NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Cebeo goes ‘Green & Smart’
Hilde Vandenberghe, categoriemanager renewable energy en HVAC.

Cebeo goes ‘Green & Smart’

Bij Cebeo stap je binnen in een wereld van innovatie. Naast een gigantisch aanbod van elektro(technisch) materiaal, verlichting en tooling, kan je er vandaag ook terecht voor zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen, laadpalen en energiemanagementsystemen (EMS). Met een constante uitbreiding van hun gamma ijvert Cebeo mee voor een groenere, duurzame toekomst.

Verandering is de enige constante in Cebeo’s sector. Het is dus maar logisch dat deze marktleider vinger aan de pols houdt. Door een vlotte samenwerking met leveranciers stelt Cebeo in zijn assortiment zowel gerenommeerde als opkomende kwaliteitsmerken voor. Dat het gamma dagelijks vernieuwt, is niet overdreven. Hilde Vandenberghe, categoriemanager renewable energy en HVAC licht enkele opmerkelijke evoluties in de sector toe.

De markt groeit razendsnel

Hilde: “De markt van toestellen die focussen op renewable energy en HVAC is nu al in volle expansie. Maar het plafond van de evolutie werd nog lang niet bereikt. We zitten er nu middenin. Bij Cebeo vertaalde zich deze evolutie in een verdubbeling van de bedrijfsomzet voor dit segment in één jaar. En we verwachten nog méér groei, als we zien welke straffe innovaties er nog aankomen in Research & Development.”

Waar die stevige groei vandaan komt? Hilde: “De wetgeving en doelstellingen omtrent CO2-uitstoot tegen 2050 spelen een grote rol. We willen volledig onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Daarnaast zijn er de hoge energiekosten en de energietransitie richting elektrificatie.”

“Residentiële verbruikers moeten wel volgen. Zo dragen ze hun steentje bij aan de klimaatdoelstellingen en besparen ze tegelijk op energieverbruik en -kosten. Extra troef? Dankzij de aankoop van zonnepanelen worden klanten nu ook zelf energieleverancier wanneer ze een energieoverschotten hebben. Dat geldt voor residentiële klanten maar net zo goed voor bedrijven, scholen, kantoor- en ziekenhuiscomplexen. Daarom gaat ‘sturing’ of ‘managen’ van energie zo’n belangrijke rol spelen.”

In meer dan 50 filialen en op cebeo.be pakt Cebeo uit met een ruim Green & Smart-assortiment met zonnepanelen, omvormers, thuisbatterijen, warmtepompen, ventilatie, laadpalen en energiemanagementsystemen

Focus op energiemanagement

Klanten worden dus hun eigen energieproducent én consument. Om dit naadloos te laten verlopen, is het belangrijk dat al onze elektrische toestellen goed samenwerken. De sleutel? Een efficiënte communicatie tussen al deze apparaten. Zonder die onderlinge dialoog kunnen toestellen niet anticiperen op veranderende situaties. 

Hilde illustreert: “We stellen gebruiksgemak graag voorop. En dat betekent bijvoorbeeld dat we niet langer voor elk apart toestel een afzonderlijke app willen. Het is tijd voor één app die alles connecteert. En daar komt EMS in het spel: het Energiemanagementsysteem.” 

Energiemonitoring werd al veel eerder toegepast. Een EMS-systeem gaat verder. Je krijgt een automatisch en real-time inzicht in je energieverbruik en je eigen stroomproductie. Je EMS-systeem stuurt huishoud- en verwarmingstoestellen, laadpalen en opslag zelf aan. Daarbij houdt het systeem rekening met het verbruiksprofiel, prioriteiten en de weersvoorspelling. 

Het resultaat? Hilde: “Zo verhoog je de eigen consumptie. Als verbruiker word je ook klaargestoomd voor de digitale meter en de invoering van het capaciteitstarief begin dit jaar. Een EMS-systeem zal de verbruiker verwittigen bij een piek of een onregelmatigheid, en sommige apparaten zullen tijdig uitgeschakeld worden, zonder dat er aan comfort wordt ingeboet. Daarnaast is er ook meer gebruiksgemak. Het EMS-systeem is vlot te bedienen en het is volledig afgestemd op je eigen keuzes. Ook op een donkere dag moet het mogelijk zijn je elektrische wagen op te laden voor een uitstapje naar de cinema.”

E-mobility in de kijker

Hilde: “Ook elektrisch rijden of e-mobility speelt vandaag een grote rol voor onze business. In ons assortiment vertaalt zich dat in elektrische laadpalen. Hoe meer mensen elektrisch rijden, hoe belangrijker het wordt om laadstations slim aan te sturen. Zo kan je je voertuig efficiënt opladen, zonder overbelasting en piekafnames, met eigen opgewekte zonne-energie voor een goedkoop tarief. Want tot eind 2024 kunnen verbruikers nog rekenen op een belastingvermindering bij de aankoop van een slim laadstation.”

“Sommige laadpalen in ons assortiment zijn trouwens uitgerust met de load balancing-functionaliteit. Dat is een techniek waarbij de laadsnelheid van de auto wordt afgestemd op andere elektrische apparaten in huis. De techniek geeft prioriteit aan andere toestellen, waarbij enkel de beschikbare restcapaciteit wordt gebruikt om de auto op te laden.”  

Cebeo als one-stop-shop

Voor installateurs is het belangrijk dat alle elektrische installaties naadloos samenwerken. Bij Cebeo kunnen ze daarom terecht voor installaties én alle toebehoren, accessoires of besturingssystemen. Cebeo is een one-stop-show waar experts adviseren over hoe je systemen kan integreren en met elkaar laten communiceren. Wil je als installateur ook bijleren over nieuwe technieken of ontwikkelingen? Dan organiseert Cebeo ook professionele opleidingen om bij te blijven. 

Kennismaken met het innovatieve assortiment en alle diensten van Cebeo? Kom dan op 25 of 26 oktober 2023 naar de Solar Solutions-beurs in Kortrijk. 

Over Cebeo
In meer dan 50 filialen en op cebeo.be pakt Cebeo uit met een ruim Green & Smart-assortiment met zonne­panelen, omvormers, thuisbatterijen, warmtepompen, ventilatie, laadpalen en energie­managementsystemen. Naast de elektrische installaties en toestellen kan je er ook terecht voor alle toebehoren, deskundig advies én opleiding.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details