NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
3 voordelen van energiezuinig ventileren
​De DucoBox Energy Comfort Plus is een WTW-unit die ook vraagestuurd ventileren toelaat.

3 voordelen van energiezuinig ventileren

Hoewel alle ventilatieoplossingen die vandaag bestaan hetzelfde doel dienen, met name ervoor zorgen dat ziektekiemen buiten blijven en de binnenlucht gezond blijft, zijn ze niet allemaal even energiezuinig. Welke manieren van ventileren verbruiken het minste energie? En bieden die ook andere voordelen dan enkel financiële?

Per dag ademt een mens zo’n 10.000 liter zuurstof in en ongeveer 1 kg CO2 uit en spendeert hij 90% van zijn tijd binnenshuis. Gebouwen die niet geventileerd worden, krijgen dus snel te maken met een teveel aan CO2 of een ongezond binnen­klimaat. Hoofd­pijn, misselijk­heid, een duf gevoel en concentratie­problemen zijn slechts enkele gevolgen daarvan
voor de mens. 

Het belang van ventileren is dus duidelijk. Maar ventileren vraagt energie en dat voelen we in onze portemonnee. Gelukkig bestaan er tal van mogelijkheden om het energieverlies bij het ventileren te beperken.

Zo zorgen zelfregelende ventilatieroosters in raam, deur of muur reeds voor aanvoer van verse lucht naar binnen en uitvoer van vervuilde en ongezonde lucht naar buiten. 

Een vraaggestuurd ventilatiesysteem, zoals de DucoBox Focus van DUCO, past dan weer het principe van zonaal ventileren toe, waarbij enkel wordt geventileerd daar waar dat nodig – daar waar zich mensen bevinden dus, dat wordt gemeten aan de hand van sensoren die automatisch het CO2-gehalte en luchtvochtigheid meten – is én in de juiste hoeveelheid.

Een warmteterugwin-unit of zogenaamde WTW-unit verwijdert vervuilde en vochtige lucht uit huis en laat tegelijkertijd propere, frisse lucht binnen­stromen. Het ventilatie­toestel bevat een warmte­wisselaar die de propere lucht voor­verwarmt, zodat koudebruggen worden ver­meden en het binnen niet afkoelt op koudere dagen, waardoor dus minder gestookt
moet worden. 

Een vraaggestuurde WTW-unit zoals de DucoBox Energy Premium of de DucoBox Energy Comfort (Plus) van DUCO ten slotte, is een nog energiezuinigere oplossing die ook toelaat om te ventileren per zone. Met de toestellen levert DUCO de zuinigste mechanische ventilatie die vandaag op de markt beschikbaar is.

Dankzij constante toevoer van verse lucht en constante afvoer van vervuilde lucht en/of vocht worden schimmels en schadelijke stoffen als CO2 buitengehouden.

Wat zijn de voordelen van energiezuinige ventilatie?

1. Het eerste voordeel van energiezuinige venti­latie is evident: minder energiekosten voor eigenaars en bedrijven.

2. Moderne ventilatieboxen verbruiken niet alleen veel minder energie, ze realiseren ook een betere luchtkwaliteit. Dankzij constante toevoer van verse lucht en constante afvoer van vervuilde lucht en/of vocht worden schimmels en schadelijke stoffen als CO2 buitengehouden, wat uiteraard gezonder is voor wie in de ruimte verblijft. 

3. Energiezuinig ventileren is ook duurzaam ventileren. Een lager energieverbruik betekent immers minder CO2-uitstoot. Wereldwijd worden tal van maatregelen genomen om onze CO2-voet­afdruk drastisch te reduceren. Maar goed ook, want het is 5 voor 12. We zijn het onze kinderen en kleinkinderen verplicht om heel actief bij te dragen aan een gezondere toekomst. 

Door energiezuinig te ventileren, kunnen gebouw­eigenaren dus een noemenswaardige rol spelen in het verminderen van de CO2-uitstoot en de klimaat­opwarming die daarvan het gevolg is. DUCO beseft dat en wil met zijn energiezuinige oplossingen die voortdurend worden getest en verbeterd waar nodig, helpen de ecologische voet­afdruk van nieuwe en gerenoveerde gebouwen helpen reduceren. 

De DucoBox Energy Comfort Plus is een WTW-unit die ook vraagestuurd ventileren toelaat.

Energiezuinig ventileren dankzij DUCO

In de energiezuinige ventilatieoplossingen van DUCO spannen de DucoBox Energy Premium en DucoBox Energy Comfort (Plus) (beide systeem D) dus de kroon. Als balansventilatietoestel met warmterecuperatie zorgen beide ventilatie-units met behulp van geïntegreerde ventilatoren voor afvoer van vervuilde lucht uit de woning en voor toevoer van verse lucht in de woning, die indien nodig wordt verwarmd met warmte gerecupereerd uit de afgevoerde lucht. Dat alles gebeurt volledig mechanisch en automatisch. De gebruiker van de ruimte hoeft dus niets te ondernemen om op eender welk moment in eender welke ruimte verse lucht in te ademen. 

Door geïntegreerde 2-zoneregeling met vraag­sturing op basis van CO2 en vocht bereiken beide units een optimaal energetisch rendement. De dag- en nachtzone worden immers via een ingebouwde klep afzonderlijk aangestuurd, wat de hoogste EPB-reductie en een groen energielabel A+ met zich brengt.

Maar ook de DucoBox Focus, een C-systeem, is heel energiezuinig. DucoBox Focus zorgt dankzij de gepatenteerde interne regelkleppen voor een zonale afvoer van vervuilde en/of vochtige lucht. Met één DucoBox Focus-ventilatiebox kunnen maar liefst elf ruimtes geventileerd worden. Dankzij intelligente metingen op basis van CO2- en/of vocht wordt er enkel geventileerd waar en wanneer nodig én in de juiste hoeveelheid. 

Bouwen volgens de passiefhuisstandaard met DUCO

DUCO levert producten die het bouwen van een passief­huis mogelijk maken. Het onafhankelijke onderzoeks­instituut Passive House Institute (PHI), die producten als dusdanig certificeert, kende reeds een passiefhuis-certificaat toe aan de DucoBox Energy Premium. Aanvragen zijn lopende om ook andere DUCO-producten te certificeren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details