NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Klimaatbeheersingstechnologie op het dak: Lennox Evio bereikt nieuwe hoogten

Klimaatbeheersingstechnologie op het dak: Lennox Evio bereikt nieuwe hoogten

Lennox introduceert tijdens de beurs Mostra Convegno in Milaan de nieuwe Evio, de nieuwste generatie luchtgekoelde rooftopunits. De uitstekende flexibiliteit, de hoge seizoensefficiëntie, de lage CO2-voetafdruk en de intuïtieve bediening betekenen dat managers van commerciële gebouwen aanzienlijke winst kunnen behalen in hun projecten voor klimaatbeheersing met het nieuwe Lennox Evio-rooftopunit. 

Een klimaatbeheersingssysteem op het dak is een gemakkelijke en eenvoudige manier om airconditioning te leveren: een alles-in-één unit met plug-and-play-installatie. Als economisch, milieuvriendelijk en gemakkelijk aanpasbaar systeem tilt de nieuwe Lennox Evio dit concept naar een geheel nieuw niveau. Het vertegenwoordigt een duurzame en verantwoorde oplossing die jarenlang energie-efficiënte prestaties zal bieden in gebouwen zoals winkelcentra, levensmiddelenwinkels, restaurants en logistieke en opslagfaciliteiten.

Modulariteit en flexibiliteit

Zoals bezoekers van stand 9 U29 op MCE 2024 zullen ontdekken, staat de grote flexibiliteit tussen luchtdebiet en capaciteit centraal in de voordelen van dit modulaire product. Hierdoor wordt een optimale oplossing geboden voor een breed scala aan gebouwtypen en toepassingen. Alle luchtstroomconfiguraties die een klant zich maar kan wensen – qua aanvoer, retour, afvoer en verse lucht – zijn beschikbaar. De nieuwe Lennox Evio biedt zelfs een verbeterde toevoerluchtstroom tot 49.500 m3/u. Verdere verbeteringen zijn onder meer de bredere bedrijfslimieten buitenlucht van -19°C tot +48°C, en een betere thermische en akoestische isolatie via een 50 mm dik dubbelwandig paneel van geïnjecteerd PU-schuim.

De seizoensefficiëntie overtreft de vereisten van de Ecodesign-richtlijn

Met hsH tot 168% en hsC tot 207% overtreffen de nieuwe Evio-rooftopunits ruimschoots de seizoensgebonden efficiëntie-eisen (SCOP 125%/SEER 138%) van de Ecodesign-richtlijn. Een groot voordeel van de krachtige Lennox Evio is de energie-efficiëntie. Deze wordt mogelijk gemaakt door meerdere ontwikkelingen, waaronder een nieuwe elektronische expansieventiel een multi-scroll tandemcompressor en volledige EC-ventilatormotortechnologie voor variabele luchtstroomregeling. Als gevolg hiervan biedt dit rooftopunit een hoge capaciteit met opmerkelijk goede seizoensefficiëntie op het gebied van zowel koeling als verwarming (tot A+). Voor koeling zorgt een nieuw type verdamperblok voor een indrukwekkende SEER-stijging van 27% (gemiddeld over het gehele bereik) vergeleken met het bestaande Lennox eBaltic-rooftopunit, terwijl voor verwarming de SCOP 18% hoger is.

“We hebben TCO-berekeningen (Total Cost of Ownership) uitgevoerd waarbij modellen met dezelfde thermische capaciteit werden vergeleken”, zegt Aurélie Pages, Senior Marketing Manager bij Lennox EMEA. “Gebruikers van de Evio, die 15 jaar lang 24/7 in bedrijf zijn in een klimaat als dat van Frankrijk, kunnen verwachten tot wel €35.800,- [afhankelijk van het model] aan energiekosten te besparen”, vervolgt ze.

Kleinere CO2-voetafdruk

Een lager energieverbruik draagt uiteraard bij aan een lage CO2-voetafdruk, waarbij verdere ondersteuning wordt geboden door het gebruik van R32-koelmiddel. Dit low-charge (30% minder), Pfas-vrije koelmiddel kent een lage GWP (Global Warming Potential) en is veilig voor zowel het milieu als de mens. De combinatie van de door Lennox EMEA ontwikkelde spiraaltechnologie en R32-koelmiddel zorgen ervoor dat de nieuwe rooftopserie een zeer beperkte CO2-voetafdruk heeft, hetgeen gevalideerd wordt door het door de milieubeschermingsorganisatie PEP afgegeven Eco-paspoort.

Intuïtieve bediening

Om ultiem comfort met één druk op de knop te garanderen, beschikt de Lennox Evio over een moderne gebruikersinterface voor totale controle over het klimaat in het gebouw. Nieuw beschikbare opties voor de eCLIMATIC-controller zijn onder meer een aantrekkelijk 7-inch touchscreen met meerdere units en een serviceweb-HMI (human-machine interface) die een eenvoudigere inbedrijfstelling en onderhoud mogelijk maakt.

Met verbeterde koel- en verwarmingscapaciteiten van 25-250 kW, is de Lennox Evio verkrijgbaar met diverse circuit-/warmtewisselaars, gebaseerd op een combinatie van compressoren en binnen-/buitenventilatoren, afhankelijk van de toepassing. Lennox EMEA zal op MCE 2024 een team van experts beschikbaar hebben om eventuele toepassingen of uitdagingen te bespreken.

Over Lennox EMEA:

Met meer dan 60 jaar ervaring in Europa, het Midden Oosten en Afrika levert Lennox EMEA HVAC- en koeloplossingen voor diverse toepassingen via drie merken; Lennox, Friga-Bohn en HK Refrigeration. Ons bedrijf wil samen met u de uitdagingen van morgen aangaan.

Ga voor meer informatie naar https://www.lennoxemea.com/en/.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details