NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Schoolventilatie campagne in de strijd tegen het Coronavirus

Schoolventilatie campagne in de strijd tegen het Coronavirus

Ventilatie beperkt de kans op overdracht van het Coronavirus aanzienlijk. Daarom gaat Ventilair Group samen met scholen de strijd aan met het Coronavirus. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts stelde richtlijnen op over verluchting en ventilatie in het klaslokaal. Natuurlijke ventilatie waarbij af en toe een raam opengezet wordt heeft weinig zin. Na een halfuur in een gesloten klaslokaal zonder ventilatie stijgt de CO2-concentratie enorm. Dat betekent dat het virus meer kans heeft om zich te verspreiden wanneer er virusdeeltjes aanwezig zijn in de ruimte. Om deze reden voert Ventilair Group een nationale campagne om de luchtkwaliteit in klaslokalen aan te pakken met oplossingen op de korte of lange termijn.

De wetgeving over ventilatie en Covid-19

Scholen vallen onder de noemer “werkplaatsen”. De focus bij ventilatie bij werklokalen ligt vooral op de CO2-concentratie. Deze kan gemeten worden met een CO2-meter. Hierbij krijgt de aflezer direct een idee over de luchtkwaliteit in de ruimte. Hoe hoger deze CO2-waarde, hoe hoger de concentratie van eventuele virusdeeltjes in het klaslokaal en hoe hoger dus de kans op verspreiding van corona.

Het KB legt op dat het CO2-gehalte niet meer dan 900 ppm of deeltjes per miljoen mag bevatten. Die waarde moet gedurende 95% van de dag nagestreefd worden. Ter vergelijking: de concentratie van de buitenlucht bedraagt 400 ppm. Uit recent onderzoek bleek al dat een klaslokaal zonder ventilatie of verluchting na een halfuur al aan een waarde zit van 1500 deeltjes per miljoen. Dat betekent dat de luchtkwaliteit er bijzonder slecht is én dat de kans op verspreiding van het coronavirus stijgt. Daarom is het dus noodzakelijk om te zorgen voor een continue luchtstroom.

Een oplossing voor elke school

De hele dag de ramen en deuren openzetten is tijdens de koude herfst- en wintermaanden niet haalbaar. Mechanische ventilatie is hier dé oplossing waarbij gezonde lucht en een comfortabele leeromgeving gegarandeerd worden, bij warme en koude buitentemperaturen.

Ventilair GroupVentilair Group bedacht daarom zowel een snelle en budgetvriendelijke oplossing voor de korte termijn als een energetische en volledig geïntegreerde oplossing op maat. Voor elke school een gepast systeem.

Samen voor een gezond klaslokaal.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details