NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Op tien jaar van mini-HVAC- naar klasse 8-aannemer
Om het Doktorengebouw zo compact mogelijk te houden, werden de technieken mee in de vloerplaten gestort. (Beeld: Sanne Gommers)

Op tien jaar van mini-HVAC- naar klasse 8-aannemer

Op nauwelijks tien jaar tijd uitgroeien van kleine onderneming tot klasse 8-aannemer. Slechts weinig bouwbedrijven slagen daarin, maar vandaag telt Belcotec (Geel) wel honderd medewerkers en heeft het een jaaromzet van ongeveer 30 miljoen euro.

“In 2012 ging Jan Vangeel in Dessel van start met een HVAC-installatiebedrijfje”, vertelt directeur financiën, HR en IT Stijn Geboers. “Zijn hele team bestond toen uit amper vijf mensen. De groei verliep wel snel, maar niet overhaast. Naargelang we iets omvangrijke opdrachten aanvaardden, kregen de grotere hoofdaannemers en andere opdrachtgevers ons in het vizier. We hadden ons wel vanaf de start op de projectmarkt gericht.”

Trendsgazelle

De klasse 8-erkenning maakt dat Belcotec vanaf dit jaar ook in aanmerking komt voor de grootste overheidsopdrachten. “Deze erkenning bevestigt dat we over voldoende technische knowhow en uitrusting, professionele integriteit en financiële draagkracht beschikken. Uiteraard impliceert dit dat we ook grote opdrachten vanuit de privésector aankunnen.” De gestage groei leverde Belcotec al eerder een titel als Trendsgazelle op. Intussen zijn we van HVAC-specialist uitgegroeid tot aanbieder van de hele technische uitrusting en gebouwautomatisering, inclusief een eigen studiedienst (alles via BIM). We hadden immers gemerkt dat opdrachtgevers er steeds meer de voorkeur aan geven om alle technieken door één enkele partij te laten installeren.” De algemene evolutie in de bouwsector bleek daarbij een gunstige factor. “In het totale bouwplaatje wordt het aandeel van de technieken almaar groter.”

“We hebben het combigebouw van Evonik gebruikt als een testcase om ventilatiekanalen op maat te bestellen”, vertelt Stijn Geboers.

Innovatief huis

Sinds 2017 is Belcotec gevestigd op de innovatie- en wetenschapscampus van hogeschool Thomas More in Geel. “In een volledig energieneutraal, eigen gebouw. We pasten er al onze technieken toe en maken er gebruik van onder meer een geothermische warmtepomp, lage-energieklimaatplafonds en achthonderd zonnepanelen. Aangezien we het eerste bedrijf waren dat zich op de campus vestigde, konden we een nauwe samenwerking op poten zetten met Thomas More en de KU Leuven. We werken intensief samen voor stages van en onderzoek door studenten. Zo fungeert ons gebouw als proeftuin voor innovatieve gebouwtechnieken. Intussen heeft 60 % van onze bedienden een masterdiploma van Thomas More op zak.”

Antwerpse blikvangers

Recent stond Belcotec in voor de technieken in de Doktoren, een opvallende, 81 meter hoge woontoren met 154 appartementen en 22 bouwlagen naast het nieuwe Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix. “Om de toren zo compact mogelijk te houden, werden de technieken mee in de vloerplaten gestort. Het was een uitdaging om de technische coördinatie al in ruwbouwfase mee op punt te zetten. De locatie in het drukke stadscentrum, waar talrijke wegen-werken aan de gang zijn, maakte het noodzakelijk om de leveringen zeer goed in te plannen.”

Belcotec zorgde tevens voor de technieken in het ‘combigebouw’ van chemiereus Evonik in de haven van Antwerpen. Het was deels een nieuwbouw- en deels een renovatieproject. “Daarom was het belangrijk om de verwerking van de technieken in de beperkte plafondopbouw goed te coördineren. We hebben dit project benut als een testcase om ventilatiekanalen op maat te bestellen. Op deze manier konden we tijd besparen tijdens de plaatsing en werd het overschot aan kanalen tot een minimum beperkt.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details