NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Specialist waterbehandeling werkt ­samen met onderwijsinstellingen

Specialist waterbehandeling werkt ­samen met onderwijsinstellingen

Een betere ­waterkwaliteit begint bij een goede opleiding

Met de opkomst van compacte verwarmingsketels is het belang van een goede waterkwaliteit sterk toegenomen, maar toch ontbreekt het installateurs en gebouwbeheerders vaak aan de nodige kennis. Via gerichte opleidingen aan verschillende instellingen wil specialist Fernox de nodige bewustwording creëren. Installatie & Bouw sprak met drie onderwijsinstellingen die samenwerken met Fernox om de technici van vandaag en morgen op de hoogte te brengen.

SHC 300dpi box and bottles: ‘De cursisten van Van Marcke College hebben de gelegenheid om hun verwarmingsinstallatie gratis te laten analyseren.’

 

Hogeschool PXL

Chris Hendrickx, lector aan Hogeschool PXL: “Onze hogeschool is een ‘living lab’: onze studenten gebruiken onze gebouwen om ervaring met verschillende HVAC-technieken op te doen. Ook water­behandeling komt uitgebreid aan bod: ze meten verschillende factoren, zoals de hardheid van water en corrosie. Dit gebeurt in samenwerking met Fernox. Het bedrijf voorziet ons van de nodige materialen om de analyses uit te voeren. Op basis van de resultaten overleggen we met de gebouwbeheerders: welke ingrepen moeten er gebeuren om de waterkwaliteit op peil te houden of te brengen?” Ook daarbij komen Fernox-producten goed van pas, zoals de Fernox Protector F1. “Bij zwaar verontreinigde installaties moeten de Cleaners van Fernox gebruikt worden”, aldus Hendrickx.

Hendrickx stelt vast dat er inzake water­kwaliteit en -behandeling nog heel wat werk aan de winkel is: “Veel gebouw­beheerders zijn breed geschoold, maar hun kennis is niet diepgaand genoeg. In sommige gebouwen wordt er gewoon niet aan waterbehandeling gedaan, of beperkt men zich tot het bijvullen met leidingwater. Corrosie is dan een logisch gevolg. Door proactief de waterkwaliteit te beheersen zal de installatie geen of minimale schade oplopen, en een langere levensduur en hoger rendement hebben.”

“Een optimale waterkwaliteit begint bij het ontwerp”, vervolgt Hendrickx. “Bouw een gezonde installatie op en besteed voldoende aandacht aan op­volging en monitoring. Is de installatie aan de zieke kant, denk dan na over de juiste hulp­middelen. Net daarom is de samenwerking met partners uit de industrie, zoals Fernox, voor ons zo belangrijk. Onze studenten leren de producten kennen en beheersen ze. Als ze dan later, in de echte wereld, met probleem­situaties worden geconfronteerd, kunnen ze meteen de juiste voorstellen doen.”

Voor Hendrickx is de samenwerking met Fernox over de hele lijn positief: “Het is belangrijk om de techniekers van morgen goed op te leiden. Alle steun die we daarvoor krijgen vanuit de industrie, is mooi meegenomen.”

Protector F1 van Fernox.

 

Van Marcke College

Aan Van Marcke College volgen zowel eigen personeelsleden van Van ­Marcke als installateurs HVAC-opleidingen. “Van Marcke wil excel­leren in dienst­verlening. Daarom is het belangrijk dat ons perso­neel de klanten met kennis van zaken kan bijstaan. Zeker in een heel snel evoluerende wereld als HVAC is dat belangrijk”, zegt Tessa Deman, Manager Van Marcke College.

Partners uit de industrie delen hun veldkennis met de cursisten. Ook Fernox geeft op regelmatige basis opleidingen aan Van Marcke College.

“Het gebrek aan kennis in de sector is één van onze grootste frustraties”, voegt Alain Van Langeraert, Category Director HVAC & Installation bij Van Marcke toe. “In het onderwijs wordt veel te weinig aandacht aan ­HVAC-technieken besteed. We zien meer en meer instal­laties die niet meer perfor­mant presteren of zelfs uit­vallen, en dat is zeer vaak een gevolg van kalkvorming. We willen met zijn allen naar een gebouwen­park dat minder energie verbruikt en minder schadelijke gassen uitstoot, en naar meer comfort in de woning. Een performante, optimaal functionerende installatie is daarvoor essentieel.”

Toch is er licht aan het einde van de tunnel, aldus Van Langeraert: “Bij grote installatie­bedrijven zijn de geesten ge­rijpt, en wordt het gebruik van be­handeld water standaard­praktijk. De nieuwe Technische Voor­lichting van het WTCB is een volgende, broodnodige stap. De opleidingen die we samen met Fernox geven zijn voor ons ook een belangrijk middel om de kennis van installateurs bij te schaven. In deze opleidingen komen de verschillende pijnpunten aan bod, evenals de mogelijke oplossingen.”

In de loop der jaren volgden zo’n 175 mensen reeds een opleiding van ­Fernox-specialisten aan Van Marcke College. “Die opleidingen worden telkens positief geëvalueerd door de deel­nemers. Boven­dien krijgen de cursisten de gelegenheid om hun verwarmingsinstallatie gratis te laten analyseren”, ­besluit Deman.    

‘Bouw een gezonde installatie op en besteed voldoende aandacht aan opvolging en monitoring.’

 

Forem

Bij opleidingscentrum Forem in Bergen kunnen stagiairs-werk­zoekenden op­leidingen tot verwarmings­technicus volgen. Ook voor professionals biedt de organisatie gerichte cursussen aan.

Igor Van Wijmeersch, specialist in ver­warmingstechnieken bij Forem: “De kwaliteit van vul­water heeft aan belang gewonnen sinds de introductie van compacte toestellen, zoals wand­ketels. Zo passen alle installatietechnieken in een kleine ruimte, maar er is een keer­zijde: ze bevatten minder wisselaars en het watervolume is verminderd. Dat heeft geleid tot meer verstoppingen in verwarmingstoestellen.”

“Voor een goede werking van de installatie is het essentieel dat deze wordt gespoeld van alle onzuiverheden die ze kan bevatten”, vervolgt Van ­Wijmeersch. “Er moet een filter worden geplaatst – idealiter met een magnetische kern – voordat het retourwater van de verwarming de ketel binnenkomt. Ook zou de vulling met kalkvrij water een evidentie moeten zijn.”

Nieuwe procedures, producten en filters, zoals die van Fernox, bieden een oplossing. Experts van Fernox scholen ook de cursisten van Forem bij over de do’s en don’t’s op het vlak van waterbehandeling. “De samen­werking met Fernox bestaat al heel lang en is een goede zaak. De modules die Fernox presenteert vallen in de smaak bij onze ­stagiairs, en de lesgevers blinken uit in ­professionalisme.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details