zelfsluitende toiletkranen met directe spoeling: snelle installatie, vereenvoudigd onderhoud, optimale hygiëne en waterbesparing samengebracht in één product!

Welzijn van patiënten en personeel

Het nieuwe Jules Bordet Instituut is een parallelle­pipedum van 9 verdiepingen en 80.000 m², gestructu­reerd rond een centrale as die alle verticale circulatiesystemen bedient. Frédéric Coteur: “De zorg voor de patiënten bij Bordet is veelomvattend en multidisciplinair. De vorm en de indeling van dit gebouw weerspiegelen onze wens om op een geïntegreerde manier te werken en niet met een versnippering van gespecialiseerde diensten. Bij de bouw van een ziekenhuis staat de patiënt natuurlijk op de eerste plaats, maar het welzijn van deze patiënt hangt samen met het feit dat de teams een goed instrument hebben en er met plezier werken.” De indeling van het gebouw zal de zorgpaden van patiënten en verplegend personeel optimaliseren (het zogenaamde ‘aantal dagelijkse stappen van een verpleger’). Ook de strakke architectuur van het gebouw en de gebruikte materialen dragen bij tot de kalme en vredige sfeer van het gebouw.

Toenemend belang van hygiëne

Het nieuwe gebouw moet uiteraard voldoen aan alle criteria en kwaliteitsnormen, met name op het gebied van de veiligheid en de gezondheid van de patiënten. “Dit is hier bij­zonder belangrijk”, zegt Frédéric Coteur, “aan­gezien wij een speciale hematologie-activiteit hebben waarbij patiënten hematopoietische celtransplantaties krijgen, een behandeling die hun immuunafweer verzwakt. Natuurlijk hebben we specifieke ruimten met positieve luchtdruk, gecontroleerde luchtdeeltjes, geclassificeerde ruimten, ISO 5-ruimten. Maar één element wordt vaak minder gecontroleerd: de hydraulische netwerken. Legionellose wordt genoemd, maar het is niet het enige gevaar. Deze netwerken zijn elementen die in het gebouw zijn geïntegreerd: ingrijpen in geval van een probleem is zeer complex en de actiemiddelen zijn beperkt en moeilijk uitvoerbaar.”

In Anderlecht werden meer dan 500 TEMPOFIX 3 voorwandsystemen met TEMPOFLUX 2 zelfsluitende toiletkranen met directe spoeling geïnstalleerd.

Proactieve samenwerking

“Specifieke aandacht voor de hydraulische netwerken vanaf de ontwerpfase van het gebouw is daarom van het grootste belang”, aldus de directeur infrastructuur. DELABIE haalde de overheidsopdracht binnen voor de kranen van het instituut (mengkranen, thermostatische douches en toiletspoelers). De samenwerking tussen DELABIE en het Jules Bordet Instituut is in de loop der jaren, tot volle tevredenheid van Frédéric Coteur, opgebouwd: “Er is een regelmatige uitwisseling van kennis en knowhow tussen ons. Dit laat ons toe om aandacht te besteden aan bepaalde punten die niet onmiddellijk voor de hand liggen voor een ziekenhuisoperator, maar die DELABIE op de voorgrond plaatst.” “Ik hoor al te vaak van sommige bouwbedrijven dat een ziekenhuis een beetje op een hotel lijkt en dat de sanitaire uitrusting die er geïnstalleerd kan worden vergelijkbaar is” voegt Thomas Bottemanne, Business Development Manager bij DELABIE, eraan toe. “Dit is volstrekt onwaar en gelukkig zijn de echte professionals in de zorgsector zich hiervan bewust. DELABIE werd voor dit project gekozen omdat wij aan alle eisen van de klant, de architecten en het studiebureau konden voldoen op het gebied van hygiëne, veiligheid en onderhoudsgemak van de kranen, de accessoires en het spoelsysteem van de toiletten. Het is ook belangrijk de installateur niet te vergeten, die gerustgesteld is te kunnen werken met een bedrijf dat actief is op de Belgische markt. Tenslotte maken wij er een erezaak van om tijdens het hele bouwproject aanwezig te zijn om technische ondersteuning te bieden bij de installatie van de producten, maar ook na de oplevering van het gebouw om de garantie te waarborgen.”

Totaal geschikte producten

In Anderlecht werden meer dan 500 TEMPOFIX 3 voor­wand­systemen met TEMPOFLUX 2 zelf­sluitende toilet­kranen met directe spoeling geïnstalleerd. Thomas Bottemanne: “Toiletsystemen met reservoir zijn ongeschikt voor intensief gebruik en zijn een terugkerende bron van problemen in zorginstellingen. Ze zijn gevoelig voor kalkaanslag, werken de verspreiding van bacteriën in de hand en vormen een permanent risico op lekken bij gebruik in publieke gebouwen. De vele voordelen van het toiletsysteem met directe spoeling maken het product snel economischer. De toiletkraan met directe spoeling, die speciaal werd ontwikkeld voor gebruik in openbare ruimten en aangepast is aan de nieuwe voorschriften, biedt de beste kwaliteit/levensduur/prijsverhouding voor dit soort omgevingen.” DELABIE leverde ook 740 mechanische SECURITHERM BIOSAFE kranen, de eerste was­tafelkraan zonder uitloop die beantwoordt aan alle eisen van de patiënten en bewoners in zorginstellingen: comfort, totale veiligheid, hygiëne en controle op de bacteriegroei. Volgens Thomas Bottemanne “vermindert het unieke ontwerp van deze mengkraan de hoeveelheid water in het lichaam tot 85 %, waardoor de verspreiding van bacteriën wordt beperkt. Gecombineerd met kleinere waterdoorgangen maakt dit een hogere watercirculatiesnelheid mogelijk en dus een betere beheersing van de biofilm.

Bovendien heeft hij geen uitloop: de BIOSAFE-kraanuitgang is rechtstreeks in het kraanhuis geïntegreerd. De gladde binnenzijde van deze uitgang is gemaakt van Hostaform®, zodat onzuiverheden en kalk zich niet kunnen vasthechten en bacteriën en watergedragen ziektekiemen zich niet kunnen verspreiden.” Voor de douches ten slotte werd gekozen voor 157 SECURITHERM Securitouch thermostatische meng­kranen, uit­gerust met Securitouch anti-­verbrandings­isolatie en een dubbele temperatuur­begrenzing (eerste ontgrendelbaar bij 38°C, tweede vergrendeld bij 41°C) en dus perfect aangepast aan de eisen van de ziekenhuizen. DELABIE biedt een brede waaier van producten en oplossingen die perfect zijn aangepast aan de behoeften van de ver­schillende afdelingen binnen een zorg­instelling: openbare toiletten voor bezoekers, bad­kamers voor patiënten, hygiëne­posten voor verplegend personeel of operatie­zalen. In elke afdeling van het Jules Bordet-instituut bestonden er specifieke vereisten waarop DELABIE een passend antwoord kon geven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details