NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
CO2-uitstoot van bpost daalt met 1.000 ton per jaar dankzij energiebesparende ledverlichting
Naast het sorteercentrum in Charleroi, wordt ook de verlichting van de sorteercentra in Antwerpen, Luik en Gent aangepakt.  (Beeld: Bpost).

CO2-uitstoot van bpost daalt met 1.000 ton per jaar dankzij energiebesparende ledverlichting

Die besparing is op haar beurt goed voor een verlaging van CO2-uitstoot van 1.000 ton per jaar. Daarenboven verbetert het comfort van de werknemers. Het Vlaams Energiebedrijf faciliteerde het energieprestatiecontract dat deze besparingsgaranties vastlegt. De werkzaamheden starten in februari 2021 en zullen zes maanden in beslag nemen.

Nadat het eerder al zonnepanelen installeerde op de sorteercentra van Charleroi, Luik, Antwerpen en Gent voor in totaal 3,2 megawatt, gaat ENGIE Solutions nu ook de verlichting van de vier sorteercentra aanpakken. “In totaal zal 170.000 m² uitgerust worden met 7511 ledlampen die niet alleen minder energieverslindend zijn, maar ook comfortabeler voor de duizenden werknemers die hier dagelijks vertoeven”, aldus Wim Tops, Operation Manager bij ENGIE Solutions Belgium.

Het jaarlijkse verbruik voor de verlichting van de vier sorteercentra van zal worden teruggebracht van 5,6 GWh tot 2,8 GWh per jaar, wat neerkomt op een daling met 51%. Dit betekent een vermindering van verbruik van ongeveer 1.000 gezinnen en een vermindering van uitstoot van 1.000 ton CO2 per jaar.

De relighting ambitie van ENGIE Solutions is om binnen zeven jaar een oppervlakte van 8.100.000 m2 uit te rusten met ledverlichting

Totaalaanpak

Industriële verlichting, maar ook verlichting in private en publieke gebouwen, weegt vaak zwaar door op de energiefactuur van een bedrijf of een overheidsinstantie. Om zijn klanten te helpen hun elektriciteitsverbruik te verminderen en hun comfort te verbeteren, biedt ENGIE Solutions efficiënte relighting oplossingen aan die verschillende voordelen combineren: energiebesparing, een betere efficiëntie op lange termijn en een snelle terugverdientijd.

Tops: “Eerst gaan we in gesprek met de klant om zijn wensen te bepalen. Daarna voeren we een voorstudie uit van de bestaande verlichtings- en noodverlichtingsinstallaties. Op basis hiervan evalueren en calculeren we de beste manier om het verlichtingssysteem te optimaliseren met ledtechnologie. In de praktijk zorgen wij voor alles: de keuze van de leveranciers tot het onderhoud van de nieuwe installaties.”

Zowel relighting als verlichting van nieuwbouw

Bpost, Proximus, Katoen Natie… Steeds meer bedrijven vertrouwen hun duurzame verlichtingsprojecten toe aan ENGIE Solutions. De relighting ambitie is om binnen zeven jaar een oppervlakte van 8.100.000 m2 uit te rusten met ledverlichting, wat overeenkomt met het oppervlak van 3000 olympische zwembaden. “Maar ook voor verlichting van nieuwbouwprojecten kan je bij ons komen aankloppen”, stelt Tops. “Bij nieuwbouwprojecten kunnen we volop inzetten op optimalisatie zonder rekening te moeten houden met een bestaande toestand.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details