NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Warmtepompen zonder buitenunit: niets dan voordelen

Warmtepompen zonder buitenunit: niets dan voordelen

Hans Dolfeyn is sinds september 2018 de Algemeen Directeur van Stiebel Eltron Belgium. Met meer dan 20 jaar ervaring in de HVAC-sector op de teller is hij de juiste man op de juiste plaats om een blik te werpen op de toekomst van Stiebel Eltron en van de warmtepomp.

“Ik ben een grote believer in warmtepompen. De toekomst is hernieuwbaar, en hernieuwbare energie zal gedragen worden door elektriciteit”, zo steekt Hans Dolfeyn van wal. In dat opzicht is Stiebel Eltron, met zijn sterke focus op warmtepompen, natuurlijk een interessante onderneming.

naamloos-9-kopieren

Hans Dolfeyn.

 

Geen buitenunit

Hoewel de verkoop van warmtepompen in stijgende lijn zit, zijn er nog steeds obstakels die een echte doorbraak in de weg zitten. Maar er zijn oplossingen, aldus Dolfeyn. “Een vaak terugkerend argument tegen lucht-waterwarmtepompen is de nood aan een buitenunit. Architecten vrezen voor de esthetische impact op hun werk, bewoners en buren klagen over de geluidsoverlast. Zeker in appartementsgebouwen is dat een probleem: tientallen buitenunits op het dak of terras plaatsen is niet evident. Stiebel Eltron heeft echter een oplossing voor dit probleem, gebaseerd op de strenge akoestische normen in Oostenrijk en Duitsland. De warmtepompen uit de IKCS-reeks zijn van het type monobloc, en dus komt er geen buitenunit aan te pas. Er zijn alleen twee luchtroosters in de gevel nodig.”

naamloos-5-kopieren

De warmtepompen uit de IKCS-reeks zijn van het type monobloc.

 

Dolfeyn merkt op dat de IKCS-reeks aan populariteit wint: zeker in Duitsland en Nederland, maar ook stilaan bij ons. “Het laat een eleganter ontwerp toe, en zeker in projectbouw ziet men liever geen buitenunit meer. Bovendien vereisen de meeste warmtepompsystemen een koeltechnische verbinding tussen binnen- en buitentoestel. Dat bemoeilijkt de installatie, omdat er met de koeltechnisch monteur een extra onderaannemer bij het project moet worden betrokken.” Voor Stiebel Eltron een extra reden om te geloven in een monoblocsysteem, omdat hierbij enkel elektrische en waterzijdige aansluitingen vereist zijn. “En dat terwijl onze warmtepompen dezelfde rendementen behalen als de split systemen, terwijl de installatie een stuk eenvoudiger verloopt”, zegt Dolfeyn.

Er komt geen buitenunit aan te pas.

Er komt geen buitenunit aan te pas.

 

R454c

Aangezien de regelgeving rond koeltechniek steeds strenger wordt, heeft Stiebel Eltron recent een belangrijke, milieuvriendelijke beslissing genomen. Dolfeyn: “Europa heeft de wetgeving rond F-gassen aangescherpt. De druk om voor een milieuvriendelijk koudemiddel te kiezen wordt steeds groter. Stilaan is ook de sector wakker geschud. Terwijl heel wat fabrikanten voor R32 hebben gekozen, schakelt Stiebel Eltron dit najaar over op R454c. R454c heeft een GWP (= het aantal keer dat het middel schadelijker is dan CO2) van 148; een forse verbetering tegenover het GWP van 675 van R32.”

R454c zal eerst gebruikt worden in de geothermische warmtepompen van de firma, later volgt ook het lucht-watergamma.

naamloos-7-kopieren

‘Zeker in projectbouw ziet men liever geen buitenunit meer.’

 

Levensduur

Als gevestigde waarde gaat Stiebel Eltron er prat op een langetermijnperspectief te kunnen bieden. “Men heeft de voorbije jaren vooral gefocust op verbruik, maar men is levensduur uit het oog verloren”, stelt Dolfeyn. “In de wegwerpmaatschappij gaan elektrische toestellen hooguit half zo lang mee dan twintig jaar geleden. Stiebel Eltron gaat een duidelijk engagement aan: voor onze producten zijn zeker 15 jaar reserveonderdelen beschikbaar. Daarmee sluiten we ons aan bij de circulaire gedachte.”      

naamloos-8-kopieren

Als gevestigde waarde gaat Stiebel Eltron er prat op een langetermijnperspectief te kunnen bieden.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details