Tagarchief: klimatisatie

High bay vergt uitgekiende klimatisatie

Lees het gehele artikel

Vandaar dat er in de high bay van het nieuwe distributiecentrum van Livlina nood was aan een specifiek klimatisatiesysteem, dat temperatuurafwijkingen onder invloed van hoogteverschillen tegengaat. Clima & Partners zette zijn interne studiedienst aan het werk, ontwikkelde een oplossing op maat en zorgde ook in de rest van het gebouw voor optimaal comfort en dito functionaliteit.

Koeling, verwarming, ventilatie …: in een hypermodern distributiecentrum als dat van Livlina in Tessenderlo is het HVAC-verhaal eens zo cruciaal als in andere commerciële, industriële en residentiële gebouwen. Zeker omdat temperatuurbeheersing een van de voornaamste aandachtspunten was in het project, met de 36 meter hoge high bay als klap op de vuurpijl. Als totaalleverancier van HVAC-oplossingen was Clima & Partners de aangewezen partij om deze specifieke uitdaging aan te gaan. “Met uitzondering van de koelruimte, waar medi-cijnen en farmaproducten bewaard worden aan een lagere temperatuur, moet het in heel het magazijngedeelte tussen de 15 en 25 °C warm zijn”, vertelt technisch adviseur Tony De Decker. “De reguliere magazijnruimtes zijn geklimatiseerd met behulp van een Daikin-applicatie, die aangestuurd wordt door koelunits op het dak. In het kantoorgedeelte hebben we een VRV IV heat recovery-systeem van Daikin  geïnstalleerd. Ook alle luchtgroepen en het gebouwbeheersysteem zijn afkomstig van Daikin.” 

Thermische destratificatie

Ook op het vlak van HVAC is de high bay dé blikvanger van het nieuwe distributiecentrum. “Door de hoogte (36 meter) en de grote oppervlakte (6000 m²) van dat torenvolume is het geen sinecure om zowel op de begane grond als onder het dak een constante temperatuur te garanderen, temeer omdat de beschikbare ruimte voor technieken in zo’n high bay ook nog eens uiterst beperkt is”, legt Tony De Decker uit. “Er was een speciale klimatisatie op maat nodig om de thermische destratificatie – warme lucht stijgt, terwijl de koude lucht stagneert ter hoogte van de vloer – onder controle te houden en tegen te gaan. Hoe we dat precies voor elkaar gekregen hebben, is strikt geheim. Maar dat het complexe materie is, spreekt voor zich. Om je een idee te geven: de temperatuur in de high bay wordt continu gemonitord op zestig verschillende plaatsen. Als ze in een bepaalde zone 1 °C afwijkt, moeten alle producten die er zijn opgeslagen verwijderd worden. Zo nauw steekt het dus! Het was een primeur voor ons, maar dankzij de expertise en de ruime ervaring van onze interne studiedienst konden we de cruciale knelpunten doortastend aanpakken en deze uitdagende opdracht tot een goed einde brengen. We hebben de volledige klimatisatie in eigen huis uitgewerkt, dus we mogen gerust stellen dat we niet alleen gefungeerd hebben als HVAC-installateur, maar ook als studiebureau technieken. Dit is een van de grootste projecten die we ooit hebben uitgevoerd, dus we zijn er uiteraard zeer fier op!” 

Universiteit Antwerpen klaar voor de toekomst dankzij ingrijpend renovatieproject

warmtepompen
Lees het gehele artikel

Voor de eerste fase van de renovatie van de gebouwen op de Paardenmarkt van de Universiteit Antwerpen (voorheen IHAM en Hogeschool Antwerpen) kreeg Ingenieursbureau BOTEC de opdracht in samenwerking met DMT Architecten en Bureau Bouwtechniek bestaande lokalen om te vormen tot computerlokalen voor een 300-tal studenten. Na de ingebruikname van de computerlokalen in januari 2020 vangt de tweede fase aan. Deze omvat de renovatie en restauratie van de bestaande gebouwen voor de huisvesting van de opleiding Productontwikkeling.. 

Door een algemeen gebrek aan computerklassen bij de UA zullen de nieuwe lokalen reeds in gebruik worden genomen vóór aanvang van de tweede fase en zullen deze zo goed als continu bezet worden.

Dit leidde echter tot twee vooraf op te lossen problemen. De bereikbaarheid van deze pc-lokalen tijdens de werken van de tweede fase was cruciaal. De huidige toegang is in de tweede fase immers werfzone. Daarom werd een doorbraak met het bestaande aangrenzende gebouw R gecreëerd.

In de tweede fase verdwijnt bovendien het bestaande sanitair blok op de binnenplaats. Om dit op te vangen werd per niveau in het aangrenzende gebouw E ruimte gemaakt voor nieuw sanitair.

Pc-lokaal in finale afwerkingsfase.

Klimatisatie

Om een gezond binnenklimaat te garanderen in de nieuwe lokalen werd geopteerd voor de plaatsing van een ventilatiesysteem D. In samenspraak met en op aangeven van BOTEC heeft de bouwheer zeer bewust gekozen om de pc-lokalen wel te voorzien van de nodige ventilatie.

Voornamelijk in dit type lokalen is dit een noodzaak, gezien apparatuur zoals computers en printers droge, stoffige lucht veroorzaken.

De ventilatie wordt per lokaal belastingafhankelijk geregeld in functie van de gemeten CO2–waarde en de temperatuur. Daarbij wordt de lucht ingeblazen via een centraal gependeld textielkanaal. 

Verder werd na een grondige voorstudie en kosten-batenanalyse door BOTEC, gekozen voor de plaatsing van twee lucht-waterwarmtepompen om enerzijds de warmteverliezen ten gevolge van de ventilatie in de wintermaanden te compenseren en anderzijds de lucht in de zomermaanden te kunnen koelen.

Gezien het aantal aanwezige personen, de oriëntatie en de warmte-opwekkers in de lokalen was het voorzien van een topkoeling sterk aangewezen. De lokalen zullen in de maanden juli en augustus eveneens gebruikt worden, waardoor de keuze van koeling nog meer verantwoord is.

Data, verlichting, toegangscontrole- en camerabewakingssysteem

De inrichting van computerlokalen vraagt uiteraard aandacht voor de enorme hoeveelheid data-bekabeling, waarbij de bestaande gedecentraliseerde opstelling van de dataracks in de kelder van gebouw D ontoereikend was. Daarenboven moeten de bestaande racks verdwijnen om plaats te maken voor de nieuwe fietsenstalling, die gebouwd wordt in fase 2. Om alle nieuwe en bestaande datapunten te centraliseren werd een nieuw datalokaal gecreëerd op de vierde verdieping dat op het centraal punt wordt voor de gebouwen D en E. Van hieruit werden alle nieuwe en bestaande datapunten gevoed.

In het kader van energiebesparing werd geopteerd om alle lokalen te voorzien van de nieuwste generatie ledverlichting en deze daglichtafhankelijk te regelen door middel van een meting van het invallend zonlicht per lokaal.

Alle lokalen zijn eveneens voorzien van een toegangscontrole- en camerabewakingssysteem dat volledig in beheer is bij de bouwheer.

Met de herhaalschermen, centrale bediening van de geluidboxen en volledige wifidekking worden dit pc-lokalen die volledig klaar zijn voor de toekomst.