NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Stijlvolle serviceresidentie uitgerust met prefabtechnieken op basis van BIM
“We hebben onze manier van werken volledig geënt op de BIM-filosofie”, zegt Marijn Pacquet.

Stijlvolle serviceresidentie uitgerust met prefabtechnieken op basis van BIM

Technische installaties in gebouwen ontwerpen, realiseren en onderhouden met behulp van BIM: dat is wat Pacquet sinds 2016 dagelijks doet in het kader van allerhande bouw- en architectuurprojecten. Een van de nieuwste blikvangers op de referentielijst is Residentie Rousse, een complex met vijftien assistentiewoningen in hartje Roeselare. Door alle technieken te prefabriceren en te installeren op basis van een gedetailleerd BIM-model zorgde het Ieperse familiebedrijf voor een piekfijn eindresultaat. 

Een nieuwe standaard zetten inzake zelfstandig wonen met zorgondersteuning: dat was de ambitie bij de realisatie van Residentie Rousse. Missie geslaagd, want het assistentiewoningencomplex langs de Westlaan biedt plaats aan tien hedendaagse appartementen, vijf hofwoningen die uitkijken op een groene binnentuin en een sfeervolle ontmoetingsruimte op het gelijkvloers (Salon Rousse). Alle wooneenheden zijn ont­worpen met oog voor duurzaam materiaal­gebruik, natuurlijke lichtinval en een riant ruimtegevoel. Daarnaast was ook energie-efficiëntie een belangrijk aandachtspunt. Vandaar de keuze om het ontwerp en de uitvoering van de technieken integraal toe te vertrouwen aan Pacquet. 

Minimale foutenlast en kwaliteitscontrole

“We kregen van de bouwheer en hoofdaannemer Furnibo carte blanche om een technisch concept uit te werken op maat van dit project, inclusief de zorgoproepsystemen en andere zorggerelateerde voorzieningen”, legt zaakvoerder Marijn Pacquet uit. “De assistentiewoningen zijn uitgerust met vloerverwarming die gevoed wordt door gascondensatieketels, aangevuld met een performant ventilatiesysteem en airco’s die zowel kunnen verwarmen als koelen. Eerst hebben we alles tot in het kleinste detail uitgewerkt in 3D, waarna we de installaties – op basis van hun eigen volgnummer en specifieke positie in het BIM-model – geprefabriceerd hebben in ons atelier. Dat resulteerde in een minimale foutenlast gedurende de uitvoering. Een extra voordeel van die werkwijze – die we in de toekomst nog verder willen uitbreiden tot het prefabriceren van volledige stookplaatsen, sanitaire blokken, kokers enzovoort – is dat ze ook kwaliteitscontrole toelaat, zeker als we het technische plaatje integraal mogen beheren – zoals in dit project het geval was. Zo konden we op korte tijd een piekfijn resultaat neerzetten, in samenwerking met vaste onderaannemers die specifieke delen van de uitvoering voor hun rekening namen. Tot grote tevredenheid van alle betrokken partijen!” 

“We kregen van de bouwheer en hoofdaannemer carte blanche om een technisch concept uit te werken op maat van het project”, aldus Marijn Pacquet.

Volledig volgens BIM-filosofie

Als veelzijdig installatiebedrijf met verregaande digitale skills heeft Pacquet de voorbije jaren een hele evolutie doorgemaakt. Waar het aanvankelijk naam maakte als traditioneel installatiebedrijf dat zich toespitste op HVAC, sanitair, elektriciteit en gebouwsturing, ligt de focus sinds de komst van Marijn en Stijn Pacquet – de tweede generatie aan het roer, na oprichters Marc Pacquet en Conny Deklerck – veel meer op het BIM-verhaal. “We hebben onze manier van werken volledig geënt op de BIM-filosofie”, zegt Marijn Pacquet. “Aangezien we een van de weinige installatiebedrijven zijn die deze innovatieve methodiek al zo doorgedreven toepassen, krijgen we steeds vaker de vraag om ook het 3D-ontwerp van de technische installatie voor onze rekening te nemen. De voordelen zijn dan ook onmiskenbaar: een nauwkeurigere planning, een betere inschatting van de vereiste materialen en het kostenplaatje, efficiënte communicatie en coördinatie, een veel kleinere foutenmarge op de werf … Ondertussen hebben we al heel wat grootschalige BIM-projecten kunnen realiseren en blijven we onze grenzen verleggen. Zo hebben onze techniekers in WZC Ten Boomgaarde in Sint-Michiels, waar we instonden voor de verwarming en de sanitaire installatie, voor het eerst gebruikgemaakt van de HoloLens van Microsoft. Dit was een eerste testcase voor installatie en onderhoud met behulp van augmented reality. Wordt vervolgd!”

NIEUWE MEDEWERKERS GEZOCHT!

Pacquet heeft de voorbije 33 jaar een indrukwekkend traject afgelegd. Om zijn groei te kunnen bestendigen, is het bedrijf nadrukkelijk op zoek naar extra medewerkers die de rangen willen komen versterken. “Via deze weg willen we dan ook een oproep doen aan jonge, gekwalificeerde professionals die zich samen met ons op uitdagende en technisch hoogstaande projecten willen storten. Wie zich geroepen voelt, mag ons zeker  contacteren!”, benadrukt Marijn Pacquet.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details