NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
276 kilometer aan buizen voor groot stadsvernieuwingsproject

276 kilometer aan buizen voor groot stadsvernieuwingsproject

De keuze voor betonkernactivering, in combinatie met geothermie, was er één voor duurzaamheid. Maar die keuze gaat gepaard met heel wat planningswerk, zeker in een groot project als dit. Alle betrokken partijen konden al in een vroeg stadium de koppen bij elkaar steken om het perfecte systeem te kunnen ontwerpen.

De gebouwen hebben een oppervlakte van zo’n 1.000 m² per verdieping, die uitgerust moesten worden met het betonkernactiveringssysteem. Normaal gezien zijn er voor dergelijke oppervlakten een zevental verdelerlocaties nodig, verspreid over de gehele verdieping. De installateur moet een voeding naar elke verdeler brengen. De verdelers moeten immers warm of koud water kunnen ontvangen. Deze constructie zou dan in het zicht, tegen het plafond, aangebracht moeten worden. Met de goede koppeltechniek van Henco is het echter mogelijk om dit zonder risico in het beton te engineeren.

Post X Antwerpen

In zes van de negen gebouwen op Post X is gekozen voor betonkernactivering om voor de verwarming
en koeling te zorgen.

 

Na veel denkwerk van de betrokken partijen is installateur Thermal Comfort Systems uitgekomen op een een ontwerp waarbij de verdelers (twee per verdieping) in de centrale schacht kwamen te hangen. Dit is dus nabij de stijgleiding in de schacht. Het grote voordeel van deze keuze is dat er geen technische voorzieningen zichtbaar zijn tegen het plafond of in de computervloer. Het project had ook uitgevoerd kunnen worden met slechts één verdeler per verdieping, maar op wens van de klant werd de verdieping in twee zones opgedeeld.

Koeling en verwarming vanuit het plafond

De verdelers en de voedingen mochten in geen geval in de computervloer van de bovenliggende verdieping komen te liggen, zeker omdat er op andere verdiepingen doorgaans andere huurders gevestigd zijn. Dit was een grote uitdaging in het project. Daarom bracht TCS alle verdelers in de schacht en leidingen in het beton aan. Dat betekent dus ook dat de koeling en verwarming vanuit het plafond komt. De verdelers steken vanuit het plafond, in de schacht, naar beneden toe, en zijn ten allen tijde toegankelijk voor de huurders. Dit is het enige zichtbare gedeelte.

Post X Antwerpen

De persfittingen verdelen het water (warm of koud) naar diverse groepen, via een 20mm buis van Henco. Deze worden in het beton gestort.

 

Vanaf de verdeler in de centrale schacht gaat er een voedingsleiding van Henco (26mm buis) door het plafond naar een Henco persfitting, die ook in het plafond zit. Deze persfittingen verdelen het water (warm of koud) naar diverse groepen, via een 20mm buis van Henco. De verdere verdeling vindt dus in het plafond plaats.

Betrouwbare verbindingen

Deze complete verdeling zit in het plafond, en is na de betonstort dus niet meer bereikbaar. Daarom was het van cruciaal belang dat de verbindingen meteen goed zaten. Om het risico op fouten zo laag mogelijk te houden is ervoor gekozen om de verdeling met T-stukken te prefabriceren. Per voeding moest er een 40-tal verbindingen gemaakt worden. De goede verbindingstechniek van Henco, en de keuze om het maken van de verbindingen in een geconditioneerde omgeving uit te voeren, resulteert in een betrouwbare verbinding, en een efficiënte en snelle montage. 


De enorme grootte van deze installatie blijkt uit enkele opvallende cijfergegevens:

• 6 gebouwen (42.000 meter² geactiveerd oppervlak)

• 41 bouwlagen (ongeveer 7 bouwlagen per gebouw)

• 90 fases (2 fases per bouwlaag)

• +/- 265.000 meter buis van 20 mm (265 km aan buis)

• +/- 11.000 meter buis van 26 mm

• +/- 4.000 T-stukken. Met andere koppelingen erbij resulteert dit in meer
dan 13.000 verbindingen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details