NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
5 trends die bepalen dat bouwprofessionals niet meer zonder technologie kunnen

5 trends die bepalen dat bouwprofessionals niet meer zonder technologie kunnen

Peter Ingelbrecht, Managing Director van Visma Bouwsoft

Net als de meeste domeinen van onze samenleving is de bouwsector sinds enkele jaren flink aan het meesurfen op de digitaliseringsgolf. Waar veel bouwprofessionals tot voor kort nog de gewoonte hadden om pen en papier te gebruiken, zien we dat ze nu steeds meer nood hebben aan technologie en softwareoplossingen die hun werk efficiënter maken.

Zeker sinds de pandemie heeft de digitalisering van de bouwsector extra wind in de zeilen gekregen. De oorzaak moeten we bij een samenloop van (maatschappelijke) factoren zoeken. De volgende vijf trends zorgen ervoor dat bouwprofessionals het zonder technologie niet meer zullen redden.

1 – Regelgeving vanuit de overheid maakt administratie complexer

Sinds eind vorig jaar is het verplicht om een asbestattest voor te leggen bij de verkoop van woningen die voor 2001 zijn gebouwd. Daarin staat welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten. Het is maar één van de vele reglementen en certificeringen die het administratieve werk van de bouwprofessional of installateur een stuk ingewikkelder hebben gemaakt. Voor het invullen en indienen van die certificaten werkt de overheid bovendien via digitale kanalen. Daardoor beseffen bouwprofessionals dat ze niet meer mogen wachten en vandaag nog met de digitalisering van hun zaak moeten starten.

2 – Het kantoor van een moderne bouwprofessional is mobiel

De meeste bouwprofessionals zijn voortdurend onderweg. Het is dus geen verrassing dat hun kantoor zich onder impuls van technologie steeds meer naar hun bestelwagen verplaatst. Het is de biotoop van waaruit ze bijvoorbeeld werkbonnen opmaken. De tijd dat ze een stukje papier met wat snel neergepende notities achterlieten, is voorbij. Klanten verwachten dat ze informatie en documenten in realtime ontvangen. Het zorgt ervoor dat alles meteen duidelijk is en er op het einde van de rit geen lastige discussies ontstaan, bijvoorbeeld over de uitgevoerde taken of het gebruikte materiaal.

Niet alleen voor die klant is dat een goede zaak, een mobiel kantoor neemt ook veel inefficiënties weg aan de kant van de bouwprofessional. Dankzij digitalisering hoeven ze niet meer achterop te lopen met hun administratie. Als het vroeger al eens gebeurde dat een wisselstuk uit vergetelheid niet werd aangerekend, dan is het nu mogelijk om alles meteen in op de bestelbon te plaatsen. En ook in het kader van de bovengenoemde certificaten, is het handig als je alles direct kunt invullen.

3 – De bouwsector zet in op integratie en samenwerking

Sensoren en meettoestellen zijn de bouwsector aan het transformeren. Ze genereren data die in een ideaal scenario rechtstreeks doorstroomt naar de administratieve tools die professionals gebruiken. Er is ook meer integratie nodig tussen de verschillende spelers in de bouwketen. Van de fabrikant die productspecificaties digitaliseert, over de distributeur of groothandel, tot de bouwprofessional zelf en uiteindelijk de klant. Door traditioneel gefragmenteerde informatie samen te brengen, kan iedereen sneller en (kost)efficiënter werken.

Neem het voorbeeld van een installateur van badkamers die een offerte wil opmaken. Tot voor kort moest die alle materialen in een catalogus of spreadsheet gaan opzoeken. Besluit de klant een aantal aanpassingen te doen? Dan moesten ook die producten worden opgezocht om de prijzen van de offerte aan te passen. Het spreekt voor zich dat hier ontzettend veel tijd en opzoekwerk in kruipt. Software zorgt voor een verticale integratie van informatie, waardoor de installateur snel producten kan toevoegen en in één klik de offerte kan updaten met de actuele catalogusprijs van het materiaal.

4 – Technologie helpt om de volatiliteit van de markt onder controle te krijgen

De bouwsector ontsnapt niet aan de wispelturigheid op de markt. Denk aan materialen die niet in voorraad zijn of plots onderhevig zijn aan een enorme prijsstijging. Vroeger waren de beschikbaarheid en prijzen van producten redelijk stabiel, maar vandaag kunnen de kosten voor de bouwprofessional of eindklant serieus oplopen. De juiste software maakt het mogelijk om meteen te zien of het vereiste materiaal aanwezig is en hoeveel het precies zal kosten.

Dit soort inzichten laat bouwprofessionals ook op een slimmere manier met hun inkomsten en kosten omgaan. Ze kunnen meteen zien hoeveel een opdracht heeft opgeleverd en kunnen die informatie ook gebruiken om de offerte voor toekomstige klanten bij te sturen. Zeker in economisch onzekere tijden is het belangrijk om inzicht te krijgen in uitgaven en opbrengsten.

5 – Duurzaamheid nastreven is niet mogelijk zonder technologie

Aansluitend bij de regelgeving en certificering vanuit de overheid streeft de hele bouwsector vandaag naar een duurzame manier van werken. Op termijn moeten alle woningen energiezuinig worden en dat brengt opnieuw veel administratie met zich mee. In het kader van duurzaamheid moeten bouwprofessionals rekening houden met allerlei standaarden. En dan is het natuurlijk handig als je ter voorbereiding alle informatie over een installatie of woning digitaal kunt bekijken.

Op termijn zal de bouwsector evolueren naar een systeem dat vergelijkbaar is met patiëntendossiers in de medische sector. Die geven artsen een digitale tool om snel info over de voorgeschiedenis van een patiënt in te kijken. Ook gebouwen zullen steeds meer certificaten nodig hebben die in een dossier worden samengebracht. Zonder technologie zal het niet gewoon mogelijk zijn om dit bij te houden en aan een duurzamere toekomst te ‘bouwen’.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details