Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Watts Benelux blinkt uit met ruim assortiment en innovatieve blik

Watts-Benelux-kantoor-Wingene
De klemtoon ligt bij Watts nu meer op warmteafleversets voor collectieve warmtenetten.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Watts Benelux

23 januari 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Van stoommachines tot expert in watertechnologie

Met een breed assortiment, een servicegerichte aanpak en oog voor innovatie is Watts Benelux de jongste jaren sterk gegroeid in onze regio. De HVAC-specialist biedt heel bewust geen ketels, warmtepompen of radiatoren aan: bij Watts vind je alles wat je nodig hebt om de warmte-en afgiftebron aan elkaar te verbinden. 

Sinds het ontstaan van de firma in 1874, in de VS, is er een lange weg afgelegd. “Dat was midden in de industriële revolutie. Joseph E. Watts was de uitvinder van de eerste drukregelaar voor stoom, die toeliet om stoommachines beter onder controle te houden”, zegt Christophe Gabriels, Sales Manager bij Watts Benelux. 

Na diverse acquisities en samenwerkingen groeide Watts gestaag uit tot toonaangevend fabrikant en leverancier in HVAC en watertechnologieën. Zo zijn de Watts-keerkleppen over heel de wereld bekend. “Een belangrijke mijlpaal was op de oprichting van Watts Benelux in 2015, een gevolg van de samenvoeging van Watts Nederland en Watts België”, vertelt Tom Sissau, Marketing Manager Benelux bij Watts Benelux. 

‘Dankzij onze mobiele demo-truck kunnen we ook op locatie opleidingen geven.’

Voorraadhoudende fabrikant

Watts heeft sindsdien in de Benelux een verkoopkantoor en distributiecentrum, dat gevoed wordt met producten vanuit de Watts-fabrieken uit de buurlanden. “Heel weinig firma’s kunnen zeggen dat ze zelf ook fabrikant zijn, en niet zomaar importeur vanuit het buitenland”, vult Sissau aan. “Bovendien zijn we een voorraadhoudende firma – we kunnen vanuit ons distributiecentrum in Wingene heel wat producten uit onze voorraad op korte termijn leveren. Daarmee spelen we in op de trend waarbij onze klanten hun voorraadniveaus sterk afbouwen.”

De sterkte van Watts is dat het voor alle toe­passingen geschikte oplossingen kan aanbieden. “De brede range van ons assortiment is onze grote sterkte”, merkt Gabriels op. “Als we iets niet in voorraad hebben, gaan we zelf op zoek naar een gepaste oplossing voor onze klant. Die kunnen we zelf produceren, in een van onze dertien Europese fabrieken, maar indien nodig kunnen we ook inkopen – te danken aan de vele connecties binnen onze wereldwijde groep. Kort op de bal spelen zit in ons DNA.” Dat brede assortiment is ook een troef voor de klanten, vult Tom Sissau aan. “Een groothandel heeft er baat bij dat hij geen beroep moet doen op tal van leveranciers. Een groot aantal producten kan hij integraal bij ons aankopen.”

Christophe Gabriels: ‘Als we iets niet in voorraad hebben, gaan we zelf op zoek naar een gepaste oplossing voor onze klant.’

Innoveren

De wereld van de HVAC is erg volatiel, met vele technologieën die elk andere producten en oplossingen vragen. Christophe Gabriels geeft een voorbeeld: “De laatste jaren zien we een terugkeer van de centrale verwarmings­ketel in appartements­gebouwen – een sterke besparing op materiaalgebruik en een verhoogd installatiegemak ten opzichte van de trend om elk appartement uit te rusten met een eigen ketel. Daarom ligt de klemtoon bij Watts nu meer op warmte­afleversets voor collectieve warmte­netten.” Met Microflex HP – een ultra-flexibele voor­geïsoleerde ondergrondse leiding bestaande uit 2 medium­buizen voor warm water en 2 wacht­buizen voor de bekabeling – speelt Watts in op de snel groeiende vraag naar warmtepompen. Ook digitalisering is een belangrijk criterium in de product­ontwikkeling. Zo maakt de firma werk van geconnecteerde producten, zodat de vakman de installaties vanop afstand kan monitoren. 

Zo profileert Watts zich elke dag opnieuw als een innovator. Ook richting installateurs toe wil de firma moderne technologieën promoten. “Daarom voorzien we heel wat opleidings­mogelijkheden voor onze partner-installateurs. Dat kan via het online trainingsplatform ‘Watts Works’, in onze gloednieuwe Training Academy in Eerbeek (Nederland), of op locatie, dankzij onze mobiele demo-truck”, zegt Sissau. “Daar is veel vraag naar, want de installateur wordt overspoeld met nieuwe producten en oplossingen. Het is voor hem heel moeilijk om alle evoluties op de voet te kunnen volgen.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details