NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Tips & tricks voor regenwaterpompen
Voor vele problemen met regenwaterpompen ligt de oplossing voor de hand. Tips & tricks voor regenwaterpompen

Tips & tricks voor regenwaterpompen

Maar een goed en efficiënt gebruik is noodzakelijk voor een optimale werking. Een correcte opstelling, een zorgvuldige foutendetectie bij problemen, en een grondig onderhoud zijn hierbij belangrijke stappen. KSB BELGIUM, verdeler van onder meer de regenwaterpomp Multi – Eco Pro van KSB, geeft enkele tips voor een vlotte recuperatie van regenwater.

Een goed gebruik van een regenwaterpomp begint bij het installeren. Eerst en vooral moet de aanzuigaansluiting op een correcte manier worden geïnstalleerd. De waterpomp zuigt via deze aansluiting het water aan vanuit het regenwaterreservoir. De nominale diameter van de aanzuigleiding moet minimaal overeenkomen met de nominale diameter van de zuigaansluiting van de pomp. De maximale lengte van de aanzuigleiding zal afhangen van de totale manometrische aanzuighoogte in de installatie.

Om turbulentie, geluidshinder en slijtage te vermijden adviseert KSB BELGIUM om korte bochten voor de pomp te vermijden. Het is aangewezen om tussen de aansluiting van de bocht en de pomp een afstand van vijf maal de nominale diameter van de aanzuig te hanteren. Het plaatsen van een voetklep is aangeraden om aflopen van aanzuigleiding te vermijden.

Op de bovenkant van de waterpomp bevindt zich de persaansluiting van de pomp. KSB BELGIUM raadt aan om met leidingen te werken die een minimale binnendiameter ¾” hebben, liefst 1”. Dat zorgt voor een sterkere waterdruk aan het einde van de leiding.      

KSB BELGIUM is verdeler van onder meer de regenwaterpomp Multi – Eco Pro van KSB.

Problemen en oplossingen

Als bedrijf met jarenlange ervaring in de sector kan KSB BELGIUM advies geven bij veel voorkomende probleemgevallen. Voor vele problemen met regenwaterpompen ligt de oplossing voor de hand. Zo heeft een zelfaanzuigende pomp soms problemen met het aanzuigen van water. Hoewel er vaak wordt gedacht dat het om een mechanisch probleem gaat, is er meestal een eenvoudigere oorzaak te vinden. Het meten van de maximale aanzuigdiepte, of het controleren op vernauwingen of gaatjes in de aanzuigslang bieden in deze gevallen vaak raad. Ook kan het nuttig zijn om de koppeling van de aanzuigslang op de pomp te controleren.

Een regenwaterpomp die niet automatisch uitschakelt, ook al staan alle tappunten dicht, wijst er dan weer op dat er lucht lekt in het systeem. Hierdoor blijft de pomp doorlopen. In dat geval adviseert KSB BELGIUM om alle slangen en leidingen te controleren op gaatjes, evenals de koppelingen aan de aanzuig-en perszijde.

Een ander veel voorkomend probleem is dat er vuil tussen een klep zit, waardoor er water doorheen kan. De druk valt weg en de pomp reageert hierop door in te schakelen. Het vuil verwijderen volstaat om het probleem op te lossen.

KSB BELGIUM stelt daarnaast vast dat voornamelijk bij toiletten lekkage regelmatig voorkomt. Dit houdt in dat er druppel voor druppel water wegsijpelt uit de leiding. Hierdoor wordt er waterafname en dus ook drukafname geconstateerd. De pomp schakelt in en opnieuw uit wanneer respectievelijk de in- en uitschakeldruk bereikt worden. Een stevigere vlotter of klep kan helpen om een einde te maken aan de druppellekkage. Daarmee is het probleem meteen opgelost.

Onderhoud van de regenwaterput

Aan de basis van een goed beheer van de regenwaterput ligt volgens KSB BELGIUM het vrijhouden van goten en dakgoten die leiden naar de regen-waterput. Dit moet minstens één keer voor en één keer na de winter gebeuren.

Verder geldt het advies dat het water ontdaan moet worden van vuil vóór het in de put terecht komt. Ten eerste wordt zo voorkomen dat er zich een sliblaag vormt in de put, die bovendien elke keer weer omgewoeld wordt bij een fikse regenbui. Ten tweede vermijdt de gebruiker zo dat de put regelmatig moet leeggehaald worden, om ze door een gespecialiseerde firma te laten reinigen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details