Sinds de coronacrisis zijn we ons nog meer bewust van het belang van de luchtkwaliteit die we inademen. Maar er zijn ook nog andere factoren: de hoge gasprijzen en de vooropgestelde klimaatdoelstellingen inzake duurzaamheid, de afbouw van CO2-emissies en het volledig klimaatneutraal worden, hebben immers gezorgd voor een boost in het gebruik van adiabatische luchtbevochtiging in plaats van stoom, dat uiteraard ook zijn rol nog blijft spelen. In beide toepassingen van luchtbevochtiging, speelt hygiëneveiligheid een heel belangrijke rol. Dankzij de VDI 6022-certificering biedt Dristeem Belgium (DSH) vandaag alles wat nodig is om die veiligheid ook effectief te kunnen garanderen aan de eigenaar van het HVAC-systeem.
De Europese wetgeving vereist dat HVAC-systemen worden gepland en gebruikt op een manier die gezondheidsrisico’s of negatieve gevolgen voor het welzijn van de gebruiker voorkomt. Veel moderne infrastructuren zoals publieke verzamelplaatsen, kantoorgebouwen, grote en kleine productieomgevingen … vereisen daarom regelmatige hygiëne-inspecties volgens VDI 6022. Het is REHVA zelf die als associatie verwijst naar VDI-6022 als guidebook. Het is eigenlijk dé praktijkcodex voor verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen. En erg belangrijk omdat onvoldoende hygiëne in HVAC-systemen een ideale broedplaats creëert voor micro-organismen die irritaties, gebrek aan concentratie, astma, allergieën en zelfs infecties kunnen veroorzaken.
Marc Briers van DSH licht toe: “Tijdens een congres voor studiebureaus en vaklui, vernamen we dat adiabatisch (natuurlijke verdamping van water) veel gezonder is dan aanvankelijk gedacht werd, maar er moeten tegelijk ook heel goede hygiëneveiligheidsgaranties worden gegeven. En dit is net wat het VDI-6022 certificaat met betrekking tot het luchtbevochtigingssysteem kan garanderen aan de HVAC-eigenaars. Conform zijn aan bepaalde normen is zeker niet hetzelfde als volledig hygiëneveilig zijn. Met deze terminologie mag niet lichtzinnig worden omgesprongen want dat schept verkeerde verwachtingen bij de klant, wat ernstige gevolgen kan hebben. Vandaar dat het behalen van dit certificaat zo onnoemelijk belangrijk is. Als men dit certificaat kan voorleggen, en DSH Belgium kan dit, dan toont men aan dat alle richtlijnen werden gevolgd. De VDI-6022-certificering heeft betrekking op een tiental aspecten, en dat vertrekt al van bij de montage… En dan zijn er natuurlijk nog de hygiënevoorschriften tijdens de werking ervan, zowel voor als na de bevochtigingssectie, maar natuurlijk ook het juiste onderhoud, het kunnen bijleveren van documentatie…”
Op het vlak van hygiëneveiligheid worden grondig alle componenten van het ventilatiesysteem bekeken, want die moeten afzonderlijk ook voldoen aan bepaalde hygiënenormen. Marc Briers: “Om in aanmerking te komen, mag er nergens corrosie zijn opgetreden en mag er ook absoluut geen sprake zijn van stilstaand water of condensatie. Dit verhoogt de kans op microbiologische groei en zorgt net voor een ongezond of risicodragend binnenklimaat.”
“Om dit te onderzoeken wordt de luchtbevochtiger volledig ontmanteld”, gaat Marc Briers verder. “Vervolgens wordt het systeem in het labo weer in werking gesteld, onder toevoeging van water. Nadien wordt er opnieuw gevalideerd, want alle samengestelde componenten worden onderzocht om te controleren of ze apart ook in aanmerking komen voor certificering. Ook on site wordt de installatie nog eens volledig opgemeten en uitgetest. Pas wanneer de volledige installatie voldoet aan de normen, wordt het VDI-6022-certificaat uitgereikt.”
VDI-6022 is een Europese richtlijn van de afdeling Building Services van de Vereniging van Duitse Ingenieurs. Marc Briers: “Met het B-Eco hybrid bevochtigingssysteem ,lage druk waterverneveling met natuurlijke naverdamping, zijn wij de enige firma die dit VDI 6022 certificaat kan voorleggen. En dit zonder toevoeging van desinfectia, chemicaliën, zware metalen … Daar zijn we best wel trots op. Het geldt immers als een ultieme verzekering voor de leveranciers, voor onszelf, voor het studiebureau, de installateur én de eigenaar die het moet onderhouden.”
De wijze van integratie heeft uiteraard invloed op hoe makkelijk of moeilijk het systeem te onderhouden is. Het is dus ook belangrijk om die adiabatische luchtbevochtiging op een onderhoudsvriendelijke manier in te bouwen. DSH doet die integratie volledig zelf en biedt ook onderhoudscontracten aan. Zo wordt ook op dat vlak voldaan aan de normering en wordt niets aan het toeval overgelaten zodat de HVAC-eigenaar op beide oren kan slapen.
Neem dan rechtstreeks contact op met Dristeem Belgium.
Contact opnemen