NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Vijf generaties geothermische warmtepompen
De geothermische warmtepomp is zeer compact, met een voetafdruk van 60×60 cm.

Vijf generaties geothermische warmtepompen

De vraag naar duurzame totaaloplossingen stijgt almaar, en niet zelden hoort daarbij een warmtepomp. Ook bij Itho Daalderop hebben ze dat begrepen, waar ze intussen al aan de vijfde generatie geothermische warmtepompen toe zijn. Meer nog, al sinds de 4de generatie werkt het bedrijf in hun geothermische warmtepompen met puur water.

“De meest besproken techniek voor woningen vandaag is de warmtepomp, zowel de lucht/water als de geothermie”, bevestigt Giovanni Meeng, regio manager bij Itho Daalderop. “En doordat we al jarenlange ervaring hebben, kunnen we met die 5e generatie echt wel de ecologische en energiezuinige oplossing bieden.”

De geothermische warmtepomp is zeer compact, met een voetafdruk van 60×60 cm.

Puur water

De geothermische warmtepompen van Itho Daalderop werken dan ook met puur water, en niet met bodemvreemde stoffen als glycol. “Dat geeft heel groot ecologisch voordeel, maar ook economische en technische voordelen. Water geeft namelijk een grotere warmtegeleiding dan wanneer je er iets als glycol gaat bijgooien”, verklaart Meeng. “En dat resulteert in een energiezuinigere werking.” Bovendien heeft water ook nog eens een lagere weerstand, “waardoor de bronpomp een langere levensduur heeft én zuiniger werkt.”

Het gebruik van puur water zorgt bovendien voor onderhoudsgemak voor de installateur. “Dat moet niet verschoond worden. Dat maakt het een heel onderhoudsvriendelijk product: het onderhoud wordt eigenlijk bijna nazicht”, aldus Meeng. De warmtepompen zijn uitgerust met een monitoringsysteem. “Wij krijgen een melding als er iets mis is,” zegt Giovanni Meeng, “maar ook als installateur kan je in het monitoringssysteem kijken. Zo ga je bij een onderhoud gericht naar je klant, in plaats van blind.”

Randvoorwaarden

Om met puur water te werken, zijn er een aantal randvoorwaarden. “Het warmtepompvermogen moet afgestemd worden op de woning. Daardoor kan ok het bronsysteem, of de boring, op goede wijze gedimensioneerd worden”, legt Meeng uit. “Zodoende kan je altijd werken met positieve temperaturen en hoge rendementen. En dan heb je ook geen glycol meer nodig, want dat is een antivriesmiddel.”

Om sanitair water te maken, zijn vaak grote temperatuurstappen nodig, van 45°C of meer. “Dus ook meer vermogen”, zegt Meeng. “En dat vraagt vaak veel van de bron om nog te kunnen volgen met behoud van een goed rendement.” Dat countert Itho Daalderop met een unieke methode die ze hebben ontwikkeld met de eigen WPV voorraadvaten. “Die worden opgeladen zonder spiraal in het vat, in plaats van dat er warmte afgestraald wordt. Voor afstralen heb je een hoog temperatuurverschil nodig. Hier wordt er telkens een temperatuurstap van 5°C gemaakt, waar­door er ook geen hoger warmtepompvermogen nodig is.”

De warmtepompen zijn ook standaard uitgerust met passieve koeling.

Compact

Doordat er geen spiraal in het vat aanwezig is, hebben WPV voorraadvaten nog een groot voordeel. “Er is geen verlies van inhoud, waar­door ze 20% meer water bevatten dan andere voorraad­vaten”, zegt Meeng. “Bij appartementen bijvoorbeeld zien we vaak dat er een voorraadvat van 190 liter wordt voorzien, maar bij ons ga je daar voor dezelfde watervoorraad maar een vat van 150 liter moeten plaatsen.”

Daardoor zijn de WPV voorraadvaten dus compacter. En dat is ook iets waar Itho Daalderop met haar geothermische warmtepomp op inspeelt. “Die is zeer compact, met een voetafdruk van 60×60 cm. Dat is inclusief warmtepomp, voorraadvat en de benodigde expansievaten.” De warmtepompen zijn ook standaard uitgerust met passieve koeling.

De warmtepompen zijn tot slot zeer installatie­vriendelijk. “De boorders brengen de boringen zelfs tot binnen als dat gewenst is. Als installateur zet je de warmtepomp op z’n plek, en is het eigenlijk gewoon plug and play”, aldus Giovanni Meeng. “We bieden ook heel erg lange garanties. Dat begint met vijf jaar omniumgarantie en kan verlengd worden tot tien of zelfs 25 jaar indien het systeem geplaatst wordt door een door ons erkende installateur.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details