NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Verwarmen met gas: duurzaam en toekomstbestendig
Groen gas is de duurzame variant van aardgas. Daardoor wordt het een belangrijke speler in de energietransitie. (Beeld: pngtree).

Verwarmen met gas: duurzaam en toekomstbestendig

Standnummer Install Day: 85

Gas is een ideaal vertrekpunt voor wie bouw- of renovatieplannen heeft. Met deze brandstof stem je je warmtebehoefte af op je ambities en financiële mogelijkheden. Tegelijkertijd geniet je van alle comfort. Intussen evolueert groen gas met rasse schreden en deze duurzame variant van aardgas een uitstekende aanvulling op hernieuwbare energiebronnen.

Een (micro)-warmtekrachtkoppeling levert naast warmte ook stroom. (Beeld: Sibelga)

Gasverwarming bestaat in heel wat varianten: van de alom gekende gascondensatieketel over de gaswarmtepomp tot de brandstofcel. Er is altijd wel een geknipte oplossing voor je woonsituatie. Een appartement, rijwoning of vrijstaande woning hebben immers een totaal verschillende energiebehoefte en technische mogelijkheden.

Breed inzetbaar

Door de band genomen is de gascondensatieketel een ideale basisoplossing voor iedere woning of appartement. Het ruime bereik aan vermogens in de verwarmingstoestellen maakt dat er altijd wel een oplossing is, of het nu gaat om een niet-geïsoleerde woning die een hoog vermogen vraagt of een passiefhuis dat amper verwarmingsvermogen nodig heeft. Condenserende ketels hebben een hoog rendement en bijgevolg een laag verbruik.

Door de band genomen is de gascondensatieketel een ideale basisoplossing voor iedere woning of appartement. (Beeld: Buderus)

Naast de condensatieketel bestaan er ook gasabsorptiewarmtepompen. In plaats van elektriciteit gebruiken ze gas om warmte op te wekken. De gasbrander werkt uiterst efficiënt. “Een andere mogelijkheid is het werken met een hybride systeem. In zo’n systeem wordt de bestaande gascondensatieketel aangevuld met bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp. Op piekmomenten ondersteunt een gascondensatieketel de warmtepomp in de productie van warm water.”

Gas is uitstekend te combineren met hernieuwbare energie, zoals zonne-energie: met een zonneboiler wek je tot de helft van je warmwaterbehoefte gratis op met hulp van de zon. De zonnecollector, ook wel thermische zonnepanelen genaamd, op je dak zet de zonnestralen om in warmte-energie die de vloeistof in de buizen opwarmt. Deze vloeistof verwarmt op haar beurt via een warmtewisselaar het water in je boiler.

Elektriciteit maken met gas

Verwacht je meer van je verwarming? Een brandstofcel en een (micro)-warmtekrachtkoppeling leveren je naast warmte ook stroom. Deze apparaten produceren in eerste instantie elektriciteit – weliswaar met een laag vermogen – maar ze werken continu en produceren warm water. Een brandstofcel is nog relatief nieuw en leent zich perfect voor een goed geïsoleerde een-of tweegezinswoning. Het brandstof-verwarmingstoestel dekt de volledige warmtebehoefte en de basisbehoefte aan elektriciteit en neemt daarvoor niet meer plaats in dan een koelkast. Met de combinatie van een gascondensatieketel en een brandstofcelmodule daalt het energieverbruik ten opzichte van de traditionele gascondensatietechniek met zo’n 40 procent.

Een (micro)-warmtekrachtkoppeling of WKK is het alternatief voor de appartementsgebouwen of groepswoningen met een gemeenschappelijke warm waterproductie. De WKK levert een hoog rendement waardoor het brandstofverbruik 20 tot 30 procent lager zal liggen. 

Groen is het nieuwe zwart
In de energiesector zijn groene energie en groen gas hipper dan ooit. Groen gas is de duurzame variant van aardgas. Daardoor wordt het een belangrijke speler in de energietransitie.

Uit slib, tuinafval, groenten- en fruitresten en dierlijke mest produceren we biogas. In een gesofisticeerde installatie vergisten of vergassen we deze biomassa. Zo zetten de bacteriën de koolstof om tot biogas. Dit gas wordt vervolgens gezuiverd tot biomethaan, dat we eenvoudigweg in het bestaande gasnetwerk kunnen injecteren. Een bijkomende troef van groen gas: de aanvoer ervan is stabiel. Dieren blijven mest produceren en wij organisch afval. Dat biedt ons de flexibiliteit die nodig is om de inzet van duurzame energiebronnen mogelijk te maken.

Tegen 2050 wil Europa tot 95 procent minder broeikasgassen uitstoten. Voor ons land valt er nog een hele weg af te leggen. Slechts 18 procent van onze energie is afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals zon of wind. Door zonne- en windenergie aan te vullen met energie uit groen gas kunnen we uiteindelijk naar een volledig duurzaam energiesysteem en een 100 procent duurzame samenleving gaan.

De gascondensatieketels van vandaag zijn ook helemaal klaar voor een groene toekomst. Ze kunnen perfect verwarmen met groene gassen van vandaag en morgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details