NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Wat beweegt in industriële ventilatie?
Duurzaamheid en energie-efficiëntie spelen ook bij ventilatie een rol.

Wat beweegt in industriële ventilatie?

Ventileren, ventileren, ventileren: niet alleen op school en in de horeca was het de voorbije jaren het hoogste gebod. Ook in de industrie waait er een frisse wind door de ventilatiesystemen die komaf maken met gassen, dampen en (fijn)stof. Ontdek uit welke systemen je vandaag kiest, wat de wetgeving zegt en welke uitdagingen op de loer liggen.   

Sinds 2006 is in elke nieuwbouw een ventilatie­systeem verplicht, ook in industriële gebouwen. De grondstoffen waarmee gewerkt wordt, het aantal mensen op een beperkte oppervlakte en in sommige gevallen de warmte die met die productie gepaard gaat, vragen om intensieve zuivering van de lucht. Die creëert niet alleen een gezonde werkomgeving met minder ziekteverzuim, maar vergroot tegelijk de productiviteit van de werknemers en garandeert een betere bescherming van de materialen. 

Ventilatie die bij je past

Grote en vooral hoge bedrijfshallen ventileren is een uitdaging waar de voorbije jaren innovatief mee omgegaan wordt. In heel wat fabrieken voeren roosters in het dak de warme lucht af die opstijgt van de productievloer. Naast dit soort natuurlijke verluchting regelen bij mechanische luchtverversing ventilatoren of lucht­behandelingskasten de luchttoevoer en -afvoer. Mechanische ventilatie maakt deel uit van de algemene klimatisering van je gebouw. Denk aan warmteterugwinning en luchtbevochtiging of -ontvochtiging.

Werk je met ventilatoren, dan is de keuze van het model afhankelijk van de grootte van je ruimte en hoe verontreinigd de lucht is. Lucht­behandelingskasten zuigen buitenlucht aan, zuiveren die met een filter en voeren de lucht naar binnen. De filterklasse bepaal je aan de hand van de mate van luchtverontreiniging en de grootte van stofpartikels die bij jouw activiteiten vrijkomen.

Een systeem dat niet stilstaat

Ventilatie is (letterlijk) steeds in beweging. Net als in alle takken van de industrie en bouw zijn ook hier duurzaamheid en energie-efficiëntie van primordiaal belang. Een ventilatie- en klimaatsysteem kan een energievreter zijn, maar goed aangepakt is het net heel zuinig. Denk aan warmteterugwinning waarbij de oude, verontreinigde lucht gebruikt wordt om nieuwe verse lucht op te warmen. Ook de combinatie met slimme systemen draagt bij aan. Hierdoor kan je de prestaties van je systemen van nabij opvolgen, analyseren en waar nodig aanpassen. Door het gebruik van sensoren, om te bepalen wanneer en waar ventilatie ingeschakeld wordt, gaat minder energie verloren.

Dat de wetgeving nog strenger en preciezer zal worden, staat buiten kijf. Goede luchtkwaliteit wint alleen maar aan belang en de groei van sectoren als chemie en farmaceutica garandeert een grote vraag naar nieuwe, innovatieve systemen. Slimme, efficiënte ventilatie is dus een blijver.

Uitdagingen voor de toekomst

Een belangrijke uitdaging bij industriële ventilatie is de kost van zo’n oplossing. Een goed ventilatie­systeem is altijd op maat van jouw ruimte en van de activiteiten die je erin uitvoert. Oplossingen op maat hebben natuurlijk hun prijs, maar doordat ze precies zijn afgestemd op je noden verhogen ze je efficiëntie gevoelig. Ventilatie maakt de lucht die je inademt gezonder, al kan het wel geluidsoverlast in en buiten je gebouw geven. Hou hier rekening mee bij de keuze van je systeem en vraag naar mogelijkheden om het geluid te dempen. Je medewerkers en omwonenden zullen je dankbaar zijn.

Denk tot slot ook na over het onderhoud van je ventilatoren en luchtbehandelingskast. Volgens de huidige wetgeving is zo’n onderhoud niet verplicht, maar voor de veiligheid en efficiëntie van je gebouw is het wel aangeraden. Bespreek met je installateur hoe frequent zo’n nazicht moet gebeuren en garandeer zo een betere brandveiligheid en luchtkwaliteit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?