NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Digitalisering in de installatietechniek: de voordelen op een rij

Digitalisering in de installatietechniek: de voordelen op een rij

De digitalisering in onze samenleving is voelbaar in alle sectoren. Vooral de technische sectoren hebben veel baat bij digitale werkprocessen. Dit helpt niet alleen de werkefficiëntie te verhogen, maar zorgt er ook voor dat het werk beter wordt gedaan en er minder faalkosten zijn. Hiermee worden de kosten bedoeld die door menselijke fouten zijn gemaakt. Toch valt er nog veel te behalen. In sommige organisaties verliep de digitalisering soepel, maar er waren ook genoeg bedrijven waar men tegen struikelblokken aanliep. De wil is er wel, maar de uitvoering wordt lastig gevonden. 

Ondanks de strubbelingen is het voor bedrijven toch belangrijk dat zij hun weg vinden. Digitalisering van de werkprocessen biedt immers tal van voordelen. Als je veel verschillende opdrachten hebt lopen en een groot klantenbestand hebt, dan wordt het al snel complex om alles bij te houden en efficiënt te kunnen werken. Wanneer een deel van het werk dan geautomatiseerd wordt, kan dat heel veel tijd besparen. Bovendien is het een goede manier om de bedrijfskosten te verlagen. 

Inmiddels zien we dat een groot deel van de oudere generaties langzaam uit de branche stappen. Zij maken plaats voor een generatie die veelal digitaal is opgegroeid. Dit zorgt voor een absolute revolutie en dat biedt voordelen. 

Je kunt niet achterblijven 

Een van de belangrijkste redenen om verder te digitaliseren binnen de installatietechniek is omdat iedereen het doet. De huidige generaties kunnen zich geen leven meer zonder de digitale wereld voorstellen. De jongeren die nu opgroeien zijn handiger met het internet en computers dan wij ooit zijn geweest. Bedrijven moeten wel meebewegen om deze ontwikkelingen bij te houden. 

Dat betekent ook dat ouder personeel bijgeschoold moet worden. Ervaring op moet doen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door cursussen te volgen, maar ook door werkervaring op te doen binnen andere bedrijven die al verder in dit proces staan. Werken in het buitenland is ook een goede manier om meer te leren over de digitalisering en hoe processen elders verlopen. Dit verhoogt vervolgens weer de kansen op de arbeidsmarkt in België. 

Minder faalkosten 


Faalkosten komen voor in elk bedrijf. Dit zijn de kosten die worden gemaakt door menselijke fouten. Bijvoorbeeld doordat het product uiteindelijk niet geheel naar wens van de klant is of omdat de werkprocessen niet efficiënt zijn verlopen. Bij sommige bedrijven worden er zelfs wekelijks of dagelijks dergelijke kosten gecreëerd! Door de werkprocessen te automatiseren kunnen een hoop van die kosten worden teruggedrongen. 

De kans op faalkosten neemt toe als er meer opdrachten in omloop zijn. Hoe groter het bedrijf wordt en hoe meer opdrachten er worden aangenomen, hoe groter de kans dat er fouten worden gemaakt. Dat geldt ook voor eventuele interim opdrachten die worden aangenomen. Daarom des te belangrijker om bij de groei van het bedrijf de werkprocessen verder te digitaliseren. 

Oplossing voor het personeelstekort 

Veel technische bedrijven kampen tegenwoordig met een personeelstekort. De branche staat onder hoogspanning. Dit probleem is voor een groot deel te wijten aan het feit dat jongeren minder snel voor een technische opleiding kiezen. Ook vergrijzing speelt een belangrijke rol. Dit betekent dat veel bedrijven het tegenwoordig met minder personeel moeten doen. Digitalisering is de oplossing om hetzelfde werk met minder mensen gedaan te krijgen. Het antwoord op het personeelstekort én een manier om de bedrijfskosten te verlagen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details