NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Voor een optimaal werkende cv-installatie zijn ontluchters, lucht- en vuilafscheiders onontbeerlijk

Voor een optimaal werkende cv-installatie zijn ontluchters, lucht- en vuilafscheiders onontbeerlijk

Weg met lucht en vuil!

In het installatiewater van verwarmingssystemen in grondgebonden woningen, apparte-mentencomplexen en utiliteitsgebouwen komen nog te vaak en te veel luchtbellen en vuildeeltjes voor. Dit leidt tot weerstand in de installatie en een verhoogde corrosiedruk, met debiet- en vermogensverliezen én beschadigingen aan pompen, kleppen, afsluiters, regelaars en warmtewisselaars tot gevolg. Het uitgebreide assortiment ontluchters, lucht- en vuilafscheiders van Caleffi gaat hiermee de strijd aan.

“Wanneer cv-water langdurig ongereinigd door het verwarmingssysteem stroomt, ontstaan vuildeeltjes zoals roest en magnetiet die de werking van de verschillende componenten negatief kunnen beïnvloeden”, vertelt Mauro Manfredi, General Manager van Caleffi. “Teveel zuurstof in de leidingen werkt dit extra in de hand. Voor een optimaal werkende cv-installatie zijn ontluchters, lucht- en vuilafscheiders dan ook onontbeerlijk. Dit geldt tevens voor gedegen onderhoud en service, waar de installatiebedrijven een grote rol in kunnen spelen.” Tijdens het jaarlijkse onderhoud dient het vuil dat de vuilafscheiders hebben opgevangen, te worden verwijderd. “Daarnaast moet het cv-water bij de opstart, bijvulling én het jaarlijkse onderhoud worden ontlucht.”

Caleffi

Om de installatie efficiënt te ontluchten, heeft Caleffi recent de DiscalSlim geïntroduceerd; een zeer compacte en universele luchtafscheider.

 

Om een goede en efficiënte ontluchting en vuilafscheiding te borgen, produceert en levert Caleffi complete productfamilies. Op basis van messing en kunststof en in diverse afmetingen, zodat voor iedere toepassing en iedere vraag een passende oplossing kan worden geboden. “Productontwikkeling en -verbetering is bij Caleffi een continu proces, waarbij we focussen op een optimale efficiëntie, een minimaal drukverlies en een maximaal installatiegemak”, vertelt Manfredi. “Dit heeft onder andere geleid tot de introductie van onze universele, draaibare modellen, waardoor installateurs steeds hetzelfde toestel kunnen plaatsen. Ongeacht de beschikbare ruimte of het bestaande leidingverloop (horizontaal of verticaal). In plaats van steekproefsgewijs onze producten te controleren, wordt bij Caleffi ieder toestel 100% op zijn werking getest. Zodat we een optimale kwaliteit kunnen garanderen.”

Unieke geautomatiseerde vuilafscheider

Tijdens de ISH-beurs in Frankfurt introduceerde Caleffi de DirtmagClean, die speciaal is ontwikkeld voor utiliteitsgebouwen. “Met name in de cv-installaties in oudere gebouwen bevindt zich doorgaans veel vervuiling, waarmee de DirtmagClean op unieke wijze de strijd aangaat”, vertelt Manfredi. De geautomatiseerde vuilafscheider met elektronische aansturing kan naar wens in het primaire (opwekkingsinstallatie) of secundaire circuit worden geplaatst, afhankelijk van waar de vervuiling het grootst is. “Het installatiewater wordt vervolgens in een bypass door de DirtmagClean geleid, waar speciale filterschijven zelfs de kleinste vervuiling opvangen. Een speciale magneetband houdt alle magnetiet in het cv-water tegen, met een volledig zuivere installatie als resultaat.”

Caleffi

Dankzij een speciaal ontworpen interne constructie wordt het drukverlies tot een minimum herleid. Een speciale vortex-techniek (mini-wervelingen) voert zelfs de kleinste luchtbellen af uit het circuit.

 

Universele luchtafscheider

Om de installatie efficiënt te ontluchten, heeft Caleffi recent de DiscalSlim geïntroduceerd; een zeer compacte en universele luchtafscheider. “De DiscalSlim-serie is bijzonder geschikt voor installatie onder de ketel”, aldus Manfredi. “Dankzij een speciaal ontworpen interne constructie wordt het drukverlies tot een minimum herleid. Een speciale vortex-techniek (mini-wervelingen) voert zelfs de kleinste luchtbellen af uit het circuit. Nadat voldoende luchtbellen verzameld zijn, duwen de luchtbellen de vlotter omlaag zodat de ontluchtings-ventiel opent en de lucht kan ontsnappen. Een volledig ontluchte installatie is het resultaat, waarmee problemen zoals geluidsoverlast, corrosie, plaatselijke oververhitting en mechanische beschadigingen definitief tot het verleden behoren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details