Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Sociale woningbouw met geothermie: een droomcombinatie

IhtoDaalderop-2021A-B-005web
De moderne, gevarieerde stijl en speelse uitstraling sieren het ontwerp van Atelier M A+P.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Itho Daalderop

5 oktober 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Net buiten het centrum verrees een mooie, vooruitstrevende ecowijk: De Vloei. De wijk biedt een combinatie van vrijstaande eengezins­woningen, halfopen bebouwingen en een aantal bescheiden appartementsgebouwen. De moderne, gevarieerde stijl en speelse uitstraling sieren het ontwerp van Atelier M A+P. En er is nog een reden waarom het project in het oog springt: uit deze duurzame realisatie blijkt immers nog maar eens de flexibiliteit en de eindeloze inzetbaarheid van geothermie – zélfs in sociale woningbouw. 

Op het eerste zicht lijkt sociale woningbouw niet een ideale match met geothermische warmtepompen. Fout, zegt Sam Van Gerwen, Marketing Manager bij Itho Daalderop. De appartementsgebouwen in De Vloei zijn allemaal uitgerust met een geothermische warmtepomp. “Betaalbaarheid is in dit soort projecten een basisvoorwaarde, terwijl er over geothermie een hardnekkig misverstand bestaat: dat het enkel voor de rijken is weggelegd. Dit project weerlegt dat foute denkbeeld.” 

De keuze voor geothermie laat aan de bewoners toe om te besparen op energie – een voordeel, voor een bevolkingsgroep die elke uitgespaarde euro meestal goed kan gebruiken. Van Gerwen: “De energie-efficiëntie ligt nergens hoger dan bij geothermie – een verschil van wel 175 procent ten opzichte van een gaswandketel.” Ook tijdens warme zomers bewijzen de warmtepompen hun nut, want dankzij de mogelijkheid om passief te koelen kunnen de bewoners gratis de hitte verdrijven uit de woning. 

Elk appartement is individueel uitgerust met een eigen warmtepomp.

Individuele warmtepomp

Elk appartement is individueel uitgerust met een eigen warmtepomp. “We stappen af van het idee van een collectieve warmtepomp voor het hele gebouw”, gaat Van Gerwen verder. “Een individuele warmtepomp per wooneenheid maakt de afrekening een stuk eenvoudiger, en laat aan de bewoners toe om zelf te kiezen wanneer ze willen verwarmen of koelen.”

Een ander voordeel van de keuze om niet te gaan voor een collectieve warmtepomp, heeft te maken met de grondboring. “Als er geen collectieve warmtepomp is, moet er veel minder diep geboord worden en moeten er minder lussen gelegd worden. Daarnaast is er bij een collectieve warmtepomp nog al te vaak sprake van overdimensionering. Onze keuze voor een warmtepomp per wooneenheid laat ons toe om heel precies te dimensioneren, op maat van elke woning”, zegt Van Gerwen.

De keuze voor geothermie laat aan de bewoners toe om te besparen op energie – een voordeel, voor een bevolkingsgroep die elke uitgespaarde euro meestal goed kan gebruiken.

‘Een warmtepomp heeft overal een plek’

Anno 2022, met een energiecrisis die wild om zich heen slaat, is de relevantie van geothermie alleen maar toegenomen, vindt Van Gerwen: “We worden over­spoeld met mensen die, vanwege de hoge gasprijzen, van hun gasketel af willen. We zeggen aan die mensen dat een warmte­pomp altijd een plek heeft, in elk type gebouw. Kan je geen grond­boringen doen? Kies dan voor een lucht-waterwarmte­pomp. Heb je geen plek voor een splitunit? Kies dan voor een warmte­pomp zonder buiten­unit, zoals onze recente innovatie Vincent. En wil je een warmtepomp combineren met een staps­gewijs renovatie­traject van lange adem, dan kan je in eerste instantie kiezen voor een hybride opstelling – dan hoef je niet te wachten tot de woning is geïsoleerd om al te kunnen genieten van de vele voor­delen van warmtepomp­technologie en nu al je gas­consumptie sterk terug te dringen”, besluit Van Gerwen.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details