NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Zwart het nieuwe chroom? De meest populaire niet-kleur vindt z’n weg naar de badkamer

Zwart het nieuwe chroom? De meest populaire niet-kleur vindt z’n weg naar de badkamer

De kleur (mat) zwart is momenteel dé trend op vlak van badkamerontwerp. Maar waarom is deze kleur plots zo populair? Patrick Speck, Leader, LIXIL Global Design, EMENA, deelt zijn insights over deze trend én geeft tips over hoe je het best een zwarte kleur in je badkamer kan integreren.

1. Zwart, een van dé trendkleuren binnen interieurontwerp, vindt z’n weg naar de badkamer. Waarom is deze kleur zo populair en waarvoor staat deze kleur?

Voor de kleur zwart heeft er altijd al een grote rol weggelegen in de designwereld, of het nu gaat om mode, kunst of interieurontwerp. Hoewel de kleur een gedurfd karakter heeft, is het toch ook een tijdloze neutrale tint die erg veelzijdig is en dus makkelijk te combineren valt met tal van levendige kleuren. Dit om net de balans te behouden. Mensen associëren daarnaast zwart met een zekere verfijning en luxe, en dat zonder ouderwets aan te voelen. Net daarom voelen ze zich vaak tot de kleur aangetrokken, omdat het elegantie en moderniteit uitstraalt. Wanneer we naar het gebruik van zwart in de badkamer kijken, draagt het bij aan de uitstraling van de ruimte door deze in een oogopslag strak en modern te maken.

2. Sommige mensen vrezen dat het lastig is om zwart in de badkamer te gebruiken, omdat het de (al kleine) ruimte donker en somber kan laten aanvoelen. Wat zijn ontwerptips om zwart in dit specifieke gebied te laten werken?

Balans is een essentiële voorwaarde om zwart in de badkamer te laten werken. Zo kan zwart worden gecombineerd met lichte kleuren of natuurlijke materialen om contrast te creëren en zo een overdaad aan donkere kleuren te voorkomen. Door natuurlijk en kunstmatig licht te combineren zorg je ervoor dat de ruimte licht en uitnodigend blijft. Voor donkere badkamers raad ikzelf aan om kleine accenten in te zetten: zoals zwarte kasten, accessoires en kraanwerk. Door te spelen met verschillende afwerkingen en materialen kan je een interessante uitstraling creëren. Dat is ook het geval wanneer je andere kleuren integreert of voor glanzende of reflecterende oppervlakken kiest. Die voegen diepte toe en zorgen voor een visuele interesse.

3. Critici van zwart kraanwerk zeggen dat je vingerafdrukken en kalkaanslag er extra goed op ziet. Waar dienen consumenten op te letten bij het kiezen van zwarte producten?

Consumenten dienen altijd de materialen en coatings van zwarte producten te checken, zeker wanneer het over badkamerproducten gaat. Kraanwerk en doucheproducten dienen van een bepaalde kwaliteit te zijn om bestand te zijn tegen de tand des tijds (en kalkaanslag). Zo gebruikt GROHE een speciale lakcoatingtechniek voor de GROHE Phantom Black-producten, zodat deze beter bestand worden tegen vingerafdrukken. Dankzij deze coating zijn ze ook duurzamer en resistenter tegen corosie, verkleuring en krassen dan andere zwarte varianten die behandeld zijn met een poedercoating. Deze techniek vereist ook minder reiniging, wat ze makkelijker in onderhoud maakt. Daarom is deze afwerking ook perfect voor hospitality-omgevingen zoals hotels, restaurants of bars.

4. Welk advies wordt gegeven aan mensen die de kleur zwart in hun badkamer willen integreren. Waar moeten ze mee beginnen?

Sommige mensen weten niet waar ze moeten beginnen en willen daarom de hele badkamer zwart schilderen, maar dat is helemaal niet nodig. Je kan al een groot verschil maken door kleine zwarte details te integreren zoals zwarte accessoires, kraanwerk of doucheproducten. Nadien kunnen zeker nog andere zwarte elementen geïntroduceerd worden zoals getextuereerde tegels en verschillende afwerkingen. Matte afwerkingen zijn voor kraanwerk bijvoorbeeld een goede optie, omdat ze subtieler zijn en daardoor makkelijker integreerbaar zijn dan hun glanzende variant. Deze verschillende elementen zullen alvast helpen om een visueel dynamische uitstraling te creëren.

5. Is de Phantom Black trend here to stay en heeft deze het potentieel om een tijdloze klassieker te worden, of is het eerder een kortstondige trend?

Phantom Black is zeker weten een tijdloze klassieker, gezien zwart een kleur is die nooit echt uit de mode geraakt. Qua duurzaamheid in de badkameromgeving, moeten we eerst kijken naar de bredere context van badkamerontwerp. Op dat vlak heeft Phantom Black twee zeer belangrijke kenmerken. Enerzijds de veelzijdigheid om te combineren met materialen en kleuren. Want zelfs wanneer de hoofdfocus niet op zwart ligt, is het kleur makkelijk combineerbaar met andere kleuren die op dat moment trendy zijn. Anderzijds heb je ook het aanpassingsvermogen om te passen bij verschillende badkamerontwerpen en -stijlen. Phantom Black heeft daarom alle ingrediënten in huis om kortetemijntrends te overstijgen en uit te groeien tot een blijver.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details