NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Veiliger drinkwater en energiebesparing in grote gebouwen
De Smartloop Inliner buis-in-buisretourleiding beheerst op een innovatieve manier de temperatuur, met grote troeven voor de gebruikers en beheerders.

Veiliger drinkwater en energiebesparing in grote gebouwen

Viega, de Duitse specialist in sanitaire systeemtechniek en expert in drinkwaterkwaliteit, heeft de unieke techniek ontwikkeld om in grote gebouwen drinkwater te beschermen én besparen, en dat tegen lagere installatie- en energiekosten. De Smartloop Inliner buis-in-buisretourleiding beheerst op een innovatieve manier de temperatuur, met grote troeven voor de gebruikers en beheerders.

Het Viega Smartloop Inliner systeem werd ont­wikkeld om met name in grote gebouwen zijn troeven uit te spelen. De innovatie zit vooral in het integreren van de interne (polybuteen) retourleiding in de koperen warmwater stijg­leiding. Smartloop Inliner is geschikt voor gebruik in stijgleidingen met warm water vanaf 28 mm, samen met de persverbindingssystemen van Viega.   ❯

De 4 grote troeven in een overzicht:

1. Minder installatiekosten. Aangezien een af­zonderlijk circulatieleidingsysteem niet nodig is, dalen ook de kosten voor betonkernboringen, brandveiligheid, leidingisolatie en bevestigings­materiaal met ongeveer 30%. (De Viega Smartloop-Inliner is mogelijk vanaf een dn25.)

Circulatieleiding in koper.

2. Lagere energiekost. Omdat het water veel minder afkoelt, verbetert ook de energie­huis­houding per etage. In gebouwen met meerdere verdiepingen, kan men zo tot 30% warmte­verlies vermijden, en dus die energie besparen.

3. Drinkwaterbesparing. Het warm water in de leiding wordt permanent teruggeleid van het laatste T-stuk van de stijgleiding naar het verwarmings­systeem. Zo is er steeds vol­doende warm water beschik­baar bij elke aftakking op elke ver­dieping, zonder kostbaar verlies van aanloop­water.

4. Drinkwaterkwaliteit. Door het behoud van kritische temperatuur en circulatie­krijgen, bacteriën als legionella geen kans. Boven­dien worden de geleverde leidingen steeds van doppen voorzien. Fittingen, ventielen en regelkranen worden hygiënisch verpakt zodat alle producten vrij van contaminatie op de werf toekomen.

Tot slot is het dankzij de Viega SC-contour mogelijk om een droge lektest uit te voeren. De cylindrische insteek vormt een goede geleiding bij het inschuiven van de buis en met de dubbele persing bekomt men een gegarandeerd dichte verbinding. Dit maakt het opleveren van een gezond leidingsysteem een stuk eenvoudiger en voorkomt grote waterschade.

In gebouwen met meerdere verdiepingen, kan men zo tot 30% warmteverlies vermijden, en dus die energie besparen.

Smartloop Inliner: technische eigenschappen

  • Circulatieleiding in koper of RVS met binnen­liggende retourleiding.
  • Koperen of RVS leidingen worden verbonden d.m.v. een koud persverbindingssysteem met ATG-keur. Hard, halfhard of zacht koperen buis volgens NBN EN 1057 met ATG.
  • De persfittingen, met O-ring in EPDM voor koud- en warmwaterinstallaties, uitgevoerd in koper en brons en voorzien van een dubbele persverbinding.
  • De binnenliggende retourleiding is een flexi­bele polybuteen buis (ø 12 x 1,0mm) die aan speciale aansluitsets wordt geperst, in de koperen leiding gemonteerd en geperst in fittingen.
  • Keuring ATG nr 00-2427
  • Toepassingen: temperatuur 110°C, druk PN 10

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details