Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Meetinstrumenten

Efficiënter terreinwerk, preciezer meetwerk

Leica-RTC360—BC-Steel-7
De RTC360 kan, in combinatie met een iCON robotstation, feilloos worden ingezet voor BIM.

Tekst | Lasertopo

Beeld | Lasertopo

22 juli 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De bouwwereld maakte de voorbije decennia gaandeweg kennis met 3D. Van BIM tot het gebruik van laserscanners en totaalstations, al dan niet gerobotiseerd, voor uitzettingen of as-builtmetingen… De stap naar 3D wordt duidelijk kleiner en kleiner. En daar zit Lasertopo misschien wel voor iets tussen. Het bedrijf uit Herzele verdeelt met onder meer de Leica Geosystems RTC360 3D-scanner niet alleen hoogtechnologische tools, maar ondersteunt bouwbedrijven ook uitgebreid in de kennismaking, het gebruik en het onderhoud ervan.

Lasertopo is gespecialiseerd in de verkoop, het onder­houd en de kalibratie van hoog­techno­logische meet- en test­apparatuur. Deze toestellen maken terreinwerk efficiënter en meet­werk preciezer, en zijn bijgevolg onmis­baar geworden voor bouw­professionals van alle aard. Dat geldt ook voor de RTC360 laser­scanner, die dankzij de VIS-technologie en een meet­snelheid tot 2 miljoen punten per seconde uniek genoemd mag worden. 

Digitaliseer en inventariseer snel belangrijke informatie omtrent leidingen, kabels, verluchtingskanalen enzovoort.

Snelle realiteitsopname in elke fase van het project

Een meetsnelheid tot 2 miljoen punten per seconde: wat betekent dat dan concreet? “In minder dan drie minuten tijd kan de scanner een 3D-puntenwolk creëren”, verduidelijkt Jochen Delvaeye van Lasertopo. “Al is dat niet alleen te danken aan de hoge meetsnelheid. Ook het geavanceerd HDR-beeldvormingssysteem van de RTC360 speelt een doorslaggevende rol.”

Vast staat in ieder geval dat de 3D-realiteits­opname sneller en eenvoudiger kan gebeuren dan ooit tevoren en dat de tijd in het veld dus aanzienlijk gereduceerd kan worden. “Dat kan in elke fase van het bouwproject. Zo kan de scanner in de voorstudiefase gebruikt worden om zaken zoals de staat van het gebouw, de verschillende volumes en eventuele hinderpalen in te schatten en in kaart te brengen, wat bijvoorbeeld toelaat om een duidelijke en correcte offerte op te maken. Tijdens de werken kan de scanner dan weer allerlei zaken digitaliseren en inven­tariseren. Denk aan belangrijke informatie omtrent leidingen, kabels, verluchtingskanalen enzovoort. Op het einde van de rit genereer je dan in een handomdraai een uiterst nauwkeurig as-builtdossier.” 

De kracht van de juiste software

Toch schuilt de kracht van de RTC360 niet alleen in de snelle realiteitsopname. “Men vergeet soms dat ook het verwerken van al die digitale data erg tijdrovend kan zijn. Dankzij de gepatenteerde technologie en de gebruiksvriendelijke Register 360 software van Leica Geosystems verloopt dit echter uiterst vlot.”

De Register 360 software zorgt voor een naadloze, geautomatiseerde overdracht van de site naar kantoor en garandeert daarbij een hogere import­snelheid van de data. Door gebruik te maken van de eveneens geautomatiseerde terrein­registratie op basis van VIS-technologie, worden scans bovendien al bij het importeren perfect uitgelijnd. “Punten­wolken van ver­schillende scan­posities worden met andere woorden snel en eenvoudig tot één grote punten­wolk samengebracht”, aldus Delvaeye. “Zo krijgt de productiviteit nog een extra boost.” 

Tijdens de bouwfase worden reeds as-builts gemaakt.

Doorgedreven ondersteuning

Een exclusief high-end product zoals de RTC360 vergt natuurlijk een investering. Daarom staat Lasertopo erop bouwbedrijven zo grondig mogelijk te ondersteunen. “Het is niet evident om zomaar van de ene dag op de andere met zo’n toestel aan de slag te gaan”, geeft Delvaeye toe. “We begrijpen dat bouwbedrijven soms twijfelen. Daarom bieden we de scanner ook te huur aan. Zodoende kan de klant het toestel op een degelijke manier en in de praktijk leren kennen, op één of meerdere werven en zonder al te veel kosten. Dat werkt, want de ervaring leert ons dat veel klanten na de huurperiode toch overgaan tot aankoop.”

“Daarnaast voorzien we zowel bij huur als aan­koop opleidingen op maat, afgestemd op de gebruiker en het type werkzaamheden. Onze drie interne gecertificeerde landmeters staan daarenboven altijd klaar om advies te verlenen wanneer dat nodig is. Eén telefoontje naar Lasertopo volstaat om de oplossing te vinden naar het precieze meetwerk!”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details