NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een vlotte implementatie van ERP? Het kan!
ERP wordt de ruggengraat waaraan alle processen worden opgehangen voor een betere aansluiting en stroomlijning van al die processen. Wie daarin slaagt, zal efficiënter en productiever dan ooit kunnen werken.

Een vlotte implementatie van ERP? Het kan!

Een ERP-systeem implementeren of veranderen van ERP? Krijgt u al grijze haren bij de gedachte? Dat het tijd en middelen vergt, daar kunt u helaas niet onderuit. Maar het hoeft wel geen bron van frustratie te zijn voor u en uw medewerkers. Een goede voorbereiding kan uw bedrijf vlot doorheen dit veranderingsproces navigeren.

De implementatie van een ERP-pakket gaat verder dan alleen maar de technologie. De manier van werken binnen een bedrijf verandert. ERP wordt immers de ruggengraat waaraan alle processen worden opgehangen voor een betere aansluiting en stroomlijning van al die processen. Wie daarin slaagt, zal efficiënter en productiever dan ooit kunnen werken. Maar omdat het net alle bedrijfsprocessen raakt, is het echt een veranderingsproces voor iedereen binnen het bedrijf. En daaraan zijn valkuilen verbonden. Maak voldoende middelen en vooral tijd vrij om dit grondig te doen en betrek uw medewerkers en hun ervaring erin. Zij kennen de processen het beste. Dat hoeft daarom ook niet in één keer. Veel ERP-pakketten zijn opgebouwd uit modules, de software kan met andere woorden meegroeien met uw bedrijf en stap voor stap ingepland. Daarmee hebben we u al langs enkele van de meest voorkomende valkuilen geloodst. Hieronder nog enkele bijkomende tips om de transitie zo vlot mogelijk te maken.

Businesscase definiëren

Zoals bij elke investering, is het ook goed om de businesscase rond een nieuw ERP-pakket te definiëren. Wat wil ik nu eigenlijk bereiken met deze ERP-software? Waar zit het nut? Een belangrijke spijker om op te blijven hameren, om iedereen mee te krijgen in het verhaal. Ze moeten zien waar voor hun de voordelen zitten. Daarnaast is dit een goed vertrekpunt om in te schatten wat het ERP-systeem op termijn zal moeten opleveren. Eenmaal dat is afgebakend, is het zaak een team samen te stellen dat mee de kar zal trekken. Complementariteit staat centraal, want ieder zal een andere rol te vervullen hebben. De taak van het team is te zorgen voor de juiste input. Dat gaat verder dan alleen de data, ook hoe alle processen precies in elkaar vloeien is belangrijke info om door te geven aan de ERP-leverancier. Hoe beter de input, hoe beter de output en dus de meerwaarde zal zijn.

De implementatie van een ERP-systeem is het uitgelezen moment om opnieuw te evalueren, zodat er een futureproof bedrijfsstructuur is waar uw ERP dan het kloppend hart van kan uitmaken.

Medewerkers betrekken in optimalisering processen

Denk ook goed na over de eigen processen, vandaag en morgen. Bedrijven willen in de eerste plaats bestaande processen auto­matiseren, processen die vaak organisch meegegroeid zijn. Maar zijn ze vandaag nog altijd de meest opti­male weg van uw grond­stoffen naar uw afgewerkte producten? De implemen­tatie van een ERP-systeem is net het uitgelezen moment om opnieuw te evalueren. Een oefening die u uiteraard best vóór de implementatie maakt, zodat er een future proof bedrijfs­structuur is waar­van uw ERP dan het kloppend hart kan zijn. Dat maakt een ERP-implementatie nu net tot zo’n verander­proces. Door mede­werkers vanaf het begin te horen en te betrekken in dit proces zal de acceptatie van al die veranderingen op de werk­vloer eenvoudiger verlopen. Boven­dien zijn de mede­werkers die de taken uitvoeren degenen die het dichtst op de processen staan en dus een klare kijk kunnen hebben op hoe de organisatorische flow kan verbeteren.

Gefaseerde aanpak

Een big bang mag dan al goed uitgedraaid zijn voor het universum, in bedrijven is dat zelden een goed idee. Een gefaseerde aanpak, waarbij de eisen, wensen en doelstellingen duidelijk zijn, net als de timing die daaraan verbonden is, blijkt het beste te werken. Zet zwart op wit wat er moet gebeuren, wanneer en door wie. Dan is het aan de leverancier van de ERP-software om al die input om te zetten in een eerste blauwdruk van het systeem. Goede communicatie is cruciaal in deze fase. Zorg dat de leverancier u op de hoogte houdt van het implementatieproject. Wat gaat goed? Welke mijlpalen zijn al bereikt? Welke functionaliteiten ontbreken nog? Hoe sneller er kan bijgestuurd worden, hoe beter. De laatste mogelijkheid daarvoor vóór live gaan is de testfase. Belangrijk daarbij is de opleiding van uw medewerkers. Zorg dat ze helemaal vertrouwd geraken met de omgeving, dat ze snappen hoe de structuur in elkaar zit, en wat de nieuwe manier van werken zal opleveren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details