NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
RESCert opleidingen: een groene investering die zichzelf terugverdient

RESCert opleidingen: een groene investering die zichzelf terugverdient

Steeds meer installateurs kiezen ervoor om hun expertise uit te breiden en ook groene-energiesystemen zoals zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen te plaatsen. Met erkende labo’s heeft opleidingsverstrekker nxtpro (i.s.m. Syntra Midden-Vlaanderen) alles in huis om de verplichte RESCert opleidingen waardevol te maken voor elke installateur die klaar wil zijn voor de toekomst.

Groene energie is aan het boomen

Bij nieuwbouw zijn groene energiesystemen een evidente keuze. “Binnen enkele jaren is het niet meer toegelaten om een woning te verwarmen op fossiele brandstoffen zoals aardgas en stookolie. De omschakeling naar hernieuwbare energie vordert en de warmtepomp wordt belangrijk in de verwarmingsmix. Veel bouwers wachten die nieuwe regels niet af omdat de voordelen van groene energie zeer overtuigend zijn”, vertelt Jens Dewaele, docent en expert warmtepompen.

“Wie verwarmt met een warmtepomp, is klaar voor de toekomst. De waarde van je woning stijgt en het energieverbruik daalt. De combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen maakt het voordeel nog sterker: dat is echt een match made in heaven.”

Ook bij renovaties kiezen verbouwers steeds vaker voor duurzame energie. “Zonnepanelen zijn voor veel bestaande huizen een interessante optie. Doordat de technologie zo snel verbetert, zijn de mogelijkheden vandaag veel uitgebreider. Vroeger plaatsen we vooral zonnepanelen op zuidgerichte daken, maar vandaag is ook een oostelijk of westelijk gericht dak geschikt voor zonnepanelen”, zegt Mattias Nys,docent en expert zonnepanelen.

“Met oost- en westwaarts gerichte zonnepanelen heb je bovendien een betere spreiding van de energieproductie en produceer je elektriciteit op het moment dat je zelf ook het meeste verbruikt. Ideaal voor wie een terugdraaiende teller heeft. ”

Gecertificeerd installateur van warmtepompen

Opleidingsverstrekker nxtpro, de B2B-poot van Syntra Midden-Vlaanderen, organiseert 4 RESCert basisopleidingen en 2 bijscholingen voor installateurs. Met erkende labo’s en praktijklokalen hebben we alles in huis om de verplichte RESCert opleidingen waardevol te maken voor elke installateur.

“Tijdens de opleiding Gecertificeerd installateur van hernieuwbare energie – warmtepompen leren we de deelnemers om de besparing, veiligheid en levensduur van warmtepompen te verhogen door goede dimensionering en plaatsing”, legt Jens vast uit.

“Veel installateurs van klassieke cv-ketels besluiten om bij te scholen zodat ze ook warmtepompen kunnen installeren. Daar is heel veel vraag naar. Bij de start van een opleiding merk ik dat sommige installateurs kritisch zijn over warmtepompen, want die zijn duurder bij installatie dan een klassieke cv-ketel. En dat terwijl bouwen en renoveren al zo duur is.”

“Tijdens de opleiding komen de voordelen van deze innovatieve technologie uitgebreid aan bod. Een huis dat verwarmd wordt met elektriciteit is klaar voor de toekomst, de waarde van de woning stijgt en het energieverbruik daalt. Het is een investering die zichzelf terugbetaalt. Ik vind het belangrijk dat elke installateur achter het product staat dat hij plaatst. Alleen dan kan hij de klant het juiste advies geven.”

“Ook al zijn het verplichte opleidingen en is niet elke vakman bij de start ervan overtuigd van de meerwaarde, achteraf concluderen veel deelnemers dat de leerstof echt de moeite is om hun vak beter uit te oefenen.”

Erkende plaatser van zonnepanelen

Daarnaast organiseert nxtpro ook de opleiding Gecertificeerd installateur van hernieuwbare energie: fotovoltaïsche zonnepanelen (rescert) . Wie slaagt voor het examen, kan zich laten registreren als RESCert-installateur. Handig voor klanten, want daardoor kunnen ze een subsidie aanvragen voor de geplaatste zonnepanelen.

“Die opleiding is erg populair. Dit najaar starten er in onze campus in Sint-Niklaas minstens 5 leesreeksen. Sommige deelnemers schrijven zich enkel in om het certificaat te behalen. Maar achteraf vertellen diezelfde installateurs ons dat de opleiding de moeite waard was en dat ze nuttige dingen geleerd hebben om hun vak beter uit te oefenen”, vertelt Mattias.

“We hebben de inhoud van de cursus samengesteld in 2018. Jaarlijks vullen we aan en voegen we toe zodat we de evoluties in de wereld van groene energie kunnen meegeven aan onze deelnemers”, legt Mattias uit.

“Tijdens de opleiding leren installateurs hoe ze zelf het rendement van zonnepanelen kunnen berekenen voor elk dak, rekening houdend met de specifieke omstandigheden van een woning. Dat is een stuk verfijnder dan de algemene berekening die een fabrikant maakt. Na onze opleiding kunnen installateurs een betere service bieden aan hun klanten en hen helpen om de juiste keuze te maken aangepast aan hun specifieke situatie.”

Sinds kort bieden we ook 2 kortere modules aan op vraag van de sector: voor diegenen die zonnepanelen op een correcte manier elektrisch willen aansluiten de module Fotovoltaïsche zonnepanelen: elektrische aansluiting en voor zij die zonnepanelen op een correcte manier willen plaatsen de module Fotovoltaïsche zonnepanelen: montage.

Certificaat van betrouwbaarheid en kwaliteit

Op het einde van elke RESCert opleiding voor installateurs van groene-energiesystemen zoals zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen volgt een examen. Wie slaagt, kan zich laten registreren als erkend installateur van hernieuwbare energie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details