NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Totaaloplossing voor Ardens oorlogsmuseum

Totaaloplossing voor Ardens oorlogsmuseum

Het biedt een unieke inkijk in de ‘Slag om de Ardennen’, toen het Amerikaanse leger de laatste Duitse poging om grondgebied terug te winnen, afweerde.

Tekst en beeld CIAT

In dit unieke museum wordt de bezoeker ondergedompeld in een meeslepende ervaring dankzij drie multisensorische shows die het mogelijk maken om de reis van vier personages in het hart van het conflict te volgen. Via decors, getuigenissen, multimedia-installaties en films doet de route een beroep op intelligentie maar ook op emoties, waardoor bezoekers het gevoel krijgen dat dit verhaal hen allemaal persoonlijk aangaat. CIAT, al meer dan 80 jaar een belangrijke speler op het gebied van airconditioning en behandeling, ontwerpt en produceert klimaatregelingsapparatuur voor verschillende markten zoals hotels, kantorencomplexen, ziekenhuizen, winkels , huisvesting en industrie. Met zijn ‘Total Solutions’-concept ontwerpt het wereldwijde systemen op basis van een combinatie van efficiënte en geschikte producten, beheerd door de nieuwste generatie digitale regelgeving.

De uitdaging voor deze uitbreiding was om de multifunctionele ruimtes, die eruitzien als een gepartitioneerd labyrint, optimaal te kunnen ventileren.

Volledige HVAC-installatie

Voor het eerste Mardasson Museum-project in de vroege jaren 2000 ­leverde CIAT de volledige HVAC-installatie, chiller, luchtbehandelingsunits en ventilator­convectoren. Vanaf het begin gaf deze installatie volledige vol­doening op vlak van de gewenste comfortprestaties.   

In het kader van de uitbreiding van het museum werd het onderzoek ­gezamenlijk uitgevoerd door ontwerpbureau Pierre Berger en het bedrijf CIAT. Op basis van zijn specifieke ‘Total Solutions’-aanbod selecteerde CIAT de verschillende componenten van de nieuwe installatie. Zo kon CIAT alle HVAC-apparatuur voor dit nieuwe project leveren, waarbij de verschillende componenten van de installatie werden geselecteerd voor een samenhangend geheel, gebaseerd op de wensen van de projectmanager. Een bijpassende regeling laat deze componenten optimaal met elkaar communiceren, om zo een maximaal rendement uit de installatie te halen.

Aquaciat Power 1000-koelmachines

Aquaciat Power 1000-koelmachines

Labyrint

De uitdaging voor deze uitbreiding was om de multifunctionele ruimtes, die eruitzien als een gepartitioneerd labyrint, optimaal te kunnen ventileren. Daarom viel de keuze op een combinatie van ventilatie via luchtbehandelings­kasten en ventilatorconvectoren. Zo kan men alle punten van de kamers bereiken, rekeninghoudend met het comfort van bezoekers. CIAT leverde de nieuwste generatie van de Aquaciat Power 1000-koel­machines (met een vermogen van 260 kW koud), twee Climaciat-luchtbehandelings­units (respectievelijk 18.000 m³/h en 11.000 m³/h) en een reeks fan coils. De keuze van deze ventilatiematerialen is specifiek voor de configuratie van het museum, namelijk dat het de vorm aanneemt van een kronkelend parcours en dat de ventilatiepunten dus gericht zijn op meer punctueel blazen over het hele traject. De airconditioning wordt gerealiseerd door de nieuwste generatie Aquaciat Power-unit, die hoge prestaties combineert met een fluisterstille werking.

Voor de installatie van alle apparatuur werkte CIAT samen met de firma Delbrassine nv. In de afgelopen decennia heeft deze firma een reputatie opgebouwd als specialist in HVAC-installaties, waarbij het kwaliteit en knowhow combineert.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details