NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Villeroy & Boch neemt Ideal Standard over en sluit zich aan bij de grootste fabrikanten van badkamerproducten

Villeroy & Boch neemt Ideal Standard over en sluit zich aan bij de grootste fabrikanten van badkamerproducten

Villeroy & Boch AG heeft vandaag bindende overeenkomsten getekend voor de overname van werkmaatschappijen van de Ideal Standard Group. De twee bedrijven passen strategisch gezien goed bij elkaar gezien hun regionale aanwezigheid, verkoopstrategieën en product- en merkportfolio’s, waarmee ze de basis leggen voor een sterkere marktpositie en extra groei. In een sector met wereldwijd groeipotentieel zal het geïntegreerde bedrijf, na afronding van de transactie, toetreden tot Europa’s grootste fabrikanten van badkamerproducten. De aandelen van Ideal Standard worden verkocht door bedrijven onder leiding van Anchorage Capital Group en CVC Credit. De overnameprijs is gebaseerd op een bedrijfswaardering van ongeveer € 600 miljoen.

De omzet van de Villeroy & Boch Badkamer & Wellness divisie zal als gevolg van de fusie verdubbelen naar € 1,4 miljard. Inclusief de Dining & Lifestyle business betekent dit een stijging naar meer dan 1,7 miljard euro (ongeveer € 995 miljoen in het boekjaar 2022) voor de Groep als geheel. “Deze fusie betekent dat we nu de grootste spelers op de Europese markt in de badkamersector inhalen wat betreft omzet”, legt Frank Göring, CEO van Villeroy & Boch, uit. Onze complementaire sterke punten maken ons ook concurrerender en verbeteren onze uitgangspositie voor het realiseren van extra groei aanzienlijk.”

Regionale sterke punten, verkoopkanalen en productassortimenten verweven

Door de fusie ontstaat een krachtige combinatie van complementaire gevestigde merk- en verkoopstrategieën. Villeroy & Boch heeft een sterke geografische basis in Centraal- en Noord-Europa en Azië, terwijl Ideal Standard een uitstekende reputatie geniet met haar merkenportfolio in het Verenigd Koninkrijk, Italië en de regio Midden-Oosten/Noord-Afrika in het bijzonder. Terwijl de verkoopstrategie van Villeroy & Boch zich voornamelijk richt op een hoogwaardig particulier klantenbestand, beschikt Ideal Standard over bijzondere expertise op het gebied van projecten, onder andere voor de publieke sector, de gezondheidszorg en voor ontwikkelaars van grote woningen, hotels en commercieel vastgoed. Naast een breed assortiment keramisch sanitair en andere complementaire sanitair producten heeft Ideal Standard ook een gevestigde kranen business, die vorig boekjaar meer dan een derde van de omzet genereerde.

Jan Peter Tewes, Ideal Standard CEO, zegt: “Villeroy & Boch en Ideal Standard vullen elkaar aan, in termen van producten maar ook in termen van merken, en zullen wederzijds voordeel halen uit hun verschillende verkoopkanalen. Beide bedrijven zullen een sleutelrol spelen in het uitstippelen van de toekomstige koers van de industrie. We kijken uit naar deze ontwikkeling!”

Naast het strategische model wijst Frank Göring op de culturele overeenkomsten tussen Villeroy & Boch en Ideal Standard: “We worden gekenmerkt door sterke merken met een rijke traditie en delen dezelfde waarden. Deze omvatten een uitgesproken servicegerichtheid, een goed gevoel voor design en een constant streven naar innovatie. We zijn verheugd dat de medewerkers van Ideal Standard na de afronding van de transactie deel zullen uitmaken van onze wereldwijde organisatie. Onze klanten zullen profiteren van deze gecombineerde expertise en een uitgebreid aanbod.”

Nieuwe expertise opent perspectieven voor groei

Met deze fusie tilt Villeroy & Boch niet alleen zijn badkameractiviteiten naar een nieuw niveau in termen van volume, maar krijgt het ook toegang tot een aanzienlijk extra groeipotentieel. Ideal Standard’s productiebasis in de kranenbranche, expertise in de projectbranche en sterke marktposities in het Verenigd Koninkrijk, MENA en Italië zullen Villeroy & Boch een betere marktpenetratie en dekking van specifieke regio’s en productsegmenten geven. Deze reeds lang bestaande merken bundelen nu hun krachten.

“De badkamersector blijft een snel veranderende wereldwijde groeimarkt, maar het is een markt waarin schaaleffecten steeds belangrijker worden om concurrerend te blijven en toekomstige investeringen aan te trekken. Alleen al om deze reden is de overname de juiste strategische stap voor Villeroy & Boch. Bovendien is Ideal Standard een uitstekende uitbreiding van ons eigen bedrijfsmodel. Dit luidt een nieuw tijdperk in voor de divisie Badkamer & Wellness en voor Villeroy & Boch als geheel,” aldus Andreas Schmid, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Villeroy & Boch.

Een zorgvuldige financiële transactie

Villeroy & Boch zal de transactie financieren uit bestaande liquide middelen en met schulden ten bedrage van ongeveer EUR 250 miljoen. De transactie is afhankelijk van de gebruikelijke wettelijke controles en goedkeuringen en van de succesvolle aflossing van de obligatielening van EUR 325 miljoen die is uitgegeven door Ideal Standard International S.A. In tegenstelling tot de gebruikelijke pensioen- en andere verplichtingen uit de operationele activiteiten, maken de obligatielening en diverse financiële verplichtingen geen deel uit van de transactie. 

“De fusie vindt plaats op basis van een solide financieringsstructuur. De bestaande leningen op verkopersniveau maken ook geen deel uit van de transactie en zullen niet worden overgenomen door Villeroy & Boch bij de closing,” legt Villeroy & Boch CFO Dr Markus Warncke uit. De transactie zal naar verwachting begin 2024 worden afgerond.

Deutsche Bank AG trad op als financieel adviseur en White & Case trad op als juridisch adviseur van Ideal Standard.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details