Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Brandbeveiliging

Brandvertragende deuren uitrusten met elektromagneten die gezien mogen worden

Naamloos-1

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Bintz Technics

25 oktober 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

In publiek toegankelijke gebouwen moet een brandhaard van de andere compartimenten gescheiden kunnen worden. Daarvoor worden zelfsluitende en brandvertragende deuren geïnstalleerd. Dergelijke deuren zijn uitgerust met elektromechanische vastzetinrichtingen op basis van elektromagneten die ze in een normale situaties open houden. Bij brand onderbreekt de centrale sturing het signaal naar de magneet, waardoor die sluit. Bintz Technics verdeelt de deurmagneten van Kendrion. Die zijn gemakkelijk te installeren en mogen ook nog eens gezien worden.

In de praktijk worden twee grote types van elektro­magnetische vastzet­inrichtingen toegepast. Zo kan men in de behuizing van deur­drangers met glijarm een vastzet­inrichting inbouwen. Bij alarm of stroom­uitval wordt de vastzetting opgeheven en de deur door de deur­dranger gesloten. Externe rookmeld- of brandcentrales zorgen voor de aan­sturing. Deze vastzetting kan ook hand­matig op­geheven worden door gewoon aan de deur te trekken. Deur­drangers met glijarm kunnen ook met een geïntegreerde rookmelder uitgerust worden. 

“Deurdrangers kunnen ook gecombineerd worden met branddeur­magneten voor het openhouden van brand­deuren. Als de magneet onder spanning staat, kleeft de ankerplaat op het deurblad tegen de magneet. Als de voedings­spanning bij brand wegvalt, verdwijnt het magnetisch veld, wordt de magneet ontkoppeld en sluit de deurdranger de brand­deur volledig automatisch af. Met een druk­knop kan het systeem ook manueel ontgrendeld worden,” vertelt zaakvoerder Peter Baetens van Bintz Technics. “We zijn verantwoordelijk voor de verdeling van het allesomvattend gamma aan deur­magneten van Kendrion op de Belgische markt. Deze van origine Duitse firma, maar met hoofdzetel in Nederland, ontwikkelt, produceert en verdeelt hoogwaardige elektromagnetische systemen en componenten voor toepassingen in de industrie en de automobielsector.”

Hoogwaardig, efficiënt en gebruiksvriendelijk

Kendrion maakt al deurmagneten sinds het einde van de jaren ’60 van vorige eeuw en staat bekend als één van de pioniers in dit segment. Continue innovatie op het vlak van design en technologie zorgt ervoor dat de firma nog steeds één van de marktleiders is. De deurmagneten staan voor kwaliteit, efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid. Alle elektromagneten van Kendrion worden uitgerust met een Zener-vonkblusdiode en een ompool­beveiliging. Een verende stootpen overwint eventueel restmagnetisme, dat tussen ankerplaat en elektro­magneet ontstaat. In het verleden waren de oplossingen van Kendrion vooral op de Duitse markt gericht, maar met de HAHN CQ-LINE biedt de specialist ook een gamma branddeur­magneten dat universeel ingezet kan worden. Dit assorti­ment omvat een kostengunstige standaard­versie HAHN CQSTANDARD en de HAHN CQSAFE met een hogere beschermingsgraad. Alle magneten binnen het gamma van Kendrion zijn IP42, maar deze deurmagneten hebben respectievelijk een IP54 en IP65 codering. Ze voldoen aan de norm EN1155 en EN14637.

“CQSTANDARD omvat de GTR048 met een trekkracht van 200 N of 400 N en de GTR063 met een trekkracht van 850 N. Ze zijn beschikbaar met spanningen van 24 V of 48 V DC en 230 V AC. CQSAFE met spanning 24 V DC is leverbaar in de basistypes GTR042, GTR050, GTR063 en GTR070. Ze hebben een kleefkracht van 300 N tot 1372 N,”
licht Baetens toe. 

“Ze worden op de muur of de vloer achter de deur of op het plafond gemonteerd. Dankzij de diverse types kunnen we voor bijna alle afstanden en vereisten een gepaste oplossing bieden. Een ankerplaat, gemonteerd op de deur, dient als tegenhanger. Er zijn standaardmodellen, flexibele hoek­instellingen en veergedempte uitvoeringen (voor zware deuren) beschikbaar. Naast de flexibiliteit werd ook aandacht besteed aan het installatiegemak. Zo wordt de behuizing van de GTR048 bijvoorbeeld gewoon ingeklikt en kan de onderbrekingsknop op 3 plaatsen aangebracht worden. De drie uitbreekplaatjes kunnen ook als kabelingang gebruikt worden en de aansluitkabels worden langs de rubberen doorvoer aan de zijkant ingebracht.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details