NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Systeemaanpak en connectiviteit van installaties cruciaal voor de energietransitie
Met complete installatiesets is het warmtepompsysteem snel en gemakkelijk te installeren. (Beeld: Caleffi).

Systeemaanpak en connectiviteit van installaties cruciaal voor de energietransitie

De energietransitie is niet meer weg te denken uit onze hedendaagse realiteit. Om ze te doen slagen moeten we ons energieverbruik beperken en zoveel mogelijk kiezen voor hernieuwbare energie. Duurzame verwarmingssystemen passen perfect in dat plaatje. Maar ze vereisen een andere aanpak dan klassieke cv-installaties: specifieke componenten, een nauwkeurige regeling en een perfecte afstemming van het geheel. Mauro Manfredi, Managing Director van Caleffi, legt uit hoe zijn onderneming u ontzorgt bij deze uitdaging.

Eén slecht werkend onderdeel kan het rendement van een cv-installatie grondig verstoren. Ook foute instellingen en vervuild water kunnen de energie-efficiëntie doen kelderen. En voor een optimale werking moeten alle componenten perfect op elkaar afgestemd zijn. Dat is veel meer het geval bij duurzame installaties dan bij stookketels. Caleffi’s directeur Manfredi kent dan ook een belangrijke rol toe aan cv-installateurs in het energiezuinig maken én houden van deze verwarmingsinstallaties. Caleffi ondersteunt hen daarbij op meerdere fronten.

Mauro Manfredi, Managing Director van Caleffi (Beeld: Caleffi).

Componenten voor duurzame systemen

Als fabrikant van onderdelen en systemen voor verwarming en drinkwaterbeveiliging zet Caleffi sterk in op duurzame systemen, met een breed gamma aan producten voor het optimaliseren en beveiligen van warmtepomp-, zonne- en biomassa-installaties. “We maken zelf geen warmtepompen of zonnepanelen, maar wel onderdelen en systemen die de installaties goed doen werken”, vertelt Manfredi. “Voor collectieve installaties met warmtenetten of combilus-systemen, de zogenaamde blokverwarming, bieden we ook individuele afleversets aan. Ze geven in elk appartement warmte, sanitair warm water en eventueel ook koeling af die werd opgewekt in de centrale stookplaats.”  

Systeemvisie essentieel voor rentabiliteit

“Een consument kan een belangrijke investering doen in een warmtepomp, maar als je bij­voor­beeld niet de nodige beveiligingen en optimali­saties voorziet, verlaag je het rendement van die investering enorm. Je moet zo’n installatie vanuit een systeemvisie bekijken en zorgen dat alles gesmeerd loopt, van de opwekker tot en met het afgiftesysteem”, stelt Manfredi. Dat vindt hij problematisch in de EPB-regelgeving: “In de EPB-software worden weliswaar bepaalde producten beloond met een puntensysteem, maar het zou veel beter zijn om het gehele systeem te belonen, onder andere op hydraulisch gebied.    

De fabrikant ondersteunt HVAC-professionals om zich dat nieuwe systeemdenken eigen te maken, onder meer met opleidingen in de Caleffi Academy.

Met een dynamisch radiatorventiel kan je radiatoren dynamisch inregelen. (Beeld: Caleffi).

Foutmarge nul op inregeling en waterkwaliteit

Bij een klassieke installaties werd nogal wat door de vingers gezien op het vlak van waterzijdig inregelen. De komst van duurzame systemen houdt echter in dat dit facet enorm aan belang wint, net als de waterkwaliteit. “Als een installatie niet goed ingeregeld is en daardoor niet de juiste flows genereert, levert dat meteen een hoger verbruik op, en dus mogelijk ook een hogere CO2-uitstoot. Dynamische inregelventielen kunnen helpen om het systeem in balans te houden”, zegt Manfredi. “Ook de waterkwaliteit is bij duurzame systemen van groter belang voor de efficiëntie van de warmtepomp en afleversets. Er is trouwens een Europese richtlijn (de EPBD III Directive 2018/844) om de systeemaanpak, het hydraulisch balanceren en het intelligent maken van verwarmingsinstallaties te verplichten. Helaas heeft de Belgische overheid daar tot nu toe geen werk van gemaakt.”

Connectiviteit voor lager verbruik

Ook het inzichtelijk maken van verbruiks­gegevens voor ver­warming en warm water is verplicht vol­gens een Europese richtlijn, de Energy Efficiency Directive 2018/2002 of ‘EED 2.0’. Want wie inzicht heeft, kan het ver­bruik gemakkelijker beperken. Connectiviteit is daar­bij ook van niet te onder­schatten belang om de gegevens van de installatie door te sturen naar inzichtelijke plat­formen of beheersystemen. Caleffi investeerde in de overname van gespecialiseerde bedrijven in data en connectiviteit, om zijn pro­ducten intelligent te maken en compatibel met slimme netwerken. Zo kan de installateur gerichter en vanop afstand interventies doen, en kunnen gebouwbeheerders en consumenten in de toe­komst kostbare verbruiks­informatie verkrijgen. 

De verduurzaming van HVAC-systemen is een grote uitdaging, onontbeerlijk voor het succes van de energietransitie en het behalen van de klimaatdoelstellingen. Caleffi neemt daarbij zijn verantwoordelijkheid op, met unieke innovaties voor hernieuwbare systemen en door bijstand te verlenen aan installateurs bij de omschakeling naar de nieuwe realiteit. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details