NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Complexe engineering voor elektrotechnieken

Complexe engineering voor elektrotechnieken

Starten met de elektrische voorzieningen (hoogspanningscabine, UPS’en, noodstroomvoorzieningen, dieselgroep …) en eindigen bij de toegangscontrole, het datanetwerk, de branddetectie, de verlichting, enzovoort: het overkwam Elektriciteitswerken Janssens in het Astor-project. “Ons lot was aanvankelijk zeer summier omschreven, maar uiteindelijk hebben we de volledige engineering van quasi alle elektrotechnieken voor onze rekening genomen. Gelukkig konden we de bijbehorende uitdagingen vlot opvangen, met dank aan onze ruime ervaring in de zorgbouw”, vertelt zaakvoerder Peter Ledoux.

Een ‘totaalproject’: zo mag Elektriciteitswerken Janssens de realisatie van de Astor-gebouwen in Geel gerust noemen. Met uitzondering van het verpleegoproepsysteem, dat de bouwheer zelf plaat­ste, installeerde de firma er alle elektrotechnieken. “Het was geen eenvoudig project omdat er ‘en cours de route’ nog een heel aantal wijzigingen doorgevoerd zijn, met de bedoeling om alles tot in de puntjes te optimaliseren”, legt Peter Ledoux uit. “Dat maakt dat er enorm veel engineering en tekenwerk in dit project is gekropen. Bovendien was het de eerste keer dat we met CLT werkten. Aanvankelijk was het wat zoeken – zeker omdat het bouwproces zeer snel gaat (één verdieping per twee weken), waarbij we telkens razendsnel alle bekabeling in de vloeropbouw moesten integreren – maar uiteindelijk is het allemaal goed uitgedraaid. Achteraf bekeken hadden we er misschien nog meer kunnen uithalen, bijvoorbeeld door de lichtpunten op voorhand in de geprefabriceerde houtskeletstructuur te boren. Dat is een les die we zeker meenemen naar toekomstige projecten.”

Geen hersenchirurgie

Elektriciteitswerken Janssens is vertrouwd met de realisatie van woonzorgcentra. Het was op de Astor-site dus niet aan zijn proefstuk toe. “Onze ruime ervaring in de zorgbouw was een groot voordeel in dit project”, zegt Ledoux. “Hoewel alle denkbare elektrotechnieken in het complex geïntegreerd zijn, was het in technisch opzicht zeker geen hersenchirurgie en is de uitvoering vlot verlopen. De voornaamste moeilijkheidsgraad schuilde in het feit dat we wekelijks moesten bijschakelen, nieuwe plannen moesten indienen, stukken moesten aanpassen, enzovoort. Daarbij was het een enorme luxe dat
we konden terugvallen op onze jarenlange kennis en expertise en was samenwerken met hoofdaannemer Hooyberghs als vanouds een waar plezier. Op dit moment zijn we met de laatste loodjes bezig. Aan het eind van de rit zullen we circa 16 maanden aan de slag geweest zijn op de Astor-site. Het was een uiterst intensief en complex project – zeker gezien de enorme hoeveelheid werkvoorbereiding – maar het resultaat is navenant!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details