NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Drie nieuwe warmtepompen, rechtstreeks uit gidsland Zweden

Drie nieuwe warmtepompen, rechtstreeks uit gidsland Zweden

Buderus ontwikkelde zijn eerste warmtepompen in 1968 en heeft dus al zeer waardevolle kennis opgebouwd. Dit jaar pakt Buderus uit met drie innovaties op vlak van warmtepompen. Een hogere efficiëntie maar toch een lagere geluidsproductie waren de speerpunten bij de ontwikkeling.

Half april lanceert Buderus de gloednieuwe fluisterstille bodem-waterwarmtepomp Logatherm WSW186i. “Dankzij zijn hoge COP is dit één van de meest efficiënte warmtepompen op de markt”, aldus Joost Berckx, Product Manager bij Buderus. Deze warmtepomp is beschikbaar in een ver­mogensrange van 6 tot 16 kW. De klant krijgt de keuze tussen een ingebouwde of een externe boiler. “Wie opteert voor een ingebouwde boiler, kan op termijn er relatief eenvoudig nog een externe boiler naast plaatsen, indien de behoefte aan ­sanitair warm water toch groter zou zijn dan eerst gedacht”, zegt Joost. Bij de ontwikkeling is ook aan de installateur gedacht. “Het toestel kan op minder dan acht minuten uit elkaar gehaald worden. Zo kan hij de onderdelen apart transporteren en moet hij zich geen breuk heffen.”

Half april lanceert Buderus de gloednieuwe fluisterstille bodem-waterwarmtepomp Logatherm WSW186i.

Akoestiek

Een tweede innovatie is de nieuwe stille ­Monobloc Logatherm WLW196i.2 AR S+. “Een ware revolutie op vlak van geluid”, aldus Joost Berckx. “We zien dat akoestiek immers steeds meer een belangrijk aandachtspunt wordt bij lucht-waterwarmte­pompen. We zetten dus alles op alles om stillere warmtepompen te ontwerpen, of ze te voorzien van geluidswerende omkasting.”

Tot slot lanceert Buderus ook de nieuwe Split lucht-waterwarmtepomp Logatherm WLW166. Ook hierbij was een lager geluidsniveau een belangrijke doelstelling, evenals een hogere COP. Met deze ontwikkeling draagt Buderus ook zijn steentje bij voor het klimaat. Deze warmtepomp werkt immers met R32-koelmiddel, in plaats van R410a. De markt van koelmiddelen evolueert met een sneltreinvaart in de richting van milieuvriendelijke koude­middelen. Volgens Joost Berckx is het eindpunt hierin nog lang niet bereikt. “Voor ons is R32 een overgangsmiddel, dat na 2030 wellicht zal verdwijnen. Wij zijn overtuigd van het potentieel van R290, een volledig natuurlijk koudemiddel.”

Twee testresultaten

Voor Buderus is het belangrijk dat de beloftes uit brochures ook worden waargemaakt in de prak­tijken. “En daar komt een intensieve test­procedure bij kijken”, zegt Joost. “De testen van onze warmtepompen leveren twee resultaten op: het EPB-resultaat, en het resultaat dat een optimaal comfort garandeert. Zo kan de klant op vlak van bijvoorbeeld sanitair warm water kiezen tussen de ecomodus en de comfortmodus. De ecomodus garandeert een minimaal energieverbruik, maar indien hij in de praktijk toch merkt dat hij net dat beetje meer nodig heeft om zijn comfort te waarborgen, kan hij eenvoudig de switch maken naar de comfortmodus.”

Bovendien zorgt Buderus voor een doorgedreven begeleiding van de installateurs, via het ‘Heat Pump Development Plan’. Joost Berckx licht toe: “Installateurs kunnen bij ons een opleidings­traject volgen. Wie het volledige traject doorloopt, belonen we met vijf jaar garantie in plaats van de gebruikelijke twee jaar.” 

‘We zien dat akoestiek immers steeds meer een belangrijk aandachtspunt wordt bij lucht-waterwarmtepompen.’

Elektriciteitsprijs

Met deze innovaties wil Buderus een nieuwe standaard zetten voor warmtepompen, ook in tijden waarin er nog altijd wordt getwijfeld aan het potentieel van warmtepompen – denk maar aan de onrust rond zonnepanelen sinds het principe van de terugdraaiende teller naar de prullenmand is verwezen. Die twijfel is onterecht, meent Joost Berckx: “Op korte termijn veroorzaakt dit chaos, maar wij zijn er ons van bewust dat warmtepompen gebaat zijn bij een langetermijnvisie. De toekomst is hernieuwbaar, hoe je het ook draait of keert, en warmtepompen zijn daar niet uit weg te denken.”

Wel hoopt Berckx op een positief signaal van de overheden. “België wil volop inzetten op hernieuwbare energie, maar in de praktijk is daar niet altijd veel van te merken.” De hoge elektriciteitsprijs blijft een rem op de verspreiding van warmtepompen. “We hebben in België de goedkoopst geproduceerde elektriciteit van heel Europa, maar toch behoren we aan de verkoopzijde bij de duurste Europese landen”, besluit de Product Manager bij Buderus.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details