NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hoe gerenommeerde verlichtingsfabrikant energie én grondstoffen helpt besparen
Het EVERLOOP-armaturenportfolio, dat zich kenmerkt door zijn circulaire design, wordt op dit moment in de markt geïntroduceerd en bestaat in eerste instantie uit armaturen voor kantoren.

Hoe gerenommeerde verlichtingsfabrikant energie én grondstoffen helpt besparen

Al jaar en dag blinken de verlichtingsoplossingen van LEDVANCE, dat zowel de professionele als particuliere markt bedient, uit in energiezuinigheid. Maar ook circulariteit is een begrip dat het bedrijf intussen helemaal omarmd heeft. Van productie over logistiek tot verpakking staat een efficiënter gebruik van energie en grondstoffen steeds voorop. Ronald Moeskops, director marketing & sales bij LEDVANCE Benelux, schetst in dit artikel hoe een en ander in zijn werk gaat.

Wie zijn traditionele fluorescentielampen of halogeenlampen vervangt door led, kan tot wel 60% op zijn energiekosten besparen. Wie daarbij kiest voor de ledoplossingen van LEDVANCE, kan volgens Ronald Moeskops nog veel meer winst boeken. “Ons productportfolio gaat verder dan enkel armaturen en lichtbronnen”, legt hij uit. “We leveren ook bijbehorende componenten en het licht­management­systeem VIVARES en die maken additionele besparingen tot wel 30% mogelijk. Door onze ledproducten te koppelen aan intelligente daglicht- en bewegings­sensoren, wordt voorkomen dat verlichting onnodig blijft branden. Ook dat levert een forse energie­besparing op. Bovendien wordt voorspelbaar onder­houd mogelijk.”

“VIVARES zorgt overigens niet alleen voor wezenlijke energie- en CO2-besparingen, maar ook voor optimale lichtomstandigheden op elk moment van de dag, op het werk, thuis en op elke andere plek waar kunstlicht benodigd is. Door de combinatie van VIVARES met onze human-centric-lighting- of HCL-verlichtingsoplossingen voor kantoren worden het bioritme, de gezondheid en het welzijn van medewerkers flink verbeterd, waardoor hun concentratie en productiviteit stijgt. Op die manier verdient een investering in HCL zich al snel terug.”

De NATURELOOP-producten van LEDVANCE bevatten minimaal 40% gerecycleerde kunststoffen.

Circulair productdesign

Duurzaamheid gaat voor LEDVANCE echter verder dan energiebesparing en voorspelbaar onderhoud. Het vertaalt zich ook in circulariteit. Daar heeft de nieuwe Europese verordening genaamd Single Lighting Regulation (SLR), ook bekend als de Ecodesignverordening, die van kracht is sinds september 2021, veel mee te maken. “De SLR schrijft bijvoorbeeld voor dat, om de CO2- en energiedoelstellingen te behalen, de verlichtings­industrie beter moet omgaan met schaarse grondstoffen. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat de componenten van een verlichtings­armatuur straks eenvoudig en met standaard gereedschappen gedemonteerd, gerepareerd en/of vervangen moeten kunnen worden, al dan niet door een professional; van lichtbronnen over ledmodules tot drivers en kappen. Dat circulair design moet hun levensduur aanzienlijk verlengen.”

“Met ons EVERLOOP-armaturenportfolio spelen we daar nu al op in. EVERLOOP wordt op dit moment in de markt geïntroduceerd en bestaat in eerste instantie uit armaturen voor kantoren. Een voorbeeld is de LINEAR IndiviLED GEN2, een robuust en high-end armatuur met een hoogkwalitatieve behuizing, dat volledig modulair is ontworpen.”

De duurzaamheidsinspanningen van LEDVANCE leverden de fabrikant al een EcoVadis Silver-rating. Ronald Moeskops: “Een Gold-status bereiken is de volgende stap.”

Gerecycleerde grondstoffen

Naast het ontwerpen van oplossingen voor en door cycli van meervoudig gebruik zette LEDVANCE ook in op circulariteit door het introduceren van een productlijn op basis van gerecycleerde kunststoffen, NATURELOOP genaamd. “In eerste instantie gaat het om ledlampen, maar dit voorjaar starten we ook met de productie van residentiële ledarmaturen op basis van gerecycleerde materialen”, duidt de director marketing & sales. “De NATURELOOP-producten bevatten minstens 40% gerecycleerde kunststoffen, afkomstig van bijvoorbeeld petflessen, wasmiddelverpakkingen en ander plastic afval.”

Antwoord op de lampban

Ook de zogenaamde lampban vormt een belangrijk topic in de circulaire verlichtingseconomie. Sinds 25 februari 2023 is de productie van compact-fluorescentielampen verboden en sinds 25 augustus van hetzelfde jaar mogen geen T8- en T5-fluorescentiebuizen meer op de markt worden gebracht. De komende jaren zullen die lichtbronnen vervangen moeten worden door een ledalternatief. “De meeste verlichtingsproducenten bieden daar een-op-eenvervangingen voor aan, in de vorm van ledtubes of ledarmaturen”, weet Ronald Moeskops. “Wij gaan hierin een stap verder met de introductie van een breed assortiment ledtubes met externe driver, waarmee het bestaande armatuur omgebouwd kan worden. Daarbij bieden we zelfs de mogelijkheid om de ledtubes te dimmen.”

Dit jaar brengt LEDVANCE voor het eerst ook oplossingen voor hernieuwbare energie op de markt, zoals zonnepanelen.

POWER TROUGH LIGHT

In navolging van de verduurzaming van de producten zelf, heeft LEDVANCE ook oog voor hun verpakkingen. “De afgelopen jaren hebben wij onze gebleekte kartonnen verpakkingen al vervangen door karton dat voor 80% gerecycleerd is”, vertelt Ronald Moeskops. “En alle verpakkingen zijn volledig plasticvrij en 100% recycleerbaar.” 

De genoemde inspanningen leverden LEDVANCE onder meer een EcoVadis Silver-rating op. “Het is onze ambitie om als volgende stap een Gold-status te bereiken. Om dat mogelijk te maken, bekijken we samen met de gehele keten hoe we onze productie, verpakkingsstromen, wagenpark én transporten nog efficiënter kunnen inrichten.” 

Maar LEDVANCE gaat nóg verder. Onder het nieuwe motto POWER TROUGH LIGHT wil de fabrikant kunstlicht nóg beter en efficiënter inzetten. Bovendien wordt het product­assortiment in 2024 uitgebreid met oplossingen voor hernieuwbare energie, zoals zonne­panelen, batterij­opslag­systemen, omvormers en bijbehorende besturings­apps. Die zogenaamde LEDVANCE RENEWABLES worden geïntroduceerd tijdens de beurs Light + Building, van 3 tot 8 maart 2024 in Frankfurt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details