NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Van componenten naar een totaalpakket: 
            
         
         
            verwarmingsspecialist kiest 
            
            voor geïntegreerde aanpak
HPM: lucht-watermonoblocwarmtepompen, met R32-koelgas, omkeerbaar warm/koud.

Van componenten naar een totaalpakket: verwarmingsspecialist kiest voor geïntegreerde aanpak

Het grote publiek – en de installateur – kent Giacomini vooral als fabrikant van vloerverwarming en verscheidene componenten van een verwarmingsinstallatie. Minder bekend is dat de firma in thuis- en gidsland Italië al langer gespecialiseerd is in warmtepompen. Nu de ­warmtepomp ook in België steeds meer algemeen aanvaard wordt, acht Giacomini de tijd rijp om met één totaalsysteem naar de Belgische markt te stappen. ‘Van opwekking met de warmtepomp over distributie via een leidingsysteem tot en met appendages tot afgiftesysteem: we kunnen de installateur bijstaan van a tot z.’

De ervaring van Giacomini in alle onderdelen van het verwarmingssysteem – van warmteopwekker over leidingen en appendages tot afgiftesysteem – stelt de firma in staat om één systeem voor een hele woning te ontwerpen. “Onze studie omvat dan niet alleen de warmtepomp en het afgiftesysteem (de vloerverwarming), maar ook de leidingen en de appendages: denk maar aan de vuilfilters, de meerlagenbuis tussen warmtepomp en verdeler, en de vulset”, zegt Wim Gijbels, Sales Manager Benelux bij Giacomini. “We zorgen voor de correcte debieten en inregelstanden van de installatie, afhankelijk van de concrete situatie. Daarmee ontzorgen we de installateur, die niet altijd veel ervaring heeft met warmtepompen en dus niet gewend is aan de technische vraagstukken die hieraan vasthangen.”

Geloof in warmtepompen

Het spreekt voor zich dat Giacomini gelooft in het potentieel van de warmtepomp, dat ook op de Belgische markt steeds meer tot uiting komt. “Dit jaar werden er in België voor het eerst meer warmte­pompen verkocht dan stookolie­ketels. Dat wijst erop dat er een ommekeer aan de gang is. Boven­dien volgen we ook de trend in Nederland op de voet, waar men ervoor gekozen heeft om de gaskraan dicht te draaien”, zegt Gijbels. Dat betekent niet dat Giacomini gelooft dat een warmte­pomp in elke omstandigheid de juiste keuze is. “De toekomst zal bestaan uit een combinatie van verschillende technologieën. Ook inzake waterstof koesteren we hoge verwachtingen.” Het warmtepompengamma van Giacomini om­vat monobloc lucht-waterwarmtepompen met een ver­mogen van 4 tot 18 kW. “De keuze voor monobloc is een bewuste keuze, want zo maken we het werk van de installateur eenvoudiger. Hij hoeft enkel twee leidingen met water aansluiten en heeft dus geen bijkomende certificaten nodig”, licht Gijbels toe. Giacomini begeleidt de installateur in de keuze aan de hand van een doorgedreven studie van het huis. Om deze belofte waar te maken, heeft Giacomini natuurlijk nood aan heel wat expertise. Daarom zet het bedrijf sterk in op een studiedienst, die zich eerder al over vloer­verwarming en aflever­sets voor warmte­netten en centrale stook­plaatsen boog, en nu zijn expertisedomein uitbreidt naar warmte­pompen. “We staan erom bekend om heel snel plannen en offertes te kunnen opmaken. Die lijn trekken we nu door tot een totaalconcept, dat alle aspecten van de verwarmingsinstallatie omvat. We zijn de enige fabrikant die van a tot z het volledige project in eigen beheer kan aanbieden”, aldus Gijbels.

Warmtepomp én warmtepompboiler

Bovenop de warmtepomp kunnen installateur en klant kiezen voor een technisch buffervat, een sanitaire boiler, of een combinatie van de twee. Gijbels: “Bovendien hebben we ook warmtepomp­boilers in ons gamma. We raden onze klanten aan om niet te kiezen tussen een warmtepomp of een warmtepompboiler, maar om beide technologieën in te zetten. Dat laat immers toe om een gesplitst systeem op poten te zetten, zodat je in de zomer tegelijkertijd kan koelen en sanitair warm water kan aanmaken.” Het aspect koeling mag volgens Giacomini nooit uit het oog verloren worden. Gijbels: “Het is algemeen geweten dat in nieuwe huizen de koel­vraag belangrijker is dan de wartme­vraag. Onze vloerverwarming­systemen bieden daarom de mogelijkheid van vloerkoeling. Dit is een bij­komend voor­deel met het oog op de digitale meter, en het belang van door zonne­panelen opgewekte energie zelf te verbruiken. In plaats van de energie terug op het net te sturen, kan je die gebruiken om te koelen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details