NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Des Nations, Knokke | Exclusieve Architecturale Nieuwbouwresidentie in Knokke

Des Nations, Knokke | Exclusieve Architecturale Nieuwbouwresidentie in Knokke

Met Des Nations in Knokke heeft Groep Versluys het laatste hotel op de zeedijk in Knokke omgevormd tot een exclusieve nieuwbouwresidentie, bestaande uit ruime en luxueuze appartementen, met een prachtig zicht op zee en een heuse wellnessruimte op de benedenverdieping. Om de strak ontworpen terrassen te kunnen voorzien van een performante isolatie, koos bouwheer en aannemer Groep Versluys voor de vacuüm isolatieplaten OPTIM-R van Kingspan Insulation.

Voor Groep Versluys was dit een bijzonder en speciaal project. “Dit gebouw was het laatste hotel op de Zeedijk in Knokke. Een viertal jaar geleden hebben we het pand kunnen kopen, met de bedoeling om het een nieuw leven te geven en er een minimalistische en vernieuwende architectuur aan te geven.”

Exclusieve Architecturale Nieuwbouwresidentie in Knokke

‘Optim-R laat in die omstandigheid immers toe om toch een volwaardig terras te creëren, dat voldoet aan de EPB-wetgeving.’

 

Zicht op zee

Groep Versluys ging in zee met architectenbureau Govaert & Vanhoutte om de hoge architecturale verwachtingen in te lossen. Bart Versluys: “Het was niet evident om het gebouw te laten opvallen in de omgeving. Er is heel wat wetgeving waarmee rekening moet worden gehouden. Bovendien moet je er in een project aan de zeedijk voor zorgen dat de mensen zoveel mogelijk de zee kunnen zien. Dat betekent dat de architect grote raampartijen moest voorzien, en dus bleef er minder ruimte over om daadwerkelijk aan de architectuur te werken.”

Exclusieve Architecturale Nieuwbouwresidentie in Knokke

‘Om toch voldoende waterkering en opstand te kunnen voorzien, stelde de architect een alternatieve oplossing voor de isolatie voor: Optim-R, de nieuwe superisolerende plaat van Kingspan Insulation.’

 

Beperkte opbouwhoogte

De uitwerking van de terrassen vormde een extra uitdaging. Projectmanager Kristof Combes van Groep Versluys licht toe: “De terrassen zijn bijzonder strak ontworpen en geschrankt gebouwd. Een thermische onderbreking voorzien bleek niet mogelijk. Zo werden we geconfronteerd met een beperkte opbouwhoogte van 19 centimeter, en dus konden we niet werken met klassieke isolatieplaten van 10 of 12 centimeter PUR. Om toch voldoende waterkering en opstand te kunnen voorzien, stelde de architect een alternatieve oplossing voor de isolatie voor: Optim-R, de nieuwe superisolerende plaat van Kingspan Insulation.” Dankzij deze vacuüm isolatieplaten (λ-waarde 0,007 W/m·K) wordt het mogelijk om in een beperkte ruimte toch een hoogwaardige isolatie aan te brengen”.

Volwaardig terras

Groep Versluys heeft zich de keuze voor Optim-R niet beklaagd. Kristof Combes: “De samenwerking met Kingspan Insulation verliep zeer vlot, en de ervaring met Optim-R was positief: als we in de toekomst opnieuw geconfronteerd worden met een beperkte opbouwhoogte, zullen we snel aan Optim-R denken. Optim-R laat in die omstandigheid immers toe om toch een volwaardig terras te creëren, dat voldoet aan de EPB-wetgeving.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details