NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Verwarmingsinstallatie geoptimaliseerd met automatische lucht-en vuilafscheider
André van Hal: ‘Door samen met Spirotech de installatie van De Wilgenborgh te blijven monitoren, gaan wij de toegevoegde waarde van een Spirocross met magneet beter inzichtelijk maken.’

Verwarmingsinstallatie geoptimaliseerd met automatische lucht-en vuilafscheider

Deze oplossing verwijdert automatisch lucht en (magnetisch) vuil uit het systeemwater van installaties om rendementsverliezen te voorkomen. Hier vertellen adviseur Wijnand Melis en installateur André van Hal hun praktijkervaringen.

Laurens De Wilgenborgh is een woonzorglocatie voor ouderen met lichamelijke klachten of dementie in de Rotterdamse wijk Schiebroek, met uitzicht op de Bergsche Plassen. In een ander gedeelte van hetzelfde gebouw is Timon gevestigd, de zorgorganisatie voor jongvolwassenen. W.F. Installatie Advies heeft voor het vervangen van de centrale verwarming en warm tapwater installatie het bestek geschreven en de aanbesteding begeleid. “De warm tapwatervoorziening is nieuw, terwijl voor het verwarmen van beide delen van het L-vormige gebouw de ketels vervangen zijn, maar aanwezige leidingen en radiatoren hergebruikt”, licht adviseur Wijnand Melis toe. “Om het gewenste warmtecomfort te garanderen en rendementsverliezen te voorkomen nemen wij altijd een luchtafscheider en een vuilafscheider in het bestek op. Verder was voor deze installatie nog een open verdeler nodig. Na overleg met installateur De Werkendamse Verwarmings Industrie en leverancier Spirotech is in dit renovatieproject de eerste SpiroCross met magneet toegepast.”

Installatierendement waarborgen met 3-in-1 oplossing 

Lucht en vuil verlagen na verloop van tijd het rendement van verwarmingsinstallaties, met als gevolgen een hoger energieverbruik en grotere kans op ketelstoringen. Hoge rendementketels en andere onderdelen die met een vrij laag temperatuurverschil werken, waaronder vloerverwarming en warmtepompen, zijn daar extra gevoelig voor. “De SpiroCross is naar onze praktijkervaringen een fantastische en betrouwbare 3-in-1 oplossing, die financieel gunstiger is dan drie afzonderlijke oplossingen”, zegt Melis. “Automatische lucht- en vuil­afscheiders in installaties verdienen zichzelf tijdens de levensduur meerdere keren terug. De SpiroCross is tevens een compacte oplossing, wat in bestaande installaties een ruimtebesparing oplevert. Door de toegevoegde magneet werkt deze nog effectiever, waardoor het voor De Wilgenborgh een ideale oplossing is. Het is bij automatische vuilafscheiders uiteraard wel belangrijk om in een bijbehorend onderhoudscontract op te nemen dat de vuilopvanger regelmatig op correcte wijze wordt gereinigd.”

Wijnand Melis: ‘De SpiroCross is naar onze praktijkervaringen een fantastische en betrouwbare 3-in-1 oplossing, die financieel gunstiger is dan drie afzonderlijke oplossingen’

Hydraulische balancering geïntegreerd met lucht- en vuilafscheiding  

Een goede hydraulische balans is belangrijk voor de werking van elke HVAC- en procesinstallatie met gescheiden circuits, of meerdere groepen en pompen. De SpiroCross is speciaal daarvoor ontwikkeld met behulp van ‘Computational Fluid ­Dynamics’ analyses en daarna uitvoerig getest conform de TÜV-eisen. Verder is deze ­3-in-1 oplossing gemaakt van robuust staal en zijn er maar vier aansluitingen in plaats van acht nodig. “Vuildeeltjes en vooral magnetiet veroorzaken niet alleen schade in verwarmingsketels en warmte­pompen, maar ook in thermostaat­kranen”, vult Kees ­Keukens aan, National Key ­Account Manager van Spirotech. “Als deze verstopt raken presteren radia­toren slechter en dat wil je zeker in woonzorgcomplexen met kwets­bare mensen voorkomen. Omdat wij al in meerdere projecten met W.F. Installatie Advies en De Werkendamse Verwarmings ­Industrie hebben samengewerkt, was de renovatie van De ­Wilgenborgh voor ons een mooie kans om de nieuwe SpiroCross met magneet voor het eerst in Nederland te implementeren.”  

Pilotinstallatie SpiroCross met magneet

André van Hal was vanuit de De Werkendamse ­Verwarmings Industrie verantwoordelijk voor het renoveren van de tapwatervoorziening en verwarmingsinstallatie van De Wilgenborgh. “Wij hebben na het winnen van dit project nog met de installatieadviseur en Spirotech overlegd over de beste oplossing om de systeemwaterkwaliteit te kunnen waarborgen. Op dat moment bleek er net een nieuw type SpiroCross met magneet op komst te zijn. Gezien het feit wij al ruim tien jaar Spirotech oplossingen adviseren en installeren, omdat het betrouwbare kwaliteitsproducten zijn, is voor De Wilgenborgh een pilotinstallatie geleverd. Automatische lucht- en vuilafscheiders zijn namelijk zeker in bestaande installaties belangrijk voor de prestaties en het rendement op langere termijn. Helaas zijn nog te weinig gebouweigenaren en -beheerders zich daarvan bewust. Door samen met Spirotech de installatie van De Wilgenborgh te blijven monitoren, gaan wij de toegevoegde waarde van een ­Spirocross met magneet beter inzichtelijk maken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details